Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Berlin Filarmoni herkesin hayali"

"Berlin Filarmoni herkesin hayali"

"Berlin Filarmoni herkesin hayali"14 Eylül 2018 - 12:09
‘Genç Yetenekler Projesi’ kapsamında eğitimine devam eden 20 yaşındaki Ankara doğumlu Elvin Hoxha Ganiyev, İkinci Berliner Uluslararası Müzik Yarışması’nda birinci seçilerek Türkiye’ye altın madalya kazandırdı.

Gülden Öktem - İstanbul

ÇEV Sanat’ın QNB Finansbank ana sponsorluğunda sürdürdüğü ’Genç Yetenekler Projesi’ kapsamında eğitimine devam eden 20 yaşındaki Ankara doğumlu Elvin Hoxha Ganiyev, İkinci Berliner Uluslararası Müzik Yarışması’nda geçen hafta 18-35 yaş kategorisinde, dünyanın çeşitli ülkelerinden 13 müzisyenden oluşan jüri tarafından birinci seçilerek Türkiye’ye altın madalya kazandırdı. Yarışma sonucunda Elvin’e Berlin Filarmoni Orkestrası’nda (Kammermusiksaal) konser verme ve Manhattan Concert Artists kadrosuna katılma hakkı tanındı. Elvin Hoxha Ganiyev’le müziğe bakışını konuştuk.

- Yarışmada hangi eseri seslendirdiniz?

Çaldığım eserler Bach ‘2. Sonat’, Paganini ‘17. Kapris’, Beethoven ‘7. Sonat’, Ysaye ‘3. Sonat’ ve Tchaikovsky ‘Keman Konçertosu’. Çalacağım eserleri hocam Zakhar Bron ile birlikte seçtik. Ayrıca Bach ve Paganini’nin eserlerini her yarışmacının çalması zorunluydu.

- Nerede eğitim alıyorsunuz?

Şu anda Madrid Escule Superior de Musica Reina Sofia ve Zurich Kalaidos Üniversitesi Müzik Bölümü’nde Zakhar Bron ile eş zamanlı eğitim görüyorum. Bu sene lisansı bitireceğim ve gelecek sene de yüksek lisansa İsviçre’de devam etmeyi düşünüyorum.

- ÇEV Sanat’ın Genç Yetenekler Projesi’ne nasıl dâhil oldunuz?

Yedi yaşındayken Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) projesine dâhil olmuştum ve Türkiye konserlerine bu vesileyle başlamıştım. Bu sayede küçük yaşlarda Cihat Hoca gibi değerli bir müzisyenle çalışma fırsatı bulmuş ve daha o yaşlarda sahne deneyimi kazanmaya başlamıştım. Cihat Hoca benim gelişimimi sürekli takip ederek destekledi ve sonrasında Sanat Kurulu üyesi olduğu ÇEV Sanat’ın ‘Genç Yetenekler Projesi’ne dâhil olmamı sağladı. Bu projede olmaktan gurur duyuyorum ve kendimi çok şanslı hissediyorum. Bizleri her konuda destekleyerek, gelişimimize her konuda yardımcı olan Berrin Yoleri her zaman bizim için çabalıyor. Bizim müzisyen olarak doğru adımları atmamıza yön veren ve beraber konserler verip bizim müzikal ve sahne gelişimimize yardımları bulunan Fazıl Say, Cihat Aşkın, İbrahim Yazıcı, Bülent Evcil’den oluşan Sanat Kurulu da dünya standartlarının üzerinde diyebilirim. ÇEV Sanat‘ın kurum olarak arkamızda olduğunu hissetmek, biz genç sanatçıların hedeflerine ulaşması için çok değerli. ÇEV Sanat bize bir destek ve güç sağlıyor. Bizleri daha da başarılı olmak için motive ediyor.

- Berlin Filarmoni Orkestrası’nda konser verme hakkı ve Manhattan Concert Artist’in kadrosuna katılma hakkı tanındı size. Buralar ile ilgili hedefleriniz neler?

Berlin  Filarmoni’de çalmak her müzisyenin hayali. Daha önce de çalmıştım, ama her sefer yeni bir heyecan, yeni bir mutluluk ve gurur veriyor bana. Bu hakkı en iyi şekilde çalarak değerlendirmek ve Berlin seyircisini tekrar etkilemek istiyorum. Manhattan Concert Artist, müzisyenlere dünyanın en prestijli sahnelerinde en iyi orkestralarla konserler vermesini sağlayan bir organizasyon. Bana verdikleri bu fırsatı devamlı bir beraberliğe getirmeyi umuyorum.

‘Müzik Elvin’in genlerine kodlanmış’

Milliyet gazetesine açıklama yapan Berrin Yoleri ise Elvin Hoxha Ganiyev için şunları söyledi: “Azerbaycan’ın müzik konusunda nesiller boyu gururu olan Ganiyev ailesi, 30 yıl önce Türkiye’ye yerleştikten sonra dede Prof. Server Ganiyev, Bilkent Üniversitesi Müzik Bölümü’nü kuruyor. 1997 yılında Ankara’da doğan Elvin’in müzik genlerine kodlanmış; üstün bir yeteneği var. İlaveten küçük yaşlardan itibaren aldığı özel eğitimler sayesinde başarıdan başarıya koşarak ülkemizi dünyada temsil ediyor. Genç Yetenekler Projesi ile eğitimini sürdüren sıra dışı yetenek Elvin’in başarılarıyla ÇEV Sanat olarak gurur duyuyoruz. İkinci Berliner yarışmasının ardından şu anda dünyanın en önemli yarışmalarından Queen Elizabeth ve Çaykovski yarışmalarına, Zachar Brown’un masterclass’ına katılarak hazırlanıyor. Yoğun şekilde çalışmalarına devam ediyor.” Berrin Yoleri, “Elvin’in bu yarışmalardan da güzel sonuçlarla döneceğine ve ileride dünya çapında bir sanatçı olacağına inanıyorum. Genç Yetenekler Projesi’yle 42 üstün yetenekli genç sanatçımıza eğitim desteği veriyoruz. Projenin sponsoru QNB Finansbank’ın katkılarıyla çeşitli yarışmalara katılacak olan genç sanatçılarımızın ülkemize önemli başarılar kazandıracaklarına inanıyoruz. Biz ÇEV Sanat olarak Genç Yetenekler Projesi ile yetişen ve uluslararası birçok başarılara imza atan genç sanatçılarımızın kültür ve sanat elçilerimiz olarak dünyada parlayan yıldızlar olma yolunda ilerlemeleri için gerekli her türlü imkânı sağlamaya çalışmaktayız” diyerek sözlerini tamamladı.