Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Değişimin enerjisinden keyif alıyorum

Değişimin enerjisinden keyif alıyorum

Değişimin enerjisinden keyif alıyorum27 Temmuz 2018 - 10:07
Beş yıl aradan sonra İstanbul konserinde sahne alacak olan elektrogitarın tanınmış ismi Joe Satriani ile bir süre önce yayınlanan yeni albümü ‘What Happens Next’i ve İstanbul konserini konuştuk.
İHSAN DİNDAR
 
ABD’li elektrogitar virtüözü Joe Satriani beş yıllık bir aradan sonra yeniden İstanbul’da sahne almaya hazırlanıyor. 1980’li yıllarda başladığı müzikal yolculuğunda yayınladığı albümleri milyonlarca satan ve gençlerin bu enstrümana yönelmesine ilham olan Satriani, çok sayıda genç yeteneği yetiştirmiş bir öğretmen olarak biliniyor. 
 
2008 yılında yayınladığı ‘Professor Satchafunkilus and the Musterion’ albümünde Âşık Veysel’i andığı bir parça da kaydeden Joe Satriani, Türkiye’de geniş bir hayran kitlesine sahip. ‘Surfing with the Alien’, ‘Always with Me, Always with You’ ve ‘The Forgotten’ın aralarında bulunduğu çok sevilen bestelere imza atan Joe Satirani, İstanbul’da daha önce iki kez sahne almıştı. Bu akşam Maçka Küçükçiftlik Park’ta BKM organizasyonuyla İstanbullu müzikseverlerin karşısına çıkacak olan müzisyen konser öncesinde sorularımıza yanıt verdi. Bir süre önce yeni albümü ‘What Happens Next’i yayınlayan sanatçı, albümünü, “Yeni albümümdeki müzik, yaratıcı bir yeniden doğuşun sonucudur. İlk müzikal deneyimlerimin heyecanı ve coşkusuna döndüm ve onları gitarımla yeniden dile getirdim” sözleriyle anlattı. 
 
 
Âşık Veysel’i andı
 
2008’de yayınladı ‘Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock’ albümünde Âşık Veysel’i anan sanatçı Türkiye’den yeniden ilham alıp almayacağını sorduğumuzda ise “Kim bilir. İlhamın nereden geleceğini asla bilemeyiz. Türkiye, keşfetmek ve eğlenmek için çok zengin bir müzik tarihine sahip bir ülke” yanıtını verdi. Joe Satriani’nin bestelerinde, duygusal yoğunluğu bulunan sert melodiler hâkim. Sanatçı, bu durumla ilgili olarak da “Mümkün olan en güçlü melodiyi yazarım. 
 
Enstrümantal müzikle duyguları ifade etmek daha zor olabilir. Derin bir özveri ve müzik sevgisini gerektirir,” diye belirtti. 
 
1980’lerden bu yana müzik dünyasında yaşanan değişim içinse, “Değişim daimidir. Her zaman oldu. Bu yüzden de beni hiçbir zaman şaşırtmadı. Değişimin sanat ve müziğe getirdiği enerjiden keyif alıyorum. Her bir neslin, yaşamı boyunca yolculuğunu temsil etmek için kendi ses ve ritmine ihtiyacı vardır” dedi. Satriani, Türkiye’deki hayranlarını konser öncesinde “Türk izleyicisinin karşısında çalacak olmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Bizi geri çağırdığınız için çok teşekkür ederiz!” diyerek selamladı.