Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Çöp çekene çöpten sanat çıkıyor

Çöp çekene çöpten sanat çıkıyor

Çöp çekene çöpten sanat çıkıyor17 Şubat 2014 - 11:02 | Fotoğraflar: Hüseyin Özdemir
2013'ün Kasım ayından bu yana Türkiye'nin farklı yerlerinde eserlerini çöpe atarak, 'Kafalar Hep Karışık' adlı devam eden bir sergi düzenleyen Efe Işıldaksoy'un projesinin devamı bu
 
FİSUN YALÇINKAYA
 
Arnavutköy'de bir Sevgililer Günü akşamı. İskelenin karşısındaki balıkçılar mumları, mezeleri, yemekleri, tatlılarıyla sevgililer için hazırlanmış. El ele göz göze birbirine hediye veren çiftler var masalarda. İskele tarafında ise bambaşka bir hediyeleşme yaşanıyor. Yaklaşık 10 kişilik bir grup az sonra çöpe atılacak sanat eserini almak için hazır bekliyor. 2013'ün Kasım ayından bu yana Türkiye'nin farklı yerlerinde eserlerini çöpe atarak, 'Kafalar Hep Karışık' adlı devam eden bir sergi düzenleyen Efe Işıldaksoy'un projesinin devamı bu. Önceki gün Işıldaksoy, sergisine yeni bir boyut kazandırdı. Dünyanın dört bir yanından sanatçıları 14 Şubat Sevgililer Günü'nün temsil ettiği tüketim kültürünü protesto etmek amacıyla sergisine katılmaya çağıran sanatçı aralarında Mehmet Turgut'un da bulunduğu çok sayıda sanatçıyla birlikte dün farklı noktalarda eserlerini çöpe attı. Sanatçı projesine katılmak isteyen herkese yaptığı çağrıda “Yaşadığınız şehirdeki bir çöpü seçin. Yaptığınız resmi, heykeli, çektiğiniz fotoğrafı, şiirinizi, yapabildiğiniz en güzel yemeği, el emeği bir örgüyü, dilerseniz kısa bir performansınızı alın, kısacası sanatınızla birlikte, seçtiğiniz çöp tenekesine, duyurduğunuz saatte gidin ve oradakilerle karşılıksız paylaşın," dedi.
 
Efe Işıldaksoy (ortada), çeşitli semtlerde çöp tenekelerine attığı eserleriyle "Kafalar Hep Karışık" sergisine devam ediyor. Fotoğraf: Hüseyin Özdemir
 
Akrabasını getiren var
 
İşte bu çağrıya yanıt verenlerden ikisi de Erdinç Toğulga ve eşi Aslı Şarman Toğulga'ydı. Her ikisi de tasarımcı olan çiftin yapıtlarını nerede ne zaman çöpe atacaklarını Efe Işıldaksoy sosyal medya üzerinden duyurdu. Almak isteyenler de saat 19.00'da Arnavutköy İskele'sinde toplandı. Eseri almaya gelen kalabalık yüzünden eseri çöpe atmaya gerek kalmadı. "Peki kalabalık olunca kim alıyor?" diye sorduğumuzda da, "Çöp çekiyoruz" dediler. Işıldaksoy, "Akrabasını getirip çöp çektiren var şansı yükseltmek için," diye de ekledi. Kısa çöpü çeken Ceren Ateş eseri kazandı. "Çok mutluyum şu anda belli etmemeye çalışıyorum ama aşırı mutluyum. Bu eseri almak için Bostancı'dan geldim," dedi. Kaybedenler üzülürken yeni arkadaşlıklar da kuruldu. Efe Işıldaksoy ise, bir sonraki eserin çöpe atılacağı yer olan Beşiktaş'a oradan da Cihangir'e ünlü fotoğrafçı Mehmet Turgut'un eserinin çöpe atılacağı yere geçti. Mehmet Turgut'la uzun yıllardır arkadaş olduklarını belirten Efe Işıldaksoy, "Mehmet her projemde desteklemiştir beni. Burada da ünlü bir fotoğrafını çöpe atacak," dedi. Sanatçı projesinin tamamını belgesel olarak da çektiğini söyledi: "Kafalar Hep Karışık projemi aynı zamanda kayda alıyorum bittiğinde belgesel de hazırlayacağım. 14 Şubat'ta eserini çöpe atmak için bana başvuranlar arasındaysa bir ayrım yapmadım. Yaklaşık 80 küsur eser geldi, hepsini kabul ettik. Hepsi bu akşam farklı yerlerde çöpe atılıyor. Benim eserimse, Avustralya'da bir arkadaşım tarafından çöpe atıldı. Hani insanlar artık komşularını bile tanımıyorlar ya, amacım bu yolla dostlukların kurulması. Kimbilir belki insanlar birbirine daha iyi davranır küçük de olsa bir şeyleri değiştiririz," dedi. Çöpe sanat eseri atma projesi akşamın ilerleyen saatlerine kadar, İstanbul'un farklı yerlerinde sürdü. Sosyal medyada gece boyu çöpe atılan eserleri kazananlar, kazanmayanlar, fotoğraf paylaştı. Işıldaksoy da amacına ulaştı: Sevgililer Günü ve temsil ettiği tüketim kültürünü eleştirdi, dostluk ve sanat kutlandı.
 
Harita yapan var
 
Eserleri çöpten almaya gelenlerin bazıları da yaptıkları haritaya göre hareket edip, şanslarını denediler. Gün içinde Efe Işıldaksoy'un paylaştığı eserlerden en beğendiklerini seçenler ellerinde bir listeyle sıra sıra eserlerin atılacağı çöplere koşup şanslarını denediler.