Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Tiyatrocu Emre Kınay’ın ”yer” mücadelesi

Tiyatrocu Emre Kınay’ın ”yer” mücadelesi

Tiyatrocu Emre Kınay’ın ”yer” mücadelesi26 Kasım 2012 - 12:11
Emre Kınay: ”Türkiye’de artık tiyatro yapmanın şartları tıkanmıştır. Başka ülkelere göçmek zorunda kalacağız”
5 yıl önce Kadıköy Anadolu Lisesi'nde bir salonu 10 yıllığına kiralayıp maddi ve manevi çabalarla ”Duru Tiyatro”yu kuran sanatçı Emre Kınay, sözleşmenin tek taraflı feshedilmesine karşı çıkarak oyunlarını aynı salonda sürdürmek istiyor.

Emre Kınay yaptığı açıklamada, bu durumdan büyük üzüntü duyduğunu, tiyatrosunun yerinden edilmesi halinde sanatını yurt dışında sürdürebileceğini söyledi.

2007’de kurduğu ”Duru Tiyatro”nun sözleşmesinin okul yönetimi tarafından tek taraflı feshedildiğini bildiren Kınay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul aile birliğine dair okullardaki otopark ve kantin işletmelerinin düzenlenmesini içeren yönetmeliğin tiyatrolarına da uygulanmak istenerek sözleşmelerinin feshedilmesinin yanlış olduğunu savundu.

Duru Tiyatro, "Sondan Sonra"
oyunundan
Bu konuda yöneticinin art niyetinin söz konusu olduğunu ileri süren Kınay, ”Yönetmelik maddesinin iptali için dava açıp yönetmelik durdurulması kararının alınmasına rağmen, okul müdürü sözleşmeyi yenilemedi. Biz hukuk mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

"Mesleğimi icra edemeyeceksem bu ülkede nasıl yaşayacağım?"

Duru Tiyatro’nun oyunlarını aynı yerde sahneleyeceğini belirten Kınay, mahkeme kararıyla yerlerinden çıkarılmaları halinde ne yapacakları sorusuna, ”O zaman Türkiye’de artık tiyatro yapmanın şartları tıkanmıştır. Devlette yapamıyorsunuz, şehir tiyatrolarında yapamıyorsunuz, özelde de kendiniz yapamıyorsunuz diye başka ülkelere göçmek durumunda kalacağız. Mesleğimi icra edemeyeceksem bu ülkede nasıl yaşayacağım?” cevabını verdi.

Kınay, dizi oyunculuğundan kazandığı parayı tiyatroya yatırmasının ”vatanseverlik” olduğunu vurgulayarak, ”Ben ülkemi sevdiğim için tiyatro yapıyorum; yoksa bana Almanya’da, İngiltere'de yapmanın, ABD'de ders vermenin yolu zaten açıktı” dedi.

”Bu ülkede benim şu anda tiyatro yapmamı sağlayacak, beni motive edecek bir tek neden bile yok” diyen Kınay, tiyatroya devam etme sebebinin salondaki koltukları dolduran seyirciler olduğunu, ”Onlar ne zaman o koltuklarda boşluklar bırakmaya başlar, o gün ben de bırakacağım” sözleriyle dile getirdi.

Yatırım ancak 10 yılda dengelenebilecekti

Kınay tiyatronun kapatılmaması için
yasal yollara başvuracağını söyledi
Salonun restorasyonu için 700 bin lira harcama yaptığını açıklayan Kınay, 2007’de 5 yıl vadeyle 10 yıllık bir sözleşme yaptıklarını ve yatırımının ancak 10 yılda dengelenmiş olacağını söyledi.

Kınay, Duru Tiyatro’da oyuncu ve teknik ekiple 30'u aşkın kişinin çalıştığını belirterek, 5 yılda 220 gece temsil yaptıklarını, bunun da salonun yüzde 20 oranında kullanımını karşıladığını ifade etti.

Salonun bir eğitim kurumu içinde yer alması nedeniyle öğrencilerin konferans, tören gibi etkinliklerinde salonu kullandıklarını, kendisinin de öğrencilere tiyatro çalıştırdığını, okulların ihtiyaçları için gelirin okula bırakıldığı temsiller de yaptığını anlatan Kınay, ”Okula yaptığım katkılardan dolayı geçen yıl bana bir plaket de verdiler ve ben ondan gurur duydum. Hepsi yalan mıydı?” diye konuştu.

Provalar durdu

25 gündür provayı durdurduğundan ve 20 gün sonra açılış yapması gereken "Nafile Dünya"yı en erken Şubat ayında başlatabileceklerinden yakınan Kınay, çocukların dramayla eğitimi gibi çeşitli projelerinin olduğunu, ancak uzun zamandır bunlar üzerine çalışamadığını söyledi.

Kınay, sözlerini şöyle tamamladı: ”Ben şu anda elimde evraklarla haklılığımı göstermek için sürekli kapı kapı dolaşır hale geldim. Bu da onurumu zedeliyor. Bu hak da değil, usul de değil, adalet de değil. Ben sözümün eriyim, 'yapacağım' dediğimi yaptım fazlasıyla. Ben canımın yandığı yerden konuşuyorum. Ben bana söylenenlerin yerine getirilmesini bekliyorum.”