Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Çeyrek asırlık caz yolculuğu

Çeyrek asırlık caz yolculuğu

Çeyrek asırlık caz yolculuğu28 Haziran 2018 - 10:06
25. İstanbul Caz Festivali, önceki gece düzenlenen açılış konseriyle başladı. Zorlu PSM’de gerçekleşen ve sunuculuğunu Yekta Kopan’ın üstlendiği tören, Türk caz sahnesinin duayen isimlerini ağırladı.
İHSAN DİNDAR
 
Geçtiğimiz 24 yılda günümüzün en önemli isimlerini İstanbul’da ağırlayan İstanbul Caz Festivali, unutulmayacak bir geceyle müzikseverlere merhaba dedi. Bugüne dek Miles Davis’ten Oscar Peterson’a dünyaca ünlü isimleri ağırlayan festival, bu yıl da birbirinden önemli isimlerin konserlerine ev sahipliği yapacak. Önceki gece Zorlu PSM’deki açılış konseriyle başlayan festival, 17 Temmuz’a kadar şehrin farklı mekânlarında sürecek. 
 
Türkiye caz sahnesinin önemli isimleri her yıl olduğu gibi bu sene de açılış gecesinde unutulmadı. Törende, festivalin klasiklerinden biri haline gelen Yaşam Boyu Başarı Ödülleri sahiplerini buldu. Kontrbasçı Nezih Yeşilnil, piyanist Şevket Uğurluel ve ağız armonikası sanatçısı Ahmet Faik Şener ya da nam-ı diğer Balarısı Ahmet’e gecede ödülleri İKSV Genel Müdürü Görgün Taner tarafından takdim edildi. 
 
 
Ödül töreninin ardından, daha önceki festivallerden Yaşam Boyu Başarı Ödülü alan Hülya Tunçağ performansıyla müzikseverleri Türkiye caz tarihine doğru bir yolculuğa çıkardı. Tunçağ’a Tuna Ötenel, Emin Fındıkoğlu, Volkan Hürsever ve Ateş Tezer eşlik etti. Caz sahnesinin önemli isimleri Tuna Ötenel ve Emin Fındıkoğlu’nun birlikte gerçekleştirdikleri piyano performansı izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı. 
 
Piyanoda Nilüfer Verdi
 
İkilinin ardından Kerem Görsev, ‘I Remember Your Face’ şarkısını seslendirmek üzere sahnedeki yerini aldı. Sonrasında Önder Focan, Yahya Dai, Şenova Ülker, Ozan Musluoğlu ve Ayhan Öztoplu’dan oluşan topluluk seyirci karşısına çıktı.
 
Açılışın en özel performanslarından biri de Türkiye’nin önemli kadın caz piyanistlerinden biri olan Nilüfer Verdi’ye aitti. Sanatçı, kendi bestesi olan ‘Bee Talk’ı cazseverlerle buluşturdu. Performansta Verdi’ye Burak Cihangirli ve Kristian Lind eşlik etti. ‘Girit’e Mektuplar’ bestesiyle Ayşe Tütüncü, Tamer Temel ve Enver Muhammedi ile aynı sahneyi paylaştıktan sonra bu kez sırada bir caz standardı vardı. Ayşegül Yeşilnil’in seslendirdiği ‘Softly As In a Morning Sunrise’da Neşet Ruacan, Nezih Yeşilnil ve Deniz Dündar performanslarıyla müzikseverleri büyüledi. TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası TRT Big Band’in sahne almasından önce Türkiye’nin dünyaca ünlü perküsyon sanatçısı Okay Temiz bir performans sergiledi. 
 
TRT Big Band sahnede
 
Yıldızlar geçidine sahip olan gecenin devamında TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası TRT Big Band, caz sahnesinin en sevilen eserlerinden oluşan repertuvarını Türkiye’nin en ünlü caz sanatçılarıyla birlikte seslendirdi. 
 
 
GECE GEZMESİ BU AKŞAM
 
25. İstanbul Caz Festivali’nde bugün Gece Gezmesi var. Festivalin en sevilen etkinliklerinden biri olan Gece Gezmesi, Kadıköy’ün farklı mekânlarında gerçekleşecek.
 
Programda Kalben, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Islandman, Nilipek, Melike Şahin, Taner Öngür & 43,75 ve Focan & Bıyıkoğlu Organic Expeditions’ın  başını çektiği isimler sahne alacaklar.