Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Müziği tekerleme gibi basitleştirmeyi seçtik"

"Müziği tekerleme gibi basitleştirmeyi seçtik"

"Müziği tekerleme gibi basitleştirmeyi seçtik"12 Haziran 2019 - 10:06
Son yıllarda müzik sahnesinde hızlı bir çıkış yakalayan Manchester’lı indie rock grubu The 1975 bu hafta sonu ilk kez İstanbul’da. Grubun vokali Matthew Healy konser öncesi İhsan Dindar'ın sorularını yanıtladı.
İhsan Dindar - İstanbul
 
Son yıllarda pek çok festivalde sahneye çıkan ve önemli bir dinleyici kitlesi elde eden İngiliz indie rock grubu The 1975 bu hafta sonu BKM organizasyonuyla ilk kez İstanbul’da konser verecek. 16 Haziran’da Küçükçiftlik Park’ta müzikseverlerin karşısına çıkacak olan grubun solisti Matthew Healy turneleri, punk müzik ruhunu ve Türkiye’de geçen yıllarını anlattı.
 
 
 
 
Müziğinizde etnik melodileri kullanmayı seven bir grupsunuz. Sizi en çok hangi coğrafyalar cezbediyor?
 
Her yer olabilir. Sadece Doğu’ya ait olmasına da gerek yok. Bu bir Afrika müziği de olabilir. 60’lar ya da 70’ler müziği de olabilir. Melodik olarak bunların hepsi bizi besliyor. Ancak stil olarak Britanyalı veya Amerikalı punk gruplarıyla etkileşimler taşıyoruz.
 
 
 
 
Hangi gruplarla mesela?
 
Manchester’da doğup büyüdüm. Joy Division ve New Order’da Manchester’lıdır. Amerikalı Black Flag de dinlediğim bir gruptu. Müziğimizde de bu ruhu ve politik duruşu sürdürmek istiyoruz.
 
 
 
 
‘Her şey çok basit olmalı’
Tekerlemeler şarkılarınızda rastladığımız bir şey. Bu tip işlere nasıl bakıyorsunuz?
 
Farklı bir gözlem. Evet sanırım seviyoruz. Müzik benim hayatımın tümünü kaplayan bir olgu. Çok genç yaşlarımdan itibaren müziğe dair yapmak istediğim şey ortaya etkileyici bir şeyler çıkarmaktı. Tempolu bir müzik yapabilmeyi veya hızlı söylenebilen şarkı sözleri yazmak istiyordum. Bugün de düşüncem böyle. Müziğimizin yapısını mümkün mertebe basit kılmayı tercih ediyoruz. Her şey çok basit olmalı. Tıpkı tekerlemeler gibi.
 
 
 
 
Bu anlayışınız bundan sonraki süreçte de bu şekilde mi devam edecek?
 
Kesinlikle böyle devam edecek. Bu şekilde ilerleyecek.
 
 
 
 
‘İklim değişikliği hayati’
 Müziğinizin politik bir yönü olduğu bir gerçek. Şu an sizin için dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük sorun nedir?
 
İklim değişikliği. Bu konu hakkında sık sık düşünüyorum. Bu çok hayati bir konu. Bu konu hakkında ayak üstü bir şeyler söylemek çok zor çünkü çok geniş bir konu.
 
 
 
 
‘Fethiye’de evimiz var buraya yabancı değilim’
İstanbul’a konser için ilk gelişiniz. Neler söylemek istersiniz?
 
Grup olarak İstanbul’a ilk gelişimiz evet ama ben defalarca Türkiye’de bulundum. Fethiye’de aile evimiz var. Uzun yıllar tatilimizi orada geçirdik. Bir şekilde burada büyüdüğüm için Türkiye hakkında epey bilgiye sahibim. İstanbul’un tarihi mimarisinin hayranıyım. Burada konser vesilesiyle bulunmaktan ötürü de büyük heyecan duyuyorum.
 
ihsan.dindar@milliyet.com.tr