Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Müzik dünyayı değiştirebilir"

"Müzik dünyayı değiştirebilir"

"Müzik dünyayı değiştirebilir"22 Ekim 2019 - 05:10
11 yaşındaki genç yetenek İlyun Bürkev, 25 Ekim'de Adana'da Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ile çıkacağı ilk senfoni orkestrası konseri öncesi sorularımızı yanıtladı.

İhsan Dindar - milliyetsanat.com

 

Piyanoyla tanışmanız nasıl oldu? Ailenizin bu noktada desteği oldu mu?

Piyano ile ilk tanışmam anne karnında oldu aslında çünkü o dönemde annem hobi olarak piyano dersleri almaya başlamıştı. Yürümeye başladığımda piyanonun yanından hiç ayrılmamaya başlamışım. Daha sonra 3,5-4 yaşlarında benim bu ilgimi fark edip ailem bana özel ders aldırmaya başladı.

Öğretmenim büyük bir yeteneğimin olduğunu söylemiş. O dönemden beri ailem bana maddi ve manevi olarak hep destekler ve her zaman güzel duygularıyla benim yanımdalar.

 

Bu gençyaşınızda yurt dışında pek çok yerde sahne aldınız, ödül kazandınız. Bu durum sizi baskılıyor mu?

İlk yarışmamda ve ilk konserimde her çocuk gibi ben de çok heyecanlanmıştım. Ama şimdiki yarışma ve konserlerimde çok daha az heyecanlanıyorum. İçimde minik neşeli bir heyecanım var bu benim için hiçbir zaman bir baskı değil, söylediğim gibi minik tatlı neşeli bir heyecan.

 

Piyano konusunda kendinize en çok ilham aldığınız besteci kimdir?

Aslında ben tüm bestecilerin farklı özelliklerini çok seviyorumama en sevdiğim klasik müzik bestecilerinden bir kaçı Ludwig Van Beethoven, Frederic Chopin ve Franz Liszt’dir.

 

25 Ekim'de Adana'da Mozart bestesi çalacaksınız? Sizin açınızdan bu nasıl bir konser olacak?

Benim açımdan çok heyecan verici bir konser olacak. Çünkü hem benim ilk kez orkestra ile vereceğim bir konser hem de icra edeceğim eseri Wolfgang Amadeus Mozart 11 yaşında bestelemiş ve ben de 11 yaşıma yeni girdim. Aynı yaşta ve belki de yakın duygularla bu eseri çalabilecek olmam beni çok mutlu ediyor.

 

Eğitiminize bundan sonra nasıl devam etmeyi düşünüyorsunuz?

Şu an Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı’nda Sayın Prof. Burcu Aktaş Urgun öğretmenim ile eğitimime devam ediyorum. Aynı zamanda ara tatillerimde ve yaz tatillerimde dünyanın önemli üniversitelerinin önemli hocalarından ‘master class’ dersler alıyorum. Yurtdışında Mozarteum Üniversitesi’nden Sayın Prof. Gereon Kleiner ve Prof.Andreas Weber’den Yurtiçinde Sayın Gülsin Onay’dan masterclass alıyorum. Üniversite eğitimim için dedünyanın önemli konservatuarlarında ders alıp çalışıp ona göre karar vermek istiyorum.

 

İleride daha çok icracı mı yoksa bunun yanında besteci bir kimlik de mi kazanmak istiyorsunuz?

Ben ileride çok iyi bir konser piyanisti olmak istiyorum. Klasik müzikle Türk müziğini harmanlayıp bir orkestra kurmak ve insanları müzikte birleştirmek istiyorum. Aynı zamanda besteci de olmak istiyorum hatta şu anda da 5 tane bestem var. Ben müziğin tüm dünya insanlarını barış içinde birleştirebilen bir etken olduğunu düşünüyorum çünkü hangi dili konuşursanız konuşun dünyanın hangi yerinde yaşıyorsanız yaşayın yaşınız kaç olursa olsun aynı müziği dinleyebiliyorsunuz ve aynı duyguları hissedebiliyorsunuz. Müzik dünyayı değiştirebilir çünkü müzik insanları değiştirir ve iyilikte birleştirir.

 

ihsan.dindar@milliyet.com.tr