Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Yeni şeyler denemekten çekinmeyiz"

"Yeni şeyler denemekten çekinmeyiz"

"Yeni şeyler denemekten çekinmeyiz"19 Haziran 2019 - 09:06
Franz Ferdinand, 2007’deki unutulmaz performanslarının ardından yeniden İstanbul’da. Zorlu PSM’de bu akşam sahneye çıkacak olan İskoç grup İhsan Dindar'a konuştu.

İhsan Dindar - İstanbul

 

5 yıllık bir aranın ardından yeni albümünüz geldi. Bir mukayese yapmak açısından öncekilerle benzerlik ve farklılıklarını nasıl değerlendirirsiniz?

Alex: Evet 5 yıllık bir ara söz konusu ama bu süre zarfında Sparks ile FFS projesi kapsamında yaptığımız bir albüm de söz konusu. Bence her kaydımızın öncekileri ile hem benzerlikleri hem de farklılıkları bulunuyor. Ortada bir Franz Fredinand soundu var neticede. Ancak elbette yeni kayıtlar ve yeni şeyler de deniyoruz.

 

 

Yeni albümünüz hakkında Britanya'da yayımlanan eleştiri yazılarına bakma fırsatım oldu. Popüler müziğe kaydığınız yönünde yorumlar var. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Alex: Bilemiyorum. Belki de öyledir. Bence önemli olan müziğin güzel olması. Bizim en büyük amacımız bunu yapabilmek.

 

 

Grubun yeni katılım oldun, Julian. Gruba uyumunu nasıl değerlendirirsiniz?

Nick: Aynı oda kalamıyoruz (gülüyor). Şu an özel işleri için burada yer alamıyor ama konserde sahnede olacak.

Alex: Kendisi aynı zamanda bir otomobil yarışçısı. Şu anda bir yarışta.

 

 

Turnede olan bir grupsunuz. Buna rağmen İstanbul için birkaçgün ayırdınız. Bu kentin sizin için önemi nedir?

Alex: İstanbul inanılmaz bir kent ve burayı çok seviyoruz. Buraya en son geldiğimizde (2007) istediğimiz kadar kalıp gezememiştik. Görebileceğimiz kadar çok yeri görmek istiyoruz. İstanbul'un karakteristiğini yansıtan yerleri görmek için çok heyecanlıyım. Geçtiğimiz sefer en ünlüyerleri olan Ayasofya ve Sultanahmet'i görmüştük. Ama şimdi daha derinlemesine bir keşif olacak.

Paul: On iki yıl önce gelmiştik. Rock'n'Coke'ta sahne almıştık. O da muazzamdı. Ancak kenti yeterince gezememiştik. Bu yüzden bu sefer daha uzun kalmak istedik.

 

 

Sparks ile yaptığınız işbirliğine değinmek istiyorum. FFS adını taşıyan ortak bir grupla albüm yayımladınız. Bu proje devam edecek mi?

Alex : Hayır, sanmıyorum. Çünkühepimiz çok yoğunuz. O proje insanlara yaptığımız bir sürprizdi. Tekrarlarsak sürpriz olmaktan çıkar.

 

 

Demagoge gibi siyasi içerikli şarkılarınızın devamı gelecek mi?

Alex: Kesinlikle. Toplumsal meselelerde dayanışma göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.

 

 

Turne programınıza gelmek istiyorum. Fas'tan Gürcistan'a farklı coğrafyalar yer alıyor.  Geniş bir alanda koşturacaksınız. Zor olmuyor mu?

Alex: Bu bizim için büyük bir fırsat ve şans. Eğer bir rock'n'roll grubuysanız dünyanın dört bir yanına dolaşmanız gerekiyor. Böylece inanılmaz güzelliğe sahip yerleri de görme imkanına erişiyorsunuz. Sanırım grupta herkes bu konuda benimle hemfikirdir.

 

 

Bu noktada şunu da sormak istiyorum. Günümüzde gruplar bu tip büyük turnelere pek çıkmıyor gibi. Sizce nedeni ne olabilir?

Nick: Biz turlamayı gerçekten çok seviyoruz.

Alex: Geçmişte turneye çıkmak çok daha kolaydı. Plak şirketleri bu işin daha fazla bütçe ayırıyorlardı. Ama günümüzde özellikle de yeni gruplar için bu pek mümkün değil.

 

 

Çarşamba günkükonseriniz öncesinde Baba Zula sahne alacak. Bu olay nasıl gerçekleşti?

Alex: Londra'dan tanıdğımız bir müzisyen arkadaşımızın tavsiyesi sayesinde tanıdık Baba Zula'yı. Kendisi yarı Türk yarı İngiliz biri. Onun tavsiyesiyle dinledik ve çok sevdik. Türk saykodelik müziği ilgimizi çekti.

 

 

Peki son olarak, uzun bir aranın ardından yeniden Türk müzikseverlerle buluşmak nasıl bir duygu?

Alex: Bizim için heyecan verici bir durum. Aslında uzun süredir buraya gelmek için fırsat kolluyorduk. Konukseverliğiniz ve ilginiz için çok müteşekkiriz. İnsanların bizim gelmemizi istedikleri yerde bulunmamız çok güzel bir duygu.

 

ihsan.dindar@milliyet.com.tr