Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » 2018 IPPAWARDS ödüllerinin kazananları belli oldu

2018 IPPAWARDS ödüllerinin kazananları belli oldu

2018 IPPAWARDS ödüllerinin kazananları belli oldu18 Temmuz 2018 - 04:07
Bu yıl onbirincisi düzenlenen iPhone Fotoğraf Ödülleri’nin (IPPAWARDS) kazananları belli oldu. Tüm dünyadan gelen ve iPhone’la çekilmiş binlerce fotoğrafın yarıştığı IPPAWARDS'da doğa fotoğrafçılığı ödülünün sahibi daha önce de bu konuyla ilgili çalışmalarıyla bilinen Mehmet Ömür oldu.

 

UĞUR UGAN

 

IPPAWARDS (iPhone Fotoğraf Ödülleri) dünyanın dört bir yanındaki 140'dan fazla ülkeden gelen fotoğraflar arasından seçildi. Yılın büyük ödülü Bangladeş'den Jashim Salam'a giderken, ikinicilik İsviçre'den Alandre Weber'e, üçüncülük ise yarışmaya Çin'den katılan Huapeng Zhao'ya verildi. 
 
İşte dereceye giren fotoğraflardan bazıları:
 
Yılın Fotoğrafı - Büyük Ödül  Jashim Salam, Bangladeş
 
 
 
Birincilik ödülü Alandre Weber, İsviçre
 
 
İkincilik Ödülü Huapeng Zhao, Çin
 
 
Üçüncülük Ödülü Zarni Myo Wi, Myanmar
 
 
Diğer dereceye giren fotoğrafçılar ve ülkeleri ise şöyle: Soyut branşında;  Glenn Homann (Avustralya),  Hayvanlar branşında Robin Robertis (ABD), Mimarlık branşında; Massimo Graziani (İtalya), Çocuklar branşında; Melisa Barrilli (Kanada), Çiçek branşında; Alison Helena (ABD), Manzara branşında; Charles Thomas (ABD), Yaşam Tarzı branşında; Natalia-Garcés (İspanya), Doğa branşında Şükrü Mehmet Ömür (Fransa) 
 
Ödül kazanan tüm fotoğraflara bu linkten ulaşılabilir: https://www.ippawards.com/
 
2018 IPPAWARDS'da doğa fotoğrafçılığı ödülünün sahibi Mehmet Ömür konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı:
 
-Fotoğrafçılığa profesyonel makine ile başladığınızı biliyoruz. Sizi ilk akıllı telefona yönlendiren ne oldu? 
 
 
Akıllı telefonla fotoğraf çekmek fotoğrafçının teknik ayrıntılarla boğuşmak yerine kendisini tamamen kompozisyona, duygu ve an yakalamaya konsantre etmesini sağlıyor. Bu durum da fotoğrafçı gözünün gelişmesi açısından çok önemli. Akıllı telefonların kameraları fotoğrafçının sırtındaki teknik ayrıntı yükünün büyük kısmını üzerinden alır. Fotoğrafçı makinesini çok daha hızlı eline alabiliyor, sokakta veya kapalı ortamlarda insanları rahatsız etmeden fotoğraf çekebiliyor. Fotoğrafları çeker çekmez düzenlemesine hatta anında paylaşmasına olanak sağlayarak profesyonel fotoğraf makinelerle yapamadığınız bir çok işleve olanak sağlayabiliyor. Özellikle günümüzde profesyonel fotoğraf çekmeyen ama fotoğraf çekmekten hoşlanan milyarlarca insan için bu özellikleriyle, kullanım kolaylığı ile akıllı telefonlar ön plana geçiyor. İşte tüm bu nedenler göz önüne aldığımda ve kendimi profesyonel fotoğrafçıdan çok fotoğraf sanatçısı olarak konumlandırdığımdan profesyonel makinelerimi satıp iPhone’umla devam etmeye karar verdim.
 
- Akıllı telefonla fotoğraf çekme ile profesyonel makinayla çekmek arasında nasıl farklar var?
 
 
 Akıllı telefon, pratik, hafif, kolay ulaşılır, teknik ayrıntıları kolaylaştırmış, anında düzenleme ve sosyal ortamlarda paylaşıma olanak sağlıyor. Profesyonel makineler ise adları üzerinde profesyonel işlere yani fotoğrafta keskinliğe, ışık şartlarına mükemmel uyum sağlamasıyla ve çok büyük baskılara izin vererek yüksek rezolüsyon özellikleri ile basında, reklamcılık, moda ve ürün pazarlama dünyasında kullanılan makineler. İkisinin kullanım alanları ve işlevleri farklı.   Birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları olduğundan karşılaştırmaktan çok kullanım alanlarına göre farklı kategorilerde değerlendirilmeleri daha uygun olur diye düşünüyorum.
 
 
“En iyi makine en güzel fotoğrafı çekseydi en iyi daktilo da en güzel romanı yazardı”
 
Mehmet Ömür
 
-  Telefonla fotoğraf çekmenin estetiği üzerine eleştiriler aldığınız oluyor mu?
 
Fotoğrafçılar arasında yaygın bir anlayış var. İyi fotoğrafların iyi kameralardan çıktığı düşünülüyor. Fotoğrafla ilgilendiğiniz anlaşılır anlaşılmaz 'senin makinen ne marka, lensin ne model?' gibi sorularla teknik bir savaşın kapısı aralanıyor. Bu anlamsız tartışmaya Ara Güler’in güzel sözü ile karşılık vermeye çalışıyorum genellikle; “En iyi makine en güzel fotoğrafı çekseydi en iyi daktilo da en güzel romanı yazardı”. Estetik anlayışa gelince her zaman en güzel fotoğraf en iyi fotoğraf değil. Ben duvarıma net olmayan  karanlık ve kompozisyon kurallarını ihlal eden çok sevdiğim bir fotoğrafı asıp ona uzunca bir süre hayranlıkla bakabilirim. Bunu bir sanatseverin anlayacağını biliyorum. Ama kafasında f değerini enstantane süresi ve iso seviyesini ön plana almış bir fotoğrafçı bunu anlamakta zorluk çeker.
 
- İlerleyen dönemde fotoğrafçılık sanatında böyle bir akım büyüyebilir mi? i-Phone fotoğrafçılığının geleceğini nasıl görüyorsunuz?
 
 Fotoğraf sanatı fotoğrafın bulunup kullanım alanına girdiğinden beri çeşitli mecralardan akmış; pikturializm, straight fotografi, sürrealism gibi akımları yürütmüş veya katkıda bulumuştur. Bugün de durum değişmemiştir. Bence sanata sınır çizilemez. iPhone mobil sanatın belkemiğidir. Mobil sanat ise yeni bir çağdaş sanat akımı olarak tüm dünyada süratle yayılıyor.  Paris'te sırf bu sanat ürünlerini sergilemek üzere açılan Mobile Camera Club üç yıldır mobil sanatçıları ağırlıyor . Festivaller, yarışmalar, sergiler... Listeyi uzatmak mümkün...
 
- Akıllı telefonla fotoğraf çekmenin incelikleri neler? İnsanlar amatörce de olsa fotoğraf çekerken nelere dikkat etmeliler?
 
Tabii ki telefonun kamerasının süratli açılma tekniklerini, ışık ayarı ve netlik ayarının nasıl kilitleneceğini, deklanşörü tetikleme yöntemlerini, fotoğrafı nasıl düzenleyecekleri biliyor olmaları gerekiyor. Bunlar birkaç saatlik eğitimle kolaylıkla öğrenilebiliyor. 
 
- Genelde hangi temaları işliyorsunuz fotoğraflarınızda?
 
Ben kendimi daha çok sokak fotoğrafçılığı ve doğa fotoğrafçılığına yakın buluyorum. Portre ve siyah beyaz fotoğrafçılık konuları da beni çekiyor doğrusu.
 
IPPAWARDS 2018 Doğa Branşı ödülü kazanan Mehmet Ömür fotoğrafı 
 
 
- IPPA ödülü kim tarafından düzenleniyor ve fotoğrafçılık sanatında nasıl bir etkiye sahip?
 
 IPPA yani iPhone Photography Awards ilk iPhone piyasa sürüldüğü yıl 2007 den beri  iPhone ile çekilen fotoğrafların yarıştığı ve  son yıllarda 140 kadar ülkeden binlerce fotoğrafçının katıldığı bir yarışma. Bu yarışmada bir Türk olarak ödül almak büyük bir mutluluk kaynağı.
 
- Fotoğrafçılıkla ilgili kitaplarınız da mevcut, bir kaç ay önce "Çek, Düzenle, Paylaş" kitabınız yayımlandı. Fotoğrafçılığa ilişkin kitaplar daha estetik görsellerin yakalanmasında nasıl bir rehber konumundalar? Fotoğrafa yeni başlayanlar için bir kılavuz olabilir mi böyle yayınlar?
 
Evet, Remzi kitabevi bu iPhone Fotoğrafçılığı kitabını yayınladı. Kitapta iPhone kamerasının nasıl daha iyi kullanılacağı konusu dışında, temel fotoğraf teknikleri ve fotoğraf konularına da değiniliyor. Fotoğrafçı gözünün oluşması için meraklı kişinin; böylesi teknik kitapları okumak yanında sürekli ustaların çektiği fotoğraflara bakmalı, incelemeli ve bu fotoğraflardan kendisine birşeyler katması gerekmekte. 
 
-İlerde sizden nasıl çalışmalar göreceğiz?
 
 
Çok sayıda projelerim var kapıda bekleyen. 31 ağustosta iPhone Fotoğrafçılık ve sanatı ile ilgili iki günlük bir kursu Bozcaada’da düzenliyorum. Kasım ayında Paris-Photo fotoğraf Fuarı sırasında dünya mobil sanatçıları ile ortak bir sergi yapacağız. Remzi Kitabevi’nin yayınladığı “Çek, Düzenle, Paylaş- iPhone Fotoğrafçılığı” kitabının devamı niteliğindeki Mobil Sanat kitabının hazırlıkları başlamış durumda. Ama bunlar arasında en önem verdiğim Türk Mobil Sanatçıları (TUMOBART) ile birlikte 1 Aralık'ta tam gün yapacağımız Mobil Sanat sempozyumu. Yabancı konuk ve sanat tarihçilerinin de katılacağı bu toplantı maalesef sınırlı sayıda katılımcıya açık olacak. O nedenle katılmak isteyenlerin şimdiden önemlerini almaları gerekmekte. Önümüzdeki yıl ise Toscana da bir haftalık Mobile sanat kampı düzenlemeyi planlıyorum. Bu yıl bu kampı Fransa Toulouse bölgesinde gerçekleştirdik. Fark edeceğiniz gibi iPhone sadece telefon etmeye yaramıyor. Bu cihazla aranızı iyi tutarsanız sadece fotoğrafınızı geliştirmekle kalmaz kendinize mobil sanatın kapılarını da aralamış olursunuz.