Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Doğançay'ın görülmemiş fotoğrafları bu sergide

Doğançay'ın görülmemiş fotoğrafları bu sergide

Doğançay'ın görülmemiş fotoğrafları bu sergide16 Eylül 2014 - 10:09
Usta ressamın daha önce sergilenmeyen fotoğrafları, kendi kurduğu Doğançay Müzesi'nde sergilenecek
Geçtiğimiz yıl ocak ayında hayatını kaybeden Türk resminin en büyük ustalarından Burhan Doğançay'ın kurduğu Doğançay Müzesi, kuruluşunun 10. yılında anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sanatçının çektiği bazı fotoğraflar ilk kez müzede izleyiciyle buluşacak. Burhan Doğançay’ın 85. doğum yıldönümü ve Doğançay Müzesi’nin 10. yılını kutlamak için düzenlenen sergide Doğançay’a ait 100’e yakın fotoğraf yer alıyor.
 
Kent duvarlarını ait olduğu ülke, şehir, mahalle ve sokağın sosyo ekonomik yüzü ve toplumun aynası olarak gören Doğançay’ın fotoğraf karelerinde New York’tan Togo’ya dünyanın dört bir yanından izler bulunuyor.
 
Brooklyn Köprüsü’nün 1986 - 1987 yıllarındaki ilk büyük bakımı sırasında köprünün üzerine çıkmasına izin verilen tek sanatçı olan Doğançay’ın çektiği çok özel New York fotoğrafları, serginin önemli parçaları arasında yer alıyor. Sanatçının New York’un “gökyüzünün kovboyları” olarak bilinen “ironworker”larıyla birlikte geçirdiği tehlikeli anlarının fotoğraflarının da yer aldığı sergide, Doğançay’ın gözünden kentlerin ve insanların sosyal ve psikolojik izleri sürülüyor.
 
Burhan Doğançay’ın farklı coğrafyalardan tanıklık ettiği ve sanat yaşamında izleri olan anları yansıtan ve 12 Eylül'de açılan sergi, 7 Haziran 2015'e kadar her gün, Doğançay Müzesi’inde, 10.00 - 18.00 saatleri arasında görülebilir.
 
Metropolitan Müzesi'nin koleksiyonuna giren ilk Türk
 
Burhan Doğançay'ın  "Ribbon Mania" isimli eseri, 2012 yılında New York'taki Metropolitan Museum of Art tarafından daimi koleksiyonlarına alınmış ve Metropolitan Museum of Art'ın daimi koleksiyonunda yer alan ilk Türk sanatçı olmuştu. Doğançay'ın  Boston'daki Museum of Fine Arts, Londra'daki Victoria & Albert Museum, Paris'teki Pompidou Center, Londra'daki The British Museum, Münih'teki The Pinakothek der Moderne, Stokholm'deki Moderna Museet ve New York'taki Guggenheim Museum'un aralarında olduğu 70 müzede eseri bulunuyor.