Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Aslı Çavuşoğlu izleyicileriyle bir araya gelecek

Aslı Çavuşoğlu izleyicileriyle bir araya gelecek

Aslı Çavuşoğlu izleyicileriyle bir araya gelecek17 Haziran 2017 - 05:06
Krank Art Gallery, Ali Akay küratörlüğünde gerçekleştirdiği yeni sergisi 'Kırkpare' ile sanatçı Aslı Çavuşoğlu’nu ağırlıyor. 'Kırkpare' kapsamında; sanatçı ve serginin küratörü Ali Akay'ın gerçekleştireceği söyleşi 17 Haziran Cumartesi günü saat 17.00’de başlayacak. Aslı Çavuşoğlu ve Ali Akay, söyleşide sanatçının işleri ve pratiği üzerinden serginin farklı bir okumasını yaparken Platon'dan beri gündemde olan “ Simülakr Orijinalin Kopyası mıdır”  konusunu tartışmaya açacaklar.
Kırkpare sergisi, kadim bir kırmızı renge odaklanan “Kırmızı / Kırmızı”, yapay bir şekilde üretilmiş taşlar (Taşlar Konuşuyor) ve fotoğraf kağıdı üzerine pozlanan taklit mücevherler ile; adeta bir simülakr dünyasına ait olmaya başlayan tarihi, bu üç ayrı sanatsal çalışmanın birbirleriyle kesişmesiyle ortaya koyuyor. Üç ayrı çalışmasının fragmanlarından meydana gelen bir yapboz hazırlıyor.
 
Galeri mekanındaki yapbozun ilk parçasını 14. İstanbul Bienali sırasında gerçekleştirdiği Kırmızı / Kırmızı adlı eserinin bir varyasyonu oluşturuyor. Renk üzerinden MÖ 7. Yüzyıla dayanan bir hikaye ortaya koyan eser, Aras Nehri kıyısında bulunan bir böcekten elde edilen özel kırmızı pigment kullanılarak üretilmiştir. Çalışma bu pigmentin nehrin her iki yakasında da kayboluşunu anlatırken pigmentin üretim bilgisinin yeniden paylaşılması ile nesnel kültürün araçlarının çağdaş kullanımına dair yeni bir tartışma başlatmaktadır.