Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Bodrum Bienali'nde sergilenen 8 eser toplatıldı

Bodrum Bienali'nde sergilenen 8 eser toplatıldı

Bodrum Bienali'nde sergilenen 8 eser toplatıldı12 Ekim 2015 - 05:10
Bodrum'da bu yıl 12 Eylül-12 Kasım tarihleri arasında ikincisi devam eden Uluslararası Bodrum Kültür ve Sanat Bienali'nde ABD'li ressam Deborah Semel Demirtaş imzalı sekiz kadın maketi sergilenmeye başlandıktan beş saat sonra kaldırıldı

Bodrum'da devam eden bineal kapsamında sergilenen, ABD'li ressam Deborah Semel Demirtaş imzalı sekiz kadın maketi sergilenmeye başlandıktan beş saat sonra apar topar kaldırıldı. Dördü türbanlı sekiz kadın tablosu bir kamyonetle sergi alanından uzaklaştırıldı.

 

Uluslararası Bodrum Bineali kapsamında sergilenen ABD'li ressam Deborah Semel Demirtaş imzalı Türkiye 'deki sosyal yaşamın farklı boyutlarını konu alan sekiz kadın maketi sergilenmeye başlandıktan beş saat sonra müze yetkilileri tarafından kaldırıldı.

 

 

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Alt Avlusu'nda sergilenen çalışmalarda dördü türbanlı, sekiz kadın tablosu görülüyordu. Ne olduğunu anlayamadığını söyleyen Demirtaş'ın itirazlarına rağmen sergi kapatıldı. Maketler bir kamyonete yüklendi, işlerin sahibi ressam Demirtaş da maketleri Turgutreis Mahallesi'ndeki atölyesine götürdü.

 

“Sergi iznimin olmadığını belirttiler. Oysa ki bienal yöneticileri tarafından sergi için bakanlıktan gerekli tüm izinler aylar öncesinden alınmıştı” diyen Demirtaş, Kültür Bakanlığı ve Müzeler Genel Müdürlüğü yetkilileri ile görüştüğümdeyse sergimin kapatılmasıyla ilgili kendilerinin hiçbir bilgileri olmadıklarını öğrendiğini söyledi. Bunu müze yetkililerini söylediğindeyse “'Eserlerin burada kalırsa tüm sergiler iptal olurdu?' dediler” diyen sanatçı, çaresiz kalarak eserlerini kaldırdığını söyledi.

 

'Tolerans' temalı binealdeki sergisinin kaldırılmasının ardından bakanlığa suç duyurusunda bulunacağını söyleyen sanatçı, "Bodrum'da 10 karma ve kişisel sergi açtım. 'Suça İştirak', 'Sıla Hasreti', 'İç Göçü', 'Vahşi Yapılanma' gibi sosyal konuları el aldım ancak bu tür bir tepkiyle karşılaşmadım” dedi.

 

Bu sergi ile Türkiye'de yaşayan kadınların sosyal yaşamda toplumun her kesiminde özgürce hareket edebildiğini buna rağmen zaman zaman şiddet ve tepki ile karşılaştığını anlatmak istedim” diyen Demirtaş, kadınların yaşadığı dramı ve sosyal ortamı anlatmaya çalışırken bir dramda bir kadın sanatçı olarak kendisinin başına geldiğini ifade etti. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi yetkilileriyse konu ile ilgili açıklama yapmadı.