Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » AKM'de sular durulmuyor

AKM'de sular durulmuyor

AKM'de sular durulmuyor09 Kasım 2012 - 07:11
Taksim Atatürk Kültür Merkezi'nin yenilenme çalışmaları sürerken, projenin mimari mi teknik mi olduğuna dair tartışmalar su yüzüne çıktıYASEMİN BAY

Atatürk Kültür Merkezi’nin yenileme çalışmaları sürerken Murat Tabanlıoğlu’nun, proje müellifi olduğu ve AKM’ye sokulmadığı yönündeki açıklamalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Murat Tabanlıoğlu’nun, AKM’de hali hazırda devam eden projede müelliflik hakkının olmadığını açıkladı.

Bakanlık adına konuşan Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Süha Bacanakgil, Tabanlıoğlu’nun, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından yürütülen AKM yenileme projesini yaptığını, fakat bu projenin yargı kararıyla durdurulduğunu belirtti. Bacanakgil, şu anda uygulanan röleve projesinin Kültür Bakanlığı tarafından hazırlatıldığını söyledi: “Binanın aslına uygun çizimidir röleve. Tabanlıoğlu Ayasofya’nın rölevesini çizseydi telif hakkı iddia edebilir miydi, onu ben yaptım diye? Kaldı ki röleveyi de İstanbul Röleve Müdürlüğü ihale yoluyla başkasına çizdirdi. Şu anda mimari olarak uygulanan bir proje yok AKM’de. Sadece tadilat yapılıyor; depreme karşı güçlendiriliyor, elektrik tesisatı yenileniyor. Binada herhangi bir değişiklik yapılmıyor.”

Binada şu anda uygulanan elektrik tesisatının düzeltilmesini de içeren mühendislik projesinin Tabanlıoğlu’nun iptal edilen projesinin bir parçası olduğunu belirten Bacanakgil “Mimari projeyi çizseydi eğer Tabanlıoğlu o zaman hak iddia edebilirdi. Bu zaten teknik bir proje olduğu, özgün bir mimari proje olmadığı için telif hakkı yani müelliflik durumu doğmuyor. Zaten Tabanlıoğlu, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile yaptığı sözleşmede müelliflik hakkının ve işin uygulamasından doğan tüm hakların Kültür Bakanlığı’na ait olduğunu kabul ve taahhüt etmişti. Hem o sözleşme nedeniyle hem de hali hazırda uygulanan bir mimari proje olmadığı için Tabanlıoğlu’nun müelliflik hakkı yoktur” dedi.
Öte yandan Bacanakgil, Murat Tabanlıoğlu’nun iddia edildiği gibi ilk yenileme projesini ücretsiz vermediğini de söyledi: “Tabanlıoğlu Mimarlık ile 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı arasında imzalanan sözleşmede projenin hazırlanması için Tabanlıoğlu’na KDV hariç, 1 milyon 994 bin TL ödeme yapıldığı belirtiliyor.”

Murat Tabanlıoğlu: "Mimari ve teknik
proje ayrılamaz"
Murat Tabanlıoğlu ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamalarına şöyle yanıt verdi: "AKM'de şu anda resmen ihale edilmiş olan ve müteahhitlerin uyguladığı proje bizim yaptığımız ikinci projedir. Bu proje, mimari, statik, elektrik, mekanik, akustik ve diğer disiplinleri içerir. Ve bütün bu disiplinler birbirinden ayrılamaz parçalardır. İlk yaptığımız projenin yargılanan 7 maddesini değiştirerek sunduk ve şu anda da o uygulanıyor."

"Ücreti biz almadık"

Öte yandan Tabanlıoğlu, ilk yenileme projesi için bahsi geçen ücret için de şunları söyledi: "Bahsedilen 1 milyon 994 bin TL’yi biz almadık. Projemizi biz bedelsiz yaptık. Kendi mimari ofisimiz olduğu için mimari projeyi ücretsiz hazırladık ama mühendislik projeleri için ödeme yapılması gerekiyordu. Onlara ücretsiz yaptıramazsın; onların babasından kalan bir şey yok. Bizim o projede komiteden aldığımız bedel, sadece yanımızda beraber çalışan statik, mekanik gibi diğer mühendislik projeleri için alınmıştır. O aldığımız parayı da mühendislere verdik."