Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Balkan ve Girit ritimleri yankılanacak

Balkan ve Girit ritimleri yankılanacak

Balkan ve Girit ritimleri yankılanacak10 Haziran 2019 - 05:06 | Fotoğraf: Alexis Glavas
E.C.A., 1988 yılından bu yana desteklediği İstanbul Müzik Festivali’nin sponsorluğunu 4’üncü kez üstleniyor. Osmanlı klasik müziğinin Balkan ve Girit ritimleriyle birleştiği “Seyr ü Sefa” konseri de SEREL’in gösteri sponsorluğunda gerçekleşiyor.

47’nci yılında karanlık ve aydınlığın birlikte var oluşuna ve sanatın aydınlanmadaki etkisine odaklanan İstanbul Müzik Festivali, geçmişten günümüze gelen müzik zenginliğini programında buluşturuyor. Festival, verdiği eser siparişleriyle de sanatsal üretime katkıda bulunmaya devam ediyor. Dünyada sadece kadın bestecilere verilen tek ödül olan Heidelberg Kadın Sanatçı Ödülü’nün geçen yılki sahibi Zeynep Gedizlioğlu’na sipariş edilen iki piyano eseri ve Sochi Festivali ile ortak olarak, günümüzün en üretken bestecilerinden Alexander Tchaikovsky’ye sipariş edilen eser, dünyada ilk kez Festival’de dinleyicilerle buluşuyor.

 

İstanbul’un 15 mekânında notaların yankılanacağı festival, genç kuşaklardan ustalara önemli bestecilerini ağırlıyor.

 

Sanatı desteklemenin temel ilkeleri arasında yer aldığını ve bu kapsamda festivale 4’üncü defa sponsor olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, “Sanat, yaşamı anlamanın ve ifade etmenin en temel yollarından biridir. Yaşamın içinde var olan zıtlıkları da en iyi sanat anlatır. Müzik, iyi ve kötüden, mutluluk ve hüzünden beslenirken; bizlerle buluşan her nota aslında içimizde iyi olanı büyütmemize katkı sağlar. Elginkan Topluluğu olarak sanatı ve sanatçıyı her zaman bu bilinçle destekliyoruz. 47’nci İstanbul Müzik Festivali kapsamında da İstanbul Kültür Sanat Vakfı ile birlikte aydınlığın yayılmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.

 

Bu yıl festival kapsamında gerçekleşecek “Seyr ü Sefa” konserinin gösteri sponsorluğunu da Elginkan Topluluğu’nun diğer markası Serel üstleniyor.

 

“Seyr ü Sefa” konseri, Osmanlı klasik müzik geleneğinin zenginliğini ve inceliğini coşkulu Balkan ve Girit ritimleriyle birleştiriyor. Konserde, dinleyicileri iki ayrı müzik geleneğinin eşsiz uyumu ile buluşturan grup ise Seyir Ensemble. Farklı müzik geleneklerinden gelen sanatçıları buluşturan projelere imza atan Ross Daly ve öğrencisi Kelly Thoma tarafından kurulan grup, Türkiye’den udi Yurdal Tokcan, kanun sanatçısı Göksel Baktagir ile İsrailli perküsyon üstadı Zohar Fresco’nun katılımı ile müzikseverlere sunacağı şöleni büyütüyor.

 

Makamsal müzik dünyasının farklı geleneklerinden beslenen eserlerin usta müzisyenlerin enstrümanlarında yeniden biçimlendirileceği konser, sanatseverleri müzik dünyasının gizemleri arasında mesafelerin ve zamanın ötesine bir “Seyr ü Sefa” ya davet ediyor.