Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » MoMA’da Björk retrospektifi

MoMA’da Björk retrospektifi

MoMA’da Björk retrospektifi19 Haziran 2014 - 12:06
New York’taki Museum of Modern Art, İzlandalı çok yönlü sanatçı Björk’ün son yirmi yıl içindeki “maceracı projeleri”ni kutlamak için 2015 yılında açılacak bir sergi planlıyor

İzlanda’dan şimdiye kadar çıkan en büyük müzisyen, popüler müziğin en sevdiği tuhaf kişiliklerden Björk, MoMa’nın büyük çaplı retrospektifinin konusu oluyor. Björk’ün çok yönlü sanat hayatına odaklanacak sergi, sanatçının son yirmi yıl içindeki “cesur ve maceracı projeleri”nin ve çıkardığı yedi stüdyo albümünün izini sürecek.

 

Retrospektif, Björk’ün hayatı, performansları ve kostümlerinin yanında, müzik, sanat ve sinemadaki işlerini kapsayacak. Björk’ün planladığı bir enstalasyonda, biyografik ve kurmaca karışımı bir hikayeyle retrospektifin sunumu yapılacak.

 

Sanatçının video yönetmenleri, fotoğrafçılar ve moda tasarımcılarıyla yaptığı çalışmalar da vitrine çıkacak. İngiliz doğabilimci Sir David Attenborough’nun “Biophilia” albümünde yaptığı seslendirme de retrospektife dahil ediliyor. Attenborough, sanatçının son albümünde, “insanları teknolojik icatlar aracılığıyla yeniden doğayla birleştirecek bir devrimin eşiğindeyiz” gibi satırlar seslendiriyor.   

 

Şu anda 48 yaşında olan Björk, müziğe 1980’lerde The Sugarcubes grubunun solisti olarak başlamıştı. Daha sonra kariyerine solo olarak devam eden müzisyen 1993’te, 4.7 milyon kopya satan Debut albümünü yayımladı. İleriki yıllarda oyunculuğa bulaştı ve Lars Von Trier’ın “Karanlıkta Dans” filmindeki Selma rolüyle 2000 yılında Cannes’da “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü aldı.

 

İsmi “Björk” olacak sergi, 7 Mart-7 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek.