Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Banksy'den Matisse'e herkes Haliç'te

Banksy'den Matisse'e herkes Haliç'te

Banksy'den Matisse'e herkes Haliç'te26 Eylül 2014 - 02:09
Haliç Kongre Merkezi'nde, deniz kenarında dev heykeller ve yüzlerce sanatçıyla ArtInternational Fuarı dün yapılan açılışla başladı. Bugünden itibaren 28 Eylül akşamına dek sürecek fuar, ziyaretçileri bekliyor
 
FİSUN YALÇINKAYA
 
İstanbul'daki sanatseverler bugünden itibaren 28 Eylül akşamına dek Haliç kıyısında yer alan Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ArtInternational Fuarı'nda yüzlerce sanatçıyla buluşacak. Uluslararası çağdaş sanat fuarı dün düzenlenen bir basın toplantısı, ön gösterim ve açılışla başladı.
 
 
Basın toplantısına fuarın kurucuları Sandy Angus ve Hüseyin Avunduk'la birlikte fuarın direktörü Dyala Nuseibeh, sanat yönetmeni Stephane Ackerman, "Konuşma Programı"nın küratörlerinden Tansa Mermerci Ekşioğlu, "Sahnedeki Videolar" bölümünün küratörü Başak Şenova, "Alternatifler" bölümünün küratörleri Özge Ersoy ve Merve Ünsal konuşmacı olarak katıldılar. Sandy Angus, fuarın yalnızca Türkiye'de değil bulunduğu coğrafyada da önemli bir fuar olma yolunda adımlar attığını belirtirken, Avunduk, Türkiye'nin önde gelen sanatsal yeteneklerine global bir sahnede bir araya gelme fırsatı sunduğu için ArtInternational'ı düzenlemekten onur duyduklarını söyledi.
 
 
ABD'den Çin'e, Finlandiya'dan İran'a 24 ülkeden 80 galerinin katıldığı fuarda 400'den fazla sanatçının eseri yer alıyor. Kimler yok ki bu sanatçılar arasında? İngiliz sokak sanatının dünyaca ünlü ismi Banksy'den, 20. YY.'ın en önemli ressamlarından Henri Matisse'e, çağdaş sanatçılar Damien Hirst ve Tracy Emin'den, Alman sanatçı Stephan Balkenhol'a, yeni eserini ilk kez fuarda sergileyen Taner Ceylan'a kadar çok sayıda sanatçının eseri fuarda ziyaretçileri bekliyor. Yanı sıra bu sanatçıları temsil eden galerilerin sözcüleri de standlarda merak edilen fiyatları ve eserleri konuşmak için hazır durumda. 
 
 
Yalnızca sanatçıların eserleri değil, fuarın yan etkinlikleri de Haliç'e yolu düşenleri bekliyor. Haliç Kongre Merkezi'nin kıyısı dev heykellerle dolu. Bu kısma "By The Waterside" (deniz kıyısında olarak çevrilebilir) deniyor. Burada Joan Miro, Osman Dinç, Benjamin Appel, Karl Karner, Keita Miyazaki, Laurent Bolognini, Steven Naifeh, Jaume Plensa'nın eserleri yer alıyor. Açıkhavada sergilenen heykeller fuara ayrı bir alan katıyor. 
 
 
Fuarda "Alternatifler" bölümü de ilgi çekici. Özge Ersoy ve Merve Ünsal'ın hazırladıkları bölümde kar amacı gütmeyen 11 inisiyatif buluşuyor. Buna ek olarak da SPOT Projects fuar boyu sürecek bir konuşma programı düzenliyor. 
 
 
Fuarda minik ziyaretçiler de düşünülmüş. İçeriğini ve tasarımını Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İç Mimarlık bölümleri öğrencilerinin hazırladığı Ülker Çocuk Sanat Atölyesi, çocukları sanatla buluşturmayı amaçlıyor.