Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » İstanbul Opera Festivali başlıyor

İstanbul Opera Festivali başlıyor

İstanbul Opera Festivali başlıyor26 Haziran 2019 - 04:06
10. Yaşına özel zengin bir program ve belleklerden silinmeyecek eserlerle sanatseverlerin karşısında olacak 10. Uluslararası İstanbul Opera Festivali ana sponsor İNGBank katkılarıyla düzenlenecek.

Opera literatürdeki klasik eserleri üst düzey bir kalitede dünya standartlarında sergilemesinin yanı sıra, ülkemizin melodik zenginliğini temel alarak uluslararası standartlarda eserler ortaya koyan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, bağlı bulunduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hedef ve amaçları doğrultusunda ülkemizin kültür ve sanat turizmine katkılar sağlayan, tatil ve turizm anlayışına yepyeni bir boyut getiren uluslararası yaz festivallerini İstanbul Uluslararası Opera Festivali ile başlatıyor.

 

Festivalin açılışı 2-3 Temmuz 2019 tarihlerinde Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek “TURANDOT” operası ile gerçekleşecek.

 

Çok özel bir prodüksiyonla uzun yıllar sonra Ankara’da prömiyeri gerçekleştirilen, Aspendos’ta da sahnelenen, Giacomo Puccini’nin vefat ederek son bölümünü tamamlayamadığı bu ölümsüz eser festival kapsamında izlenebilecek.Eseri ünlü İtalyan Rejisör, Vincenzo Grisostomi Travaglini sahneye koyuyor.

 

Puccini’nin en acımasız kadın karakteri, Pekin’de yaşayan Çin prensesi “Turandot” un Moğol Prensi “Calaf ile tanışması ve masalsı aşklarının anlatıldığı eserin konusu şöyle; Turandot, evlilik için gelen prens taliplerine, o ana dek bilenin hiç çıkmadığı üç soru sormakta, soruyu bilemeyen talipliler ise teker teker idam edilmektedir. Saray yetkilileri ile Turandot’un babası İmparator bu gidişe bir son vermek istemektedir. Ancak Calaf aşık olmuş ve aşkının peşinden ölümüne gitmeye karar vermiştir.

 

Eser, ünlü tenor aryası “Nessun Dorma”’nın da içinde olduğu sevilen birçok arya, hareketli müzikal yapı, muhteşem dekor ve kostümler eşliğinde Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneye konuluyor.

 

İtalyan, Kazak ve Koreli sanatçılar bir eserde buluştu.

Ünlü İtalyan konuk rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin sahneye koyduğu eserin iki temsilinde de Calaf rolünü seslendirecek Koreli solist sanatçı James Lee’nin yanı sıra eserin Turandot rolünü 2 Temmuz 2019’daki ilk temsilinde ünlü Koreli solist sanatçı Lilla Lee seslendirecek. 3. Temmuzdaki ikinci temsilde ise bu defa Turandot rolünü Kazak solist Zhupar Gabdullina seslendirecek.

 

Devlet Opera ve Balesi Genel Sanat Yönetmeni ve Genel Müdürü, ünlü tenor Murat Karahan’ın Sanat Yönetmenliği’nde oluşturulan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü muhteşem projesi “TROYA” epik operası 6- 7 Temmuz’da İstanbul’da olacak. 

 

Ünlü Bolşoy Tiyatrosu Orkestra Şefi Anton Grishanin yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, Dünya operaevlerinde defalarca sahne almış ünlü Bolşoy Tiyatrosu solistlerine eşlik edecek.

 

 

13-14 Temmuz 2019 tarihlerinde Rus Rüzgarı estirecek Bolşoy Tiyatrosu Solistlerinin seslendireceği “Bolşoy Solistleri Gala Konseri” festivalin son iki gününde zengin bir repertuvarla sanatseverlere muhteşem bir müzik ziyafeti sunacak.