Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Fotoğraf sanatçısı Sedat Pakay yaşamını yitirdi

Fotoğraf sanatçısı Sedat Pakay yaşamını yitirdi

Fotoğraf sanatçısı Sedat Pakay yaşamını yitirdi25 Ağustos 2016 - 04:08
New York'ta İstanbul'un ışığını arayan fotoğraf sanatçısı ve yönetmen Sedat Pakay, ABD ve Türkiye'nin sanat camiasının önemli isimlerini fotoğrafladı
Uzun yıllar New York'ta yaşayan fotoğraf sanatçısı ve yönetmen Sedat Pakay, önceki gün hayatını kaybetti. 1945 doğumlu Pakay, Robert Kolej’i bitirdikten sonra kolejin yüksek okul kısmına devam etmiş, ardından 1966'da New York’a taşınıp Yale Üniversitesi’ne geçmişti. Bu süreçte çok sayıda ünlü isimle tanışıp fotoğraflayan sanatçı bu yılları için, “Yale'de okuyorsanız hocalarınız zaten ya bu ünlü sanatçılar ya da onların yakın dostlarıdır,” diyecekti. Pakay, sanat tarihinin önemli isimleri Andy Warhol, Mark Rothko ile Türkiye’de resim sanatının en önemli isimleri arasında yer alan Erol Akyavaş ve Burhan Doğançay’ın aralarında olduğu çok sayıda ismi ve dönemin New York’unu fotoğrafladı.
 
 
Daha sonra "Altıni bir ışığı" olduğunu söylediği İstanbul’la New York’u şu sözlerle karşılaştırıyordu: “New York, İstanbul gibi benim yıllardır âşık olduğum bir şehir değil. Orada hâlâ yabancı bir gözlemciyim. New York’u hiçbir zaman İstanbul’u seyrettiğim gibi izlemedim. Ayrıca İstanbul’un ışığı da hiçbir zaman New York’ta yok. O ışığı Amerika’da bulamadım, bir yerde haksız bir arayış benimki tabii ki.”. Eserleri Washington DC’deki Smithsonian, New York’taki MoMa ve Metropolitan Müzesi’nde koleksiyonunda yer alan Pakay, 'Walker Evan - Amerika', 'James Baldwin - From Another Place' ve 'Josef&Anni Albers - Art Is Everywhere' isimli belgeselleri yönetmişti.