Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Salman Rüşdi PEN Pinter ödülünü aldı

Salman Rüşdi PEN Pinter ödülünü aldı

Salman Rüşdi PEN Pinter ödülünü aldı20 Haziran 2014 - 06:06
Hint asıllı Britanyalı yazar Salman Rüşdi, PEN Pinter ödülünün bu yılki sahibi oldu

2009 yılında oyun yazarı Harold Pinter anısına İngiliz PEN Kulübü tarafından verilmeye başlanan PEN Pinter ödülüne bu yıl Salman Rushdie layık görüldü.

 

Ödül her yıl, Pinter’ın Nobel alırken yaptığı konuşmaya dayanarak, dünyaya “cesur, inatçı” bir bakışla bakan ve “yaşamlarımızı ve toplumların gerçeğini tanımlamak için "ateşli bir entelektüel azim” gösteren yazarlara veriliyor.

 

Rüşdi, ödülünü 9 Ekim’de yapılacak törende alacak. Yazar, hem PEN’in hem de Pinter’ın savunmaya ihtiyacı olduğunda yanında olduklarını söyledi. Ödülle ilgili düşüncelerini ise “Arkadaşım Harold Pinter adına verilen bir ödülü almak beni çok duygulandırdı, onun edebi dehası sosyal adalet tutkusuyla uyum halindeydi,” diyerek ifade etti.

 

Ödülü Rüşdi’den önce Tony Harrison, Hanif Kureishi, David Hare, Carol Ann Duffy ve Tom Stoppard almıştı.

 

Paneli yöneten yazar Maureen Freely, “Bu ödül İngiliz PEN Kulübü’nün Salman Rüşdi’ye sadece kitapları ve ifade özgürlüğü için yaptığı konuşmalardan dolayı değil, aynı zamanda sayısız gizli iyi niyet gösterisine de teşekkür etmek için verilmiştir. Yazarlara haksızca çamur atıldığını, yargılandıklarını ya da sürgüne zorlandıklarını her gördüğünde, kişisel bir ilgi göstermiştir” diye konuştu.

 

Yazar hakkında, 1988’de yazdığı “Şeytan Ayetleri” romanından dolayı İran’da Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmişti.