Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Babylon Nisan programı açıklandı

Babylon Nisan programı açıklandı

Babylon Nisan programı açıklandı16 Mart 2018 - 10:03
Babylon’un Nisan ayı programında Low Roar, Bora Uzer, Kabus Kerim, Suuns / Kim Ki O, XJAZZ, Optimo, Redd, James Holden & The Animal Spirit, Hey! Douglas, Nilüfer Yanya, Jojo Mayer – Nerve, AEON Showcase: Alex Niggemann & Denis Horvat, The Nels Cline 4 sahne alıyor.

Ryan Karazija’nın melodik ambient folk projesi Low Roar, 4 Nisan Çarşamba akşamı ilk kez Babylon’a konuk oluyor. Daha önce Kaliforniya’da çeşitli projelerde yer alan Ryan Karazija, 2010 yılında İzlanda’ya taşınarak sadece bir laptop ile Low Roar’ın aynı adı taşıyan ilk albümünü kaydetti. Eurosonic, Airwaves France, The Great Escape, ATP, Lowlands, Iceland Airwaves gibi festivallerde sahne alan sanatçı üçüncü uzun çalar albümü olan “Once In A Long Long While” Nevado Music etiketiyle 2016 yılında yayımladı. Karazija, yalnızlığı en güçlü ilham kaynağı olarak gösteriyor. Sanatçı yalnızlık anlarının vermiş olduğu duygu birikimini sinematik ve işitsel manzaralara yansıtıyor.

 

Yerli müzik sahnesinin çok yönlü ve üretken müzisyenlerinden Bora Uzer 5 Nisan Perşembe akşamı Babylon’da sahne alıyor. Londra, Atlanta, Hamburg, New York gibi dünyanın birçok şehrinde müzik çalışmalarını gerçekleştiren Uzer, Hamburg’da çıkardığı “Sweet It” single’ı ile büyük beğeni topladı. “An Evening with Hugh Jackman” Broadway şovunda Hugh Jackman’la beraber sahne alan Uzer, yerli ve yabancı birçok eleştirmenden övgü topladı. Los Angeles'ta kaydettiği "Girls Like That" adlı single'ı 2017 yılında çıkaran sanatçı bu yıl 12 Ocak’ta ise ikinci Türkçe albümü"Benim Umrumda"yı yayımladı.

 

Müzik tarihine kazınmış kült oluşumlardan Cartel ve Karakan’dan Kabus Kerim ve yerli ve yabancı pek çok müzisyenle ortak çalışmaları bulunan Grup Ses 6 Nisan Cuma akşamı Babylon’da. Eskiden yeniye, daima ileriye” düsturuyla eski usul hip hop kültürünü yaşatan Kabus Kerim, setlerine bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Hollanda, Belçika, Portekiz ve Danimarka gibi ülkelerde birçok festivalde performanslar gerçekleştiren Grup Ses, Türkiye’de yayınlanan her formatta müziği topluyor ve farklı türlerle birleştiriyor.

 

Karanlık elektronik tavrını, rock ve indie rock elementleriyle birleştiren Kanadalı indie-rock grubu Suuns, 11 Nisan Çarşamba akşamı kendilerinden hemen önce çıkacak Synth, bass, indie, darkın yerli ismi Kim Ki O ile Babylon’da. Deneysel rock müziği bünyesinde barındıran Montrealli Suuns, ilk EP’leri “Zeroes” ile geniş kitlelere ulaştı. Albümleri “Zeroes QC” ile Secretly Canadian plak şirketinin bir parçası olan grup “Images du Futur”la 2013 yılında Polaris Müzik Ödülü’nün sahibi oldu. 2016 yılında “Hold/Still” albümlerini yayımlayan grup 2018’de çıkarmaya hazırlandıkları yeni albüm öncesi Babylon sahnesinde.

 

Gösterime girdiği dönemde Türkiye’de ve dünyada yoğun ilgiyle izlenen XJAZZ: Anadolu’nun Kayıp Şarkıları, 12 Nisan Perşembe günü Babylon’da canlı performanslarla yeniden sahneleniyor. Filmde söylenen yöresel şarkılar perdeye yansıtılırken sahnede de Türkiye'nin önemli müzisyenleri bu şarkılara eşlik edecek. Anadolu mirası müzikler batı müziğiyle harmanlanarak izleyenlere eşsiz bir müzik şöleni sunacak.

 

JD Twitch ve JG Wilkes ikilisinin kült elektronik müzik projesi Optimo, 14 Nisan Cumartesi gecesi Babylon’da. Sub Club’da 20 yıl önce başladıkları Optimo gecesiyle İskoçya kulüp kültürünü değiştiren ikili fütüristik tarzıyla geçmiş ile geleceği dans pistinde yaşatmaya devam ediyor. Brezilya’dan Avustralya’ya kadar birçok kulüpte sahne alan Optimo, Optimo Music etiketleriyle de dans müziği ile diğer müzik tarzlarının arasında köprü kuran sanatçılara zemin sağlıyor. Twitch ve Wilkes ikilisi geçmiş ve gelecek arasında gidip gelen ve çeşitli tarzları üstüste ekleyen yoğun bir kulüp deneyimi yaşatıyor.

 

Türkiye Rock müzik sahnesinin güçlü isimlerinden Redd, 18 Nisan Çarşamba akşamı Babylon’da. İlk albümleri “50/50”yi 2005 yılında yayımlayan Redd, kariyerine “Kirli Suyunda Parıltılar”, “Plastik Çiçekler ve Böcek”, “Gecenin Fişi Yok”, “21” ve “Hayat Kaçık Bir Uykudur” albümleri ile devam etti. Son albümü “Mükemmel Boşluk” ile müzik dünyasındaki yerini sağlamlaştıran grup müzikseverlere unutulmaz bir rock deneyimi yaşatmaya geliyor.

 

Elektronik müzik sahnesinin öncü isimlerinden müzisyen ve prodüktör James Holden yeni projesi “The Animal Spirits” ile Garanti Caz Yeşili konserleri kapsamında 19 Nisan’da Babylon’da. James Holden, The Idiots Are Winning ve The Inheritors’ın ardından 2017’de, üçüncü uzunçalar albümünü aynı ismi taşıyan topluluk The Animal Spirits ile yayınladı. Albümlerinde yeni formüller denemekten kaçınmayan James Holden, synthesizer, üflemeliler ve vurmalılarla melodik ses paletini zenginleştirerek dinleyenleri deneysel ve geleneksel arasında uzun bir yolculuğa çıkarıyor.

 

Türk müziğini disko ritimleriyle yeniden harmanlayan Hey! Douglas, 21 Nisan Cumartesi gecesi Babylon’da. Son zamanların başarılı solo projelerinden Hey! Douglas’ın 70'li yılların psikedelik, funk ve soul şarkılarını yine 70'lerin disko ritimleri ile harmanladığı altyapılar ve setlerden oluşan performansıyla müzikseverleri dans sahnesine çağırıyor.

 

Londra çıkışlı Türk asıllı yetenek Nilüfer Yanya 25 Nisan Çarşamba akşamı Babylon’da. “Small Crimes, Keep on Calling, Baby Luv”teklileriyle kısa sürede dikkat çeken Yanya The xx, Broken Social Scene ve Mitski ile aynı sahneyi paylaştı. Sanatçı, hızla hayran kitlesini genişletirken The Guardian, Pitchfork, The FADER, i-D, Noisey, Nylon ve BBC 6 Music’ten de övgüler almayı başardı. Piyano, çello, gitar dersleri alan müzisyen Nina Simone, Jeff Buckley, Connan Mockasin gibi çağdaşlarından da ilham alıyor. Gitarı ve yumuşak vokaliyle soul ve indie pop’u aynı noktada buluşturan, her an her yerde şarkı sözü yazdığını belirten genç müzisyen, şarkılarında bazen çalınan bisikletini, bazen biten bir ilişkiyi anlatıyor.

 

Efsananevi davulcu Jojo Mayer ve 90’larda New York’ta başlattığı Prohibited Beatz partilerinde şekillenen Nerve projesi, 26 Nisan Perşembe akşamı Babylon’da. Nerve, caz kökeninden gelen Jojo Mayer’ın drum’n bass’a ilgisi, dubstep'ten glitch'e minimal techno'dan house’a uzanan ilham kaynakları ile birleşince ortaya çıktı. Bugüne kadar Roli Mosimann, Jason Lindner ve Takuya Nakamura gibi pek çok isimle iş birliği yapan Nerve’un, Bugge Wesseltoft, DJ Shadow, MC XIS, Sean Pelton, Tim Lefebvre, Karsh Kale, MC Malik Work, Salt Cathedral, Vernon Reid, Moshen Namjoo gibi sanatçılarla çalışmaları bulunuyor. Klasik caz tekniklerini dijital teknoloji ve doğaçlama geleneğiyle birleştiren Nerve, izleyiciye özgün bir canlı elektronik müzik deneyimi sunuyor.

 

Klasik, zamansız house ve techno ruhunu canlandıran Alex Niggemann’in plak şirketi AEON’un showcase gecesinde klasik piyano eğitimini underground techno ile birleştiren DJ ve prodüktör Alex Niggemann ve deep house’u techno, tech ve afro ritimleri ile harmanlayan DJ ve prodüktör Denis Horvat 28 Nisan Cumartesi günü peş peşe Babylon’da.


Nels Cline’nın son projesi The Nels Cline 4 ile Uluslararası Caz Günü kapsamında Garanti Caz Yeşili ile 30 Nisan Pazartesi Babylon sahnesine konuk oluyor.Julian Lage ile uzun soluklu ortaklığına, davulda Tom Raine ve basta Jorge Roeder’ı ekleyen Cline, elektrik ve akustik gitarı merkezine alarak modern cazın sınırlarını keşfe çıkıyor.