Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Beethoven kişisel kahramanım"

"Beethoven kişisel kahramanım"

"Beethoven kişisel kahramanım"15 Ekim 2019 - 10:10
Dünyaca ünlü İngiliz keman virtüözü Charlie Siem bu akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndan İstanbullu müzikseverlerin karşısında olacak. Siem, konser öncesi keman ve Beethoven hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

İhsan Dindar - milliyetsanat.com

 

Pek çok önemli orkestra, şef ve popüler isimle birlikte sahne alan Charlie Siem yeniden İstanbul'da. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bu akşam sahne alacak olan İngiliz keman virtüözü, performansı öncesi müzikal yolculuğu ve Beethoven'a dair sorularımızı yanıtladı.

 

Zubin Mehta, Charles Dutoit, Edward Gardner, Yannick Nézet-Séguin gibi isimlerle aynı sahneyi paylaştınız. Nasıl bir duyguydu bu?

Bu harika sanatçılarla birlikte sahne almak benim için oldukça ilham verici ve teşvik edici oldu. Daha yüksek seviyelere ulaşmaya zorlanmak benim için çok önemli ve tüm bu deneyimler kendi müzisyenliğimi şekillendiren etkenler oldu.

 

 

Ole Bull performansınızı merak ediyorum. Yeniden keşfedilmiş bir isim. Hikâyesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ole Bull, 19. yüzyılda yaşamış Norveçli efsanevi bir kemancıydı. Ama günümüzde bu önemli isim maalesef büyük ölçüde unutuldu. Onunla olan bu meraklı ilişkimin bir sonucu olarak eserlerini çalmayı ve insanlara muhteşem karakterini ve yaşam hikâyesini hatırlatmayı heyecan verici buldum.

 

 

Eton College'de eğitim gördünüz. Bir yandan da önemli keman hocalarından ders aldınız. Başarıya giden yolda motivasyonunuz neydi?

Sevdiğim ve disiplini uygulayabildiğim bir şey bulduğum için şanslıydım. Başarı gelir ve geçer. Ancak güçlü bir şekilde bağlı hissedeceğiniz bir şeyle günlük hedeflere sahip olmak sizin için büyük bir ayrıcalık ve kendini tatmin etmenin de çok güzel bir yolu.

 

 

Yehudi Menuhin'in kemanını kullanıyorsunuz. Nasıl bir duygu?

Bu benim için çok özel bir duygu. Kendimi çok özel hissediyorum.

 

 

Gelecek yıl Beethoven'in 250. doğum yıldönümü. Konserde Beethoven'dan eser çalacaksınız. Beethoven'in sizdeki yeri nedir?

O tüm zamanların en etkili bestecilerinden biri ve benim için kişisel bir kahraman. Keman konçertosu, keman çalmaya başlamamın nedeniydi ve İstanbul'da çalacağımız 10 no'lu Sonatı benim için ilahi gibi bir şey. Çok hassas ve oldukça da etkileyici. Onu İstanbullu dinleyicilerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum

 

ihsan.dindar@milliyet.com.tr