Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Bütün bu sözlerin anlamı nedir?

Bütün bu sözlerin anlamı nedir?

Bütün bu sözlerin anlamı nedir?26 Mayıs 2017 - 12:05 | Erdem Taşdelen'in 'Sevgili' adlı çalışması Pera Müzesi'nde 'Çiftdüşün: Çiftgörü' sergisinde 6 Ağustos'a dek görülebilir.
Pera Müzesi'nde açılan 'Çiftdüşün: Çiftgörü' ve 'Erotik Doğa' sergileri ziyaretçileri bekliyor
FİSUN YALÇINKAYA
 
Güncel sanatçı Erdem Taşdelen'in kişisel olanı sanata yansıtma meselesiyle oyun oynayan işlerinden biri olan ve 47 sayfa aşk mektuplarından oluşan 2010 tarihli 'Sevgili' eseri Pera Müzesi duvarlarında sergileniyor. Yazılmış, bozulmuş düzeltilmiş aşk mektupları bunlar, karman çorman duyguların temsilleri... Sevgilisine neden mektup yazar insan, neden yazıp düzeltir, neden kelimeleri değiştirir, tüm o yazılan kelimelerin anlamı nedir, sorusuyla izleyiciyi baş başa bırakıyor Taşdelen. Nitekim eserin yer aldığı 'Çiftdüşün: Çiftgörü' sergisinin derdi bu: Nedir bu yazıların, kelimelerin anlamı? Bugünden itibaren 6 Ağustos'a dek görülebilecek sergi günümüzde git gide değeri artan her kuşak tarafından yeniden keşfedilen bir klasikten George Orwell'in '1984'ünden yola çıkıyor. Orwell kitapta en büyük marifeti insanların zihnindeki özgürlük duygusunu silip yerine katı ve barbar bir iktidarı koymak olan bir rejimi anlatıyor. Güzel kelimeleri silmek için iktidar güçleri onları kendi istedikleriyle yan yana düşündürüyor, 'savaş barıştır' gibi...
 
Keith Tyson'a ait bir iş.
 
Kelimelerin oyunu
 
Sergi ise kelimelerin nasıl oyunlar oynatabileceğini göstermeyi amaçlıyor. Ve kelimelere, yazılı olana, bazen sadece harflerin çıkardığı seslere odaklanan eserleri ağırlıyor. Daha önce 'Küresel Sanat Pusulası' kitabındaki Türkiye bölümüyle İstanbul'u en önemli alternatif sanat kentlerinden biri olarak değerlendiren Alistair Hicks de bu serginin küratörlüğünü üstleniyor. Hicks, İstanbul sanat dünyasının hızlı değişimlerini dikkatle izlediğini belirtirken sergideki seçkiyle zekice kurgulanmış hoş bir oyun alanı yaratıyor. Sergide Kader Attia, Aslı Çavuşoğlu, Marilá Dardot, Marcel Dzama, Tracey Emin, Merike Estna, Claire Fontaine, Duan Jianyu, William Kentridge'in aralarında bulunduğu isimlerin eserleri yer alıyor.
 
Gavin Turk'ün 'Deja Vu'sü.
 
Pera Müzesi'nin iki katına yayılan sergide, Ali Kazma'nın ilk kez sergilenen ve büyüleyici bir kütüphaneye davet eden 'House of Letters' eseri, Hera Büyüktaşçıyan'ın daha önce 56. Venedik Bienali'nde sergilenen 'Kayıp Cennetten Mektuplar' adlı eseri, Sandra Gamarra'nın 'Özgün Dilinde İspanyolca Altyazılı' eseri gözden kaçırılmaması gereken çalışmalar.
 
 
Doğanın zevke hitabı
 
Pera Müzesi'nde açılan tek sergi 'Çiftdüşün: Çiftgörü' değil. Kosta Rika'lı heykeltıraş José Sancho'nun 'Erotik Doğa' sergisi  de müzede yer alıyor. Sanatçının eserleri doğadaki formları heykele dönüştürürken insan doğasının getirdiği zevklere, hislere sesleniyor. Serginin küratörlüğünü María Enriqueta Guardia-Yglesias üstleniyor.