Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » 'Suat’ın Mektubu' kitap oldu

'Suat’ın Mektubu' kitap oldu

'Suat’ın Mektubu' kitap oldu19 Şubat 2018 - 11:02
Ahmet Hamdi Tanpınar külliyatı yeni eserlerle genişliyor. Huzur romanının karakterlerinden Suat’ın Mümtaz’a yazdığımektup kitaplaştı.
Tanpınar Arşivi’nden yayına hazırlanan ilk kitap ise ‘Suat’ın Mektubu’. Dergah Yayınları tarafından basılan ‘Suat’ın Mektubu’; ‘Huzur’ romanının karakterlerinden Suat’ın arkasında Mümtaz’a hitaben yazdığı bir mektup bırakarak intihar etmesini işliyor. ‘Huzur’da bir paragrafı yer alan bu mektupta Suat açısından Mümtaz’ın anlatılması ve Suat’ın kendi içine dönerek kendisini açıklaması yer alıyor. Tanpınar Merkezi eseri yayımlama gerekçelerini şöyle açıklıyor: “Bu yarım kalan eseri kitaplaştırmayı tercih etmemizin nedeni de ‘Huzur’ romanıyla olan bu doğrudan ilişkisidir.”
 
‘Suat’ın Mektubu’ kitapta üç farklı şekilde okurun karşısına çıkıyor. Birinci bölümde, Tanpınar’ın üzerini çizdiği kelime ve satırlar metinden çıkarılmış, gerekli yerlerde sayfaları birbirine bağlayacak kısa notlar konulmuş. Bu şekilde yazarın metnine sadık kalınarak bir kurgulamaya gidilmiş. İkinci bölümde ise aynı sıralamaya bağlı kalmakla birlikte bu defa hiçbir ayıklama yapılmamış, üstü çizili bütün kelimeler ve iptal edilmiş paragraflar olduğu gibi muhafaza edilmiş. Bu bölümde ayrıca arşivdeki sayfaların görsellerine de yer veriliyor.