Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Aya İrini Sultan Besteleri ile Yankılanacak

Aya İrini Sultan Besteleri ile Yankılanacak

Aya İrini Sultan Besteleri ile Yankılanacak09 Mart 2018 - 05:03
Yunus Emre Enstitüsü tarafından İstanbul’da tarihi Aya İrini’de düzenlenecek “Sultan Bestekârlar” Konserinde; Sultan IV. Murad'dan Abdülaziz’e, II. Mahmut’tan III. Selim'e notalara hayat veren Sultanların besteleri sanatseverlerle buluşuyor.

Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği "Sultan Bestekârlar" Konseri 10 Mart Cumartesi akşamı tarihi Aya İrini'de gerçekleştirilecek. Konsere katılacak sanatçılar, Sultanların bestelerinin yanı sıra kendi ülkelerinden de şarkılar icra edecek.

 

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş, "15. yüzyılın ortasından itibaren günümüze kalan eserler, devletin tam merkezinde olan padişahların da bizzat sanatçı olduğunu bize gösteriyor" dedi.

 

"Osmanlı Devleti sadece siyasetin değil kültür ve sanatın da merkeziydi”

Prof. Ateş, hem Türkiye hem de Batıda Osmanlı Devletinin uzun zaman siyasi ve askeri tarih açısından ele alındığını, Avrupa ve Türkiye tarihi konusunda çalışanların da arşivleri genelde bu bakış açısı ile taradıklarını söyledi. Gecikmeyle de olsa, devletin, daha doğrusu sarayın, sadece siyasi ve diplomatik karar merkezi olmadığını, aynı zamanda kültürel ve sanatsal bir eğitim kurumu da olduğunu keşfettiğini belirten Ateş, Osmanlı sarayının özelliklerini taşıdığı medeniyet anlayışının inceltilmiş, damıtılmış bir okulu olarak görev yaptığını ifade etti. Ateş, "Özellikle şiir ve müzik alanında, devirlerinin en şöhretli isimleriyle rekabet edebilecek düzeyde kabul gördüklerine hayretle tanık oluyoruz." diye konuştu. 

 

Sultan V. Murad'ın polkaları el yazması eskizlerinden çıkartıldı

Besteci ve Orkestra Şefi Musa Göçmen, Sultan bestekârlara ait muhteşem eserlerin tüm dünyada seslendirilebilir bir notasyonda olmadığını belirterek, kendisine düşen misyonun tüm dünyada seslendirilebilir ve algılanabilir bir üslupla bu eserleri seyirciye sunmak olduğunu belirtti. Göçmen, "Benim için en önemli olan Sultan V. Murad'ın polkalarını el yazması eskizlerinden çıkartmış olmam. Çünkü bu el yazmalarından çıkarttığım ve tamamladığım bu eserleri Sultan V. Murad dahi dinlemedi" dedi.

 

Artık fetihler sanat yoluyla gerçekleşiyor

Göçmen, padişahların hayatlarında uğraştıkları onca şeyin yanında besteci de olmalarının kendisini çok etkilediği belirterek, artık fetihlerin gönüllerde sanat yoluyla gerçekleştiğini söyledi. 

 

“Sultan Bestekârlar” Konseri Repertuarında, Sultan IV. Murad'ın Uzzal Peşrev, Sultan I. Mahmut'un Şehnaz Peşrev, Sultan III. Selim'in Pesendide Peşrev, Sultan II. Beyazıd'ın Neva Peşrev ve Evic Saz Semaisi, Sultan Abdulaziz'in Valse Davet, Hicaz Sirto ve Hicaz Mandıra, Sultan V. Murad'ın Polka in G NO:1 ve Polka in G No:2 ve Sultan II. Mahmut'un Hicaz Kalender besteleri yer alıyor. Ayrıca, "Çiçeklerin Dünyasında" isimli Ermeni halk şarkısı ve katılımcı ülkelerin eserlerinden oluşan seçki de sanatseverlerin beğenisine sunulacak.