Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » PEN Duygu Asena ödülleri sahiplerini buldu

PEN Duygu Asena ödülleri sahiplerini buldu

PEN Duygu Asena ödülleri sahiplerini buldu12 Mart 2013 - 10:03
PEN Duygu Asena ödülü, geçen seneki kazananları Prof.Dr. Büşra Ersanlı ve Ayşe Berktay'ın yanı sıra, bu seneki sahibi Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne verildiGÜLDEN ÖKTEM

PEN Duygu Asena Ödülü'nü bu yıl kazanan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile geçen yıl kazanan Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Ayşe Berktay için düzenlenen tören dün akşam saat 19.00’da Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sahnesi’nde gerçekleşti.

Ödül plaketleri Prof. Dr Büşra Ersanlı'ya, bir buçuk yıldır tutuklu olan Ayşe Berktay için Ali Berktay'a ve ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel'e sunuldu.

Ödül plaketini almak üzere ilk olarak sahneye Büşra Ersanlı geldi. Ersanlı plaketini aldıktan sonra, "Gerçekleri, tanıklıkları, hayalleri, ümitleri, idealleri ve bilgiyi yazan insanların, uluslararası bir örgüt adına verilen ödülünü alması büyük bir onurdur" dedi. Geçtiğimiz yıl ödül aldığı haberini cezaevinde öğrendiğini de sözlerine ekleyen Ersanlı, "Özellikle bunu çok tuhaf gerekçelerle ve nefret dolu duygularla yazılmış, anlaşılması güç olan iddianameler çağında, hapishanede olarak almak benim için bambaşka bir moraldi," diye konuştu. Ersanlı bu ödülü almanın kendisine yazmak için daha da fazla ilham verdiğini de sözlerine ekledi.

Ersanlı'nın yaptığı teşekkür konuşmasının ardından Ayşe Berktay'ın ödülünü almak üzer Ali Berktay kürsüye geldi. Berktay, Ayşe Berktay'ın mahkeme salonundan gönderdiği teşekkür notunu okudu. Teşekkür notuna Duygu Asena'yı anarak başlayan Berktay, son zamanlarda gerçekleştirilen barış ve çözüm çabalarına da notunda değindi.

Daha sonra PEN Duygu Asena Ödülü'nü bu sene kazanan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği adına ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel sahneye çıktı. Ödülünü CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin tarafından alan Çelikel, "Bu herhangi bir ödül değil. Bu bütün yaşamını kadınların özgürlüğüne adamış olan; Türkiye ve dünya toplumunda, toplumsal cinsiyet eşitliğine büyük emek vermiş olan bir kadın adına ve kadınlara verilen bir ödül. Bu anlamda ödülün değeri çok büyük," diye konuştu.

Çelikel ödülü alırken Türkan Saylan'ı ise şu sözlerle andı: "Ömrünün son 20 senesini kız çocuklarının eğitimi ve mutluluğu için adamış, özverili insan Türkan Saylan'ı da minnet ve şükranla anıyorum. Bu ödülün diğer sivil toplum kuruluşlarına bir farkındalık yaratacağına inanıyorum," dedi.

PEN ayrıca, yıllardır verdikleri emeklerden dolayı Peride Celal, Nevin Halıcı, Sabiha Tansuğ, Şemsa Yeğin ve Varlık Yayınevi ile Filiz Nayır Deniztekin'e şükran belgelerini sundu. Geçtiğimiz Ocak ayında hayatını kaybetden yazar ve öğretmen İsmet Kür için hazırlanmış olan Şükran Belgesi kızı Pınar Kür'e sunuldu. Pınar Kür, "Eğer annem yaşasaydı o yaşına rağmen önce gider saçını, tırnaklarını yaptırır ve buraya gelirdi. Ben de bugün onun kazağıyla buraya geldim," diye konuştu.