Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Don Kişot tanıdığım en romantik kahraman"

"Don Kişot tanıdığım en romantik kahraman"

"Don Kişot tanıdığım en romantik kahraman"18 Ocak 2019 - 05:01
Dünyanın en ünlü romanlarından biri olan Don Kişot'un opera uyarlaması yarın İstanbullu sanatseverlerle buluşacak. Temsilde Don Kişot'u canlandıracak olan İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Suat Arıkan ile projenin detaylarını konuştuk.

İhsan Dindar - İstanbul

 

Don Kişot kuşkusuz dünyanın en ünlü romanlarından biri. Opera uyarlamasını Türk sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyorsunuz. Nasıl bir duygu bu?

Gençlik yıllarımda okuyup etkilendiğim bir kahramandı. Tanıdığım – belki de en romantik kahraman! Daha önceki sezonlarda “Mançalı  Adam” adlı müzikalde de bu karakteri canlandırmanın heyacanını yaşamıştım, ama Massenet gibi bir opera bestecisinin ustalık dönemine ait bu operayı repertuara alma cesareti, üstelik rolü üstlenmek, ve Don Kişot’un bana öğrettiği güçlü bir iradeyle (yeldeğirmenleri yerine) role saldırmak beni aynı zamanda çok eğlendirdi. Rolün altından kalkabilmek için verilen mücadeleden kim galip çıkacaktı? Uzun ve yorucu bir uğraştı.

 

1910’da Henri Cain’in yazdığı bu uyarlamanın Türkiye prömiyerini gerçekleştireceksiniz.  Hazırlık süreci nasıl geçti?

Bu uzun yolculuğa çıktığımda, elimde silah olarak sadece birikimlerim vardı. Massenet’in son yıllarında, olgunluğa eriştiğinde yazdığı operayı, ben de kariyerimin son yıllarında seslendirecektim. Hayranlıkla dinlediğim Nicolai Ghiaurov, Jose van Dam gibi efsane yorumcular, bu rolü benden en az 10-15 yaş daha genç iken gerçekleştirmişlerdi. Ancak, Jose van Dam’ın kariyerine son verdiği, jübilesini yapmak için 70 yaşında seçtiği eser Don Kişot olunca, bu da bana bir cesaret kaynağı oldu. Ayrıca bu yolculukta yalnız değildim, kurumumuzun çalıştırıcı piyanistleri seferber olup bana yol gösterdiler.

 

Cain’nin uyarlamasında karşımıza çıkan ve sizin canlandıracağınız Don Kişot, romana sadık kalınmış bir karakter olarak mı karşımıza çıkıyor?

Don Kişot’un Maceraları oldukça uzun sayılır. Ama sonuçta Don Kişot bir romantiktir. Operadaki Don Kişot’ta, Dulcinee’ye duyduğu aşkın öne çıktığı ve karşılıksız aşkın yarattığı yıkım ve ölüm işlenmiştir.

 

 

 

Temsili izlemeye gelen sanatseverler üzerinde Don Kişot’a dair bırakmayı arzu ettiğiniz etki nedir?

Güçlü-sarsılmaz bir iradeyle ayakta durmak!

 

Şu aşamada temsile ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Temsillerimiz 19 Ocak’da başlayacak, bu sezonda toplamda yedi temsil yapacağız, ilk temsillerimizin biletleri şimdiden tükendi. Umarım uzun soluklu bir eserimiz daha olur.

 

 

İDOB bu yedi temsilin ardından da Don Kişot’u sahneleyecek mi?

Sayısını şimdiden bilemiyorum ama (bunu izleyicilerin ilgisi belirleyecek) gelecek sezonda da elbette devam edecek.

 

ihsan.dindar@milliyet.com.tr