Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » BİFO Avrupa turnesini tamamladı

BİFO Avrupa turnesini tamamladı

BİFO Avrupa turnesini tamamladı14 Aralık 2018 - 02:12
BİFO; Almanya’nın Stuttgart, Friedrichshafen ve Aachen, Hollanda’nın Amsterdam ve Fransa’nın Paris kentinde verdiği toplam beş konserde Avrupalı müzikseverlerin hayranlığını kazandı. Turne kapsamında BİFO Avrupa’da 8000’i aşkın müzikseverle buluştu.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), 20. yaşını kutladığı 2018–2019 sezonunda Avrupa’daki yükselişini sürdürüyor.

BİFO; Avrupa’nın da en iyi senfonik topluluklarından biri olma hedefiyle ilerlediği yolunda, yeni bir Avrupa turnesini daha tamamladı. Turne kapsamında Almanya’nın Stuttgart, Friedrichshafen ve Aachen, Hollanda’nın Amsterdam ve Fransa’nın Paris kentinde toplam beş konser veren, Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO; ilk konserde kariyerinin zirvesindeki dünyaca ünlü keman virtüözü Daniel Hope’a eşlik etti. Diğer dört konserin solisti ise BİFO’nun daha önce verimli işbirlikleri gerçekleştirdiği Nemanja Radulovic oldu.

 

8000’i aşkın müzikseverle buluştu

 

BİFO; Almanya, Stuttgart’ta 2000, Friedrichshafen’de 1450 ve Aachen’de 1000 dinleyiciyle buluştu. Hollanda, Amsterdam’da 1950 ve son olarak Fransa, Paris’te BİFO’yu 1900 müziksever izledi. Böylece BİFO, gerçekleştirdiği bu üçüncü Avrupa turnesinde 8000’i aşkın müziksevere ulaşmış oldu. BİFO, her kentte müzikseverler tarafından dakikalarca ayakta alkışlanarak onurlandırıldı.

 

BİFO’nun bu üçüncü Avrupa turnesi çok daha kapsamlı gerçekleşti. 5 Aralık Çarşamba akşamı Almanya, Stuttgart’taki efsanevi Beethoven-Saal’daki konserde Daniel Hope’a eşlik eden BİFO; Balakirev’in Islamey, Bernstein’ın Serenad, Rimsky-Korsakov’un Şehrazad adlı yapıtlarını seslendirdi.

 

7 Aralık Cuma akşamı Almanya, Friedrichshafen’deki Graf-Zeppelin-Haus’da düzenlenen ikinci konserde BİFO, Nemanja Radulovic’e eşlik ederken, Tüzün’ün Türk Kapriçyosu, Haçaturyan’ın Re minör Keman Konçertosu, Balakirev’in Islamey ve Stravinsky’nin 1945 versiyonu Ateş Kuşu yapıtlarını müzikseverlere sundu.

 

Üçüncü konser, Hollanda, Amsterdam’daki Concertgebouw’da 9 Aralık Pazar günü gerçekleşti.  Nemanja Radulovic ile birlikte Haçaturyan’ın Re minör Keman Konçertosu ve Stravinsky’nin 1919 versiyonu Ateş Kuşu yapıtlarının seslendirildiği konserin hemen ardından BİFO, 10 Aralık Pazartesi akşamı Almanya’nın Aachen kentindeki müzikseverlerle buluştu. Aachen Eurogress’te düzenlenen konserde Balakirev’in Islamey, Haçaturyan’ın Re minör Keman Konçertosu ve Rimsky-Korsakov’un Şehrazad adlı yapıtları seslendirildi.

 

Turnenin son durağı ise Fransa’nın Paris kenti oldu. 13 Aralık Perşembe akşamı Théâtre des Champs Elysées’de verdiği konserde BİFO ve Nemanja Radulovic, Tüzün’ün Türk Kapriçyosu, Haçaturyan’ın Re minör Keman Konçertosu, Balakirev’in Islamey ve Stravinsky’nin 1945 versiyonu Ateş Kuşu yapıtlarını seslendirdi.

 

Avrupa’nın en iyi senfonik topluluklarından olma yolunda

Avrupa’nın en iyi senfonik topluluklarından biri olma hedefiyle ilerlediği yolda ilk büyük adımını 2010 yılında uluslararası “klasik müzik dünyasının zirvesi” olarak kabul edilen Salzburg Festivali’nde verdiği konserle atan BİFO, 2014 yılında BBC Proms’a Türkiye’den davet edilen ilk topluluk olma başarısını kazandı. Bu kapsamda Londra’daki Royal Albert Hall’da verdiği konserle adını dünyanın en büyük senfoni orkestralarıyla aynı sıraya yazdırarak, ülkemize büyük bir gurur yaşatan BİFO, Şubat 2017’de Hong Kong Sanat Festivali’nde verdiği iki konserle eleştirmenlerden övgüler almıştı.

 

İlk Avrupa turnesini 2016 yılında orkestranın sanat yönetmeni ve sürekli şefiSascha Goetzel’in doğup büyüdüğü şehir Viyana’dan Almanya’ya uzanan bir programla gerçekleştiren BİFO, 2017 yılında Essen, Ljubljana, Viyana ile Zürih’in önemli konser salonlarında düzenlenen ikinci Avrupa turnesinde ise gerek eleştirmenlerin gerekse müzikseverlerin beğenisini kazanmıştı.