Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Göbeklitepe’nin gizemini yansıtan tasarımlar

Göbeklitepe’nin gizemini yansıtan tasarımlar

Göbeklitepe’nin gizemini yansıtan tasarımlar01 Şubat 2018 - 10:02
Meral Saatçi, Göbeklitepe’den aldığı ilhamla bir takı koleksiyonu hazırladı. Kullanılan gizemli semboller ve organik formlarıyla koleksiyon, modern insan ile geçmiş çağların hikayeleri arasında bağ kuruyor.

 

Takı tasarımcısı Meral Saatçi, Şanlıurfa’da gün yüzüne çıktığı ilk günden bu yana büyük yankı uyandıran ve dünya tarihinin yeniden yazılmasına vesile olan Göbeklitepe’den aldığı ilhamla yepyeni bir koleksiyon hazırladı. M.Ö. 12.000 yılına dek uzanan hikayesiyle, tarihin sırlarını bugüne fısıldayan Göbeklitepe’deki gizemli figürler, Saatçi’nin hayal dünyasından süzülerek hayat bulan tasarımlarla günümüze taşındı.

 

Küpe, broş, kolye, kol düğmesi ve bilekliklerden oluşan koleksiyonun tümü 925 ayar gümüş ile hazırlandı. Gökkubbe & Yerküre ve İnsan, 4’lü Yıldız, Göbeklitepe Aslan Figürü, Kadın ve Kam Davuluisimli beş farklı sembolün yer aldığı tasarımlar, modern insan ile Anadolu’da on binlerce yıldır süregelen kültürler arasında bağ kuruyor. Organik formlarıyla da geçmiş çağların ruhunu yansıtıyor.

 

Meral Saatçi tarafından İstanbul1881 için hazırlanan tasarımlar, www.istanbul1881.com üzerinden satışa sunuluyor.  

 

Meral Saatçi – Göbeklitepe Koleksiyonu Ürün Açıklamaları:

 

Takı tasarımcısı Meral Saatçi, Şanlıurfa’da bulunduğu ilk günden bu yana büyük yankı uyandıran ve dünya tarihinin yeniden yazılmasına vesile olan Göbeklitepe’den aldığı ilhamla yepyeni bir koleksiyon hazırladı. M.Ö. 12.000 yılına dek uzanan tarihiyle, geçmiş çağların sırlarını bugüne fısıldayan Göbeklitepe’deki gizemli figürler, Saatçi’nin hayal dünyasından süzülerek hayat bulan tasarımlarla günümüze taşındı.

 

Gökkubbe & Yerküre ve İnsan 

Gündüzle geceyi, güneş ve ayı, aydınlık ve karanlığı sunan gökkubbe, toprak ve suyun bereketiyle yaşama kucak açan yerküre, bu ikisinin arasında, iyiyle ve kötüyle yoğrularak yaşamını sürdüren insan… Tümünü bir araya getiren bu üçlü sembol, yaşamın kendisini temsil ediyor.

 

4’lü Yıldız

Göbeklitepe’deki buluntularda rastlanan Güneş ve Ay sembolü, Göktürk ve Hun paralarında rastlanan Kün-Ay yani, Güneş-Ay sembolüyle benzerlik içeriyor. Aydınlığın karanlığa galip gelişini, yeniden doğuşu ve ilkbahar ekinoksunu anlatıyor. Sonradan ay yıldız olarak evrilen bu form, Türk bayrağındaki ay yıldız sembolünün kökenine dair sıra dışı bir ihtimali de gün yüzüne çıkartıyor.

 

Göbeklitepe Aslan figürü

Göbeklitepe’nin görkemli T biçimli sütunları üzerinde, her biri apayrı hikayeler anlatan, sırlarını halen çözemediğimiz kabartmalar yer alıyor. Aslan figürü ise, bu kabartmalar içinde en çok ilgi uyandıranlardan biri. Bu ustaca tasvirler, bizlere o yıllarda Anadolu topraklarını ev bellemiş aslanların varlığını mı anlatıyor, yoksa tapınağı ziyaret eden farklı kültürlerin izlerini mi aktarıyor?

 

Kadın

Anadolu kültürlerinin neredeyse tümünde yer alan, doğurganlık, yaşamın başlangıcı, bereket ve hayat sembolü “kadın”, Göbeklitepe’de de karşımıza çıkıyor. Bu bir doğum sahnesi de olabilir, kadının gücünü vurgulayan mecazi bir anlatım da… Kadın, on binlerce yıl öncesinden beri gizemini korumayı ve iz bırakmayı sürdürüyor.

 

Kam davulu

Türk tarihi ile iç içe geçmiş Kam davulu, binlerce yıllık bir enstrüman. Üzerindeki çizgiler ise asla alelade değil. Gökkubbe, yer-gök çizgisi, atlar, alageyik, Tabiat Ana, güneş ve yıldızlar gibi sembollerin yer aldığı Kam davulu, yüzyıllarca din adamlarının törenlerine, ilahilerine eşlik etti. Ona adeta kutsal bir anlam ve önem atfedildi.