Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Berlin Filarmoni, Londra Senfoni ile birarada

Berlin Filarmoni, Londra Senfoni ile birarada

Berlin Filarmoni, Londra Senfoni ile birarada22 Temmuz 2014 - 03:07 | Berlin Filarmoni Orkestrası'nın şefi Simon Rattle, iki orkestrayı biraraya getirdi.
Berlin Filarmoni ve Londra Senfoni Orkestrası (LSO) Birinci Dünya Savaşı’nın yüzüncü yıldönümü için beraber iki parça kaydetti. Bu parçalar 4 Ağustos’ta düzenlenecek etkinlikte Alman ve İngiliz vokalistlerin canlı korosu eşliğnde çalınacak

LSO ve Berlin Filarmoni Orkestrası, Birinci Dünya Savaşı’nın yüzüncü yıldönümünde düzenlenecek anma etkinliği için biraraya geldi. Savaşın ilanının yıldönümü olan 4 Ağustos’ta gerçekleştirilecek üç büyük etkinlikten biri ve tek kültürel içeriklisi olan performans, Belçika’nın Mons şehri yakınlarındaki St. Symphorien askeri mezarlığında gerçekleşecek. Mons Muharebesinde hayatını kaybeden Alman ve İngiliz askerlerinden bir kısmı bu mezarlıkta yatıyor. İki tarafın da kayıplarının burada olması açısından mezarlık sembolik bir önem de arzediyor. İngiltere başbaşkanı David Cameron ve kraliyet ailesi üyeleri de etkinliğe katılacak.

 

İki orkestrayı biraraya şef Sir Simon Rattle getiriyor. Askeri mezarlığın küçük olmasından dolayı performanslar önceden kaydedilecek. Etkinlikte çalınacak kayda 30 Alman ve 30 İngiliz vokalistten oluşan canlı koro eşlik edecek. Sir Simon Rattle'ın orkestraların kaydetmesi için seçtiği iki parça var. Bunlardan biri Brahms’ın “German Requiem”inin son bölümü, diğeri ise George Butterworth’ün “A Shropshire Lad”i. Butterworth hayatını Birinci Dünya Savaşı’nda siperde kaybetmişti.

 

Etkinliğin yaratıcı danışmanı Sir Nicholas Kenyon, etkinliğin temasının “savaşta buluşan insanların şimdi barışta buluşması” olduğunu söyledi. Kenyon, Guardian’a yaptığı açıklamada “Hem İngiliz hem de Alman mezarlarının bulunduğu bu yerde, doğal olan İngiliz ve Alman müzisyenleri biraraya getirmeye çalışmaktı” diye konuştu.

 

Etkinlikte solo performansların yanı sıra, şiir okumaları da yapılacak.