Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Bu sene Caz'ın sürprizleri Baez ve Holland

Bu sene Caz'ın sürprizleri Baez ve Holland

Bu sene Caz'ın sürprizleri Baez ve Holland26 Mart 2015 - 05:03 | Joan Baez ve Jools Holland, Caz Festivali'nin açıklanan programının sürprizleri.
İstanbul Caz Festivali 22. yılında müzikte sosyal duyarlılığın sembolü Joan Baez'i ve ünlü müzisyenlerin programına çıkmak için kapısında kuyruğa girdiği piyanist Jools Holland'ı konuk ediyor
SELAY SARI
 
Temmuzda İstanbul'u cazın ışıklarıyla aydınlatmaya hazırlanan 22. İstanbul Caz Festivali, bu yıl 27 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalin programı önceki akşam Martı İstanbul Hotel'de yer alan Mixo Restaurant'da yapılan basın toplantısında açıklandı.
15'ten fazla farklı mekanda, 35 konserin yer aldığı programda ilk göze çarpan isim, protest ve folk müziğin ABD'li önderlerinden Joan Baez. Türkiye'de en son 2004 yılında konser veren Baez, 11 yıl aradan sonra 1 Temmuz akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde hayranlarıyla buluşacak. Sanatçı, Bob Dylan ile birlikte '60'lar Amerikasının sembol isimlerindendi. Müzisyenliğin yanı sıra aktivist kimliğinden de ödün vermeyen, hatta sosyal konulardaki duyarlılığı zaman zaman müziğinin önüne geçen sanatçının konserinde çalacağı şarkılar kadar yapacağı konuşmalar da merak konusu.
 
Müzisyenler onun için birbirini eziyor
 
Baez'den sonra ikinci sürpriz ise, aralarında Sting, Eric Clapton, Mark Knopfler, George Harrison, David Gilmour ve Amy Winehouse'un yer aldığı birçok isimle çalışmış, 1992'den beri ise İngiliz BBC 2 kanalında sunduğu 'Later... with Jools Holland' programıyla İngiltere'de müziğin nabzını tutmuş piyanist Jools Holland. Sigur Ros'tan Adele'e, Kanye West'ten Radiohead'e dünyanın her yerinden müzisyenlerin yer almak için adeta birbirini ezdiği 'Later... with Jools Holland', birçok sanatçıya da parlama fırsatı tanıdı. Holland, ilk kez konser vereceği İstanbul'da, kendi adını taşıyan R&B Orkestrası ve Soft Cell grubuyla bir '80'ler efsanesi olan Marc Almond ile birlikte sahneye çıkacak.
Festivalin gediklilerinden ABD'li bas virtüözü Marcus Miller, yeni albümü 'Afrodeezia' çerçevesinde reggae'den afrobeat'e, cazdan blues'a siyahi müziğin yolculuğunun haritasını çıkarırken, Türkiyeli seyircilerin bir başka favorisi olan Melody Gardot, Haziran ayında yayınlayacağı yeni albümünün ardından Sepetçiler Kasrı'nda hayranlarıyla buluşacak.
 
Opcin'in seçimi
 
Festival direktörü Pelin Opcin'in özellikle üzerinde durduğu iki konser ise, bas virtüözü olan Charnett Moffett'in kendisi gibi ustaları bir araya getirdiği 'Nettwork' projesi ve İranlı sanatçı Mahsa Vahdat, Norveçli piyanist Tord Gustavsen ve İstanbullu perküsyon ustası Fahrettin Yarkın'ın birlikte sahne alacağı 'Ustalarla Buluşmalar' gecesi. Opcin özellikle Vahdat için "Bu ismi ilerleyen zamanda sık sık duyacağız," diyor.
 
Festivalin Onur Ödülü bu sene caz piyanisti Emin Fındıkoğlu'na verilirken, geçtiğimiz sene çok beğenilen Parklarda Caz etkinliği bu yıl Fenerbahçe Parkı'nda gerçekleşecek.