Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » En ‘güzel’ tenorun veda konseri

En ‘güzel’ tenorun veda konseri

En ‘güzel’ tenorun veda konseri27 Mart 2017 - 10:03
Son dünya turnesi kapsamında önceki gün İstanbul'da sahneye çıkan Jose Carreras'ın sanatına 6 bin müziksever saygı duruşında bulundu
SELAY SARI
 
Üç Tenor’un en ünlüsü değildi belki, ama hem fikir babası hem de şan otoritelerine göre en güzel seslisiydi. Dünya çapında operanın elitizm kabuğundan çıkmasına önayak olan projenin mimarı, Katalan tenor Jose Carreras, ‘A Life in Music’ (Müzikte Bir Hayat) ismini taşıyan son dünya turnesi kapsamında önceki akşam 6 bin seyircinin karşısında, Ataşehir Ülker Sports Arena’daydı.
 
1946’da Barselona’da doğan, aslında Josep olan adını Franco yönetiminin baskısı nedeniyle Jose olarak kullanmak zorunda kalan Carreras, şancılar için oldukça erken sayılan 20’li yaşlarında New York Met Operası’ndan La Scala’ya, Viyana’dan Londra’ya birçok opera evinde baş tenor rollerini seslendirmişti. Efsane şef Herbert von Karajan’ın 70’li yıllardaki favori tenoru olan sanatçı, Verdi ve Puccini rollerinde özellikle başarılı olmasına rağmen, Fransızca rollere de kolaylıkla ayak uyduracak kadar esnekti. Oldukça başarılı giden kariyeri, 1987 yılında konan lösemi teşhisiyle sarsıldı. 10’da 1 yaşama şansı olduğunu öğrenen Carreras, çok ağır bir tedavinin sonunda kanseri yendi ve Josep Carreras Lösemi Vakfı’nı kurdu. Hem vakfa bağış toplamak, hem de Carreras’ın dost ve rakipleri Luciano Pavarotti ve Placido Domingo’nun sanatçıya sahneye hoş geldin demeleri için 1990 Dünya Kupası Finali öncesinde Roma’da gerçekleşen Üç Tenor konserinin kaydı, tüm zamanların en çok satan klasik müzik albümü oldu. Üçlünün 4 yıl sonra Los Angeles’ta verdiği konserin yayını dünya çapında 1 milyar 300 milyon kişi tarafından izlendi.
 
Carreras'ın konserini 6 bin seyirci izledi.
 
Napoliten şarkılar
 
Carreras’ın son dünya turu, bu gibi zafer anlarının da sahnedeki bir ekranda anıldığı, sanatçının kendi kariyerine saygı duruşu niteliğinde bir etkinlik. Gecede İstanbul Senfoni Orkestrası’nı bu kez İtalyan şef Roberto Molinelli yönetti. Gecenin diğer solisti, La Scala gibi prestijli opera evlerinde sahneye çıkan Türk soprano Simge Büyükedes’ti. Sahnede sempatik olmaya ya da seyirciyle diyalog kurmaya çalışmayan Carreras’ın, çok mükemmel olmayan ses sisteminden bize ulaşan, çoğunlukla kendisini yormayacak Napoliten şarkılar seslendiren sesi, en çok övülen orta kısmının pırıltı ve derinliğini hâlâ taşıyordu. Ancak konser sonundaki potpuride seslendirdiği, kariyerinin zirvesindeyken bile kendisini zorlayan, Leoncavallo’nun ünlü operası ‘Palyaçolar’dan Canio’nun aryası ‘Vesti la giubba’daki performansı için aynı şeyi söyleyemeyiz. Yine de 2 saatlik konserin sonunda, alkışını kesmeyen seyirciye Büyükedes’le birlikte 5 bis sunan Carreras, 6 bin kişinin de sanatına saygı duruşunda bulunmasını sağladı. Şimdi kendisinin en iyi kayıtlarını dinleme zamanı.