Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Fuar 83 galeri, 650 sanatçıyla başlıyor

Fuar 83 galeri, 650 sanatçıyla başlıyor

Fuar 83 galeri, 650 sanatçıyla başlıyor13 Eylül 2018 - 11:09
Contemporary Istanbul (CI) 13’üncü yılında Akbank ana sponsorluğunda 20 - 23 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor. 54’ü yurt dışından olmak üzere 83 galeri, 400’ü yabancı 650 sanatçının yaklaşık iki bin eseriyle fuarda yer alacak.
FİSUN YALÇINKAYA
 
İstanbul’un en çok ilgi gören sanat etkinliklerinden biri olan Contemporary Istanbul (CI), bu yıl da geçen yıl olduğu gibi eylül ayında düzenleniyor. Fuar Türkiye’den ve dünyadan galerileri, sanatçıları, kurum ve kuruluşları bir araya getirecek. Dün sabah Sofa Otel’de tanıtılan fuarın basın toplantısında Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ve İcra Kurulu Üyesi Hasan Bülent Kahraman ile Contemporary Istanbul Direktörü Kamiar Maleki yer aldı. 13. Contemporary Istanbul’a bu yıl 22 ülkeden 83 galeri, 400’ü yabancı 650 sanatçı ile katılacak. Fuarda, çoğu Türkiye’den sanatseverle ilk kez buluşacak yaklaşık iki bin eser sergilenecek. 
 
Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “Bu yıl fuara katılan 83 galerinin 54’ünün yurt dışından olması da memnuniyet verici. Böyle bir dönemde, fuara katılan galerilerin yarısından fazlasının yurt dışı merkezli galeriler olması uluslararası sanat piyasasının İstanbul’a ve Türkiye sanat piyasasına olan güvenini gösteriyor. Bu yıl, bizi çok memnun eden sayıda yabancı koleksiyoncu ve sanatseverin ziyaret talebini de almaya devam ediyoruz. Bu süreçten yerli sanat pazarının olumlu çıkacağını düşünüyorum” dedi.
 
Güreli ayrıca, “İstanbul’da olmak, Contemporary Istanbul’a katılmak yurt dışındaki galeriler için her yıl daha fazla önem kazanıyor. Diğer taraftan, bizim de çeşitli yumuşak geçişlerle yurt dışından gelen galerilerin, İstanbul’dan memnun ayrılmalarının yollarını bulmamız ve öneriler geliştirmemiz gerekiyor” diye belirtti. Hasan Bülent Kahraman küresel sanat piyasasının dengelerini ve fuarın bu noktada Türkiye sanatı için önemini anlattı. Kamiar Maleki ise fuardaki yeniliklerden bahsetti. Fuarda bu yıl koleksiyoncuların son aldıkları eserlerin sergileneceği bir sergi yer alacak. Yanı sıra Plug-in teknolojiyle sanatı buluşturacak. Fuar kapsamında ayrıca bu yıl kurulan Çağdaş İstanbul Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı, CIF Dialogues konferanslarını düzenleyecek. Vakfın düzenlediği diğer etkinlik olan Murat Akagündüz’ün ‘Özel bir sunum’ isimli sergisi, CIF Dialogues ile aynı gün başlıyor. 18 Eylül - 22 Ekim tarihleri arasında The Sofa Hotel Istanbul, Autograph Collection’da gerçekleştirilecek olan sergi sanatseverleri, sanatçının geçmiş ve yeni dönem eserlerinden oluşan özel bir sunuma davet ediyor. 
 
19 Eylül’de yerli ve yabancı davetlilere yapılacak özel ön izlemesi ile kapılarını açan Contemporary Istanbul 2018, 20 - 23 Eylül tarihleri arasında, yeniliklerle dolu etkinliklerle yerli ve yabancı sanatseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
 
Bu yıl tasarım öğrencilerden
 
Contemporary Istanbul, geçen sene olduğu gibi bu yıl da fuarın genel görsel planlamasını Tabanlıoğlu Mimarlık ile birlikte yapıyor. Contemporary Istanbul ve Tabanlıoğlu Mimarlık’ın ortak projesi ile Contemporary Istanbul’un cephesini mimarlık öğrencileri tasarladı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi birinci sınıf öğrencileri arasında yapılan yarışmada 27 tasarım arasında birinci olan ‘Curvegami’nin, Duran Ofset’in malzeme sponsorluğunda fuar boyunca Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nın cephesinde yer alacak.