Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Caz Festivali Suriye'den seslerle sona erdi

Caz Festivali Suriye'den seslerle sona erdi

Caz Festivali Suriye'den seslerle sona erdi25 Temmuz 2017 - 12:07
Geçen yılki açılış konserini Damon Albarn ve Suriyeli Müzisyenler Orkestrası ile gerçekleştiren İstanbul Caz Festivali, bu yıl da kapanışı Suriyeli müzisyenler ve Suriyeli Kadınlar Korosu ile yaptı
24. İstanbul Caz Festivali, dün Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras'ta düzenlenen özel bir konserle sona erdi. İsviçre'de yaşayan Suriyeli saksofon sanatçısı Basel Rajoub’un, İtalyan perküsyonist Andrea Piccioni ve Suriyeli kanun sanatçısı Feras Charestan ile kurduğu Soriana ekibinin yanı sıra, Grammy adaylığı bulunan Tacik dutar virtüözü Sirojiddin Juraev ile sahne aldığı konsere, Türkiye’ye göç etmiş Suriyeli kadınların oluşturduğu Suriyeli Kadınlar Korosu konuk oldu. İKSV, Vehbi Koç Vakfı ve Sabancı Vakfı'nın işbirliği sonucunda, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı ve Mülteciyim Hemşerim Dayanışma Ağı ortak projesiyle Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerin konseri izlemesi sağlandı.
 
Konserin ilk bölümünde, Basel Rajoub's Soriana ve Sirojiddin Juraev, Ortadoğu'dan melodilerin caz ve rock ritimleriyle birleştiği bir performansa imza attı. Piccioni ve Juraev sololarıyla çoğu Suriyeli ailelerden oluşan seyircilerden büyük alkış aldı.
 
Sonrasında grupla birlikte sahneye Suriyeli Kadınlar Korosu çıktı. Kendisi de vokal olan, 'Güzelleme' ve 'Farfara' gibi albümleriyle tanınan Ayşegül Yordam'ın 2015 Kasım ayından beri birlikte çalıştığı Suriyeli Kadınlar Korosu, "Şarkılarımızı Unutmayacağız" sloganıyla İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) Suriyeli Mültecilere Destek Ofisi desteğiyle kuruldu. Koro konserde aralarında ünlü 'Hali Hal'in de olduğu, Ortadoğu coğrafyasından türküler ve popüler şarkıları seyircilerle birlikte seslendirdi. Sakıp Sabancı Müzesi'nin tüm bahçesini dolduran seyirciler böylece müziğin birleştirici ve sağaltıcı etkisine bir kez daha tanıklık etti.