Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Fikret Mualla'nın 'İstanbul'unu kırdılar

Fikret Mualla'nın 'İstanbul'unu kırdılar

Fikret Mualla'nın 'İstanbul'unu kırdılar12 Temmuz 2016 - 11:07
Sanat tarihinin en büyük isimlerinden ressam Fikret Mualla'nın anısını yaşatmak için 2012'de yapılan heykeli saldırıya uğradı
GÖKHAN KARAKAŞ
 
Ünlü ressam Fikret Mualla’nın Kadıköy Yoğurtçu Parkı'ndaki heykeli kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi. Ressamın çizdiği İstanbul resimlerinden biriyle anlatıldığı heykelin tuvalinin tekmeyle yere düşürüldüğü belirlendi. Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Çetinkaya, zarar gören kısımların yenileneceğini belirtirken sanata tahammülü olmayanların yakalanması için çalışacaklarını söyledi.
 
Doğduğu Kadıköy’ün Moda semtinde çocukluk ve gençlik yıllarını geçiren Türk resim sanatının en ünlü ismi Fikret Mualla’nın, 2012’de yapılan heykeli önceki gece saldırıya uğradı. Sanatçının Kadıköy tutkusunu dile getirmek için heykeltıraş Hüseyin Yüce tarafından yapılan heykele zarar veren vandallar, heykeldeki Mualla’nın yaptığı en ünlü deniz manzaralı İstanbul eserlerinden birinin anlatıldığı tuval bölümünü parçaladı. 
 
Heykel 2012 yılında Hüseyin Yüce tarafından yapılmıştı.
 
Polisten destek istedi
 
Bölgede yaşayanların ihbarıyla parka gelen Kadıköy Belediye Başkanı Mustafa Çetinkaya, saldrganların kimliğinin tespit edilip yakalanması için polisten yardım istedi. Tekmeyle kırıldığı anlaşılan tuval ve heykel çevresinde araştırma yapan polis ekibi, alanı gören herhangi bir güvenlik kamerası olmaması nedeniyle görgü tanıklarından yardım istedi. Kadıköy Belediyesi zabıta ekipleri de şüphelileri belirlemek için çevrede araştırma yaptı. Başkan Yardımcısı Çetinkaya, "Sanata saygısı ve tahammülü olmayanların yakalanmasını istiyoruz. Karakola giderek şikayetçi olduk ve Fikret Mualla’ya yapılan bu saygısızlığın bedelini ödetmek amacındayız. Kadıköy her zaman sanata saygı duyan ve sanatla iç içe yaşanların kenti olmuştur" derken, heykeltıraş Hüseyin Yüce de, "Kimin ve neden yaptığını bilmiyorum ama Fikret Mualla gibi Türk resim sanatının önemli ismini hatırlatan esere zarar vermesi korkutucu. Büyük ressamın İstanbul’a duygularını katarak çizdiği resmi anlatmak istemiştim, yerine yenisi yapılabilir ama saldırı beni çok üzdü" değerlendirmesini yaptı.