Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » ‘Gökkuşağının Ötesinde’ki çocuklar

‘Gökkuşağının Ötesinde’ki çocuklar

‘Gökkuşağının Ötesinde’ki çocuklar08 Ekim 2018 - 10:10
Baksı Müzesi, 6. Baksı Çocuk Şenliği kapsamında ‘Gökkuşağının Ötesi’ teması altında Trabzon, Erzurum ve Bayburt’tan çocukların eserlerini sergiledi ve bir çalıştayla yeteneğin eğitimi konusunu ele aldı.

FİSUN YALÇINKAYA

 

Bundan yaklaşık sekiz yıl önce Bayburt’a 45 kilometre mesafede bir müze açıldı. Sanatçı, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın doğup büyüdüğü, eski adıyla Baksı yeni adıyla Bayraktar Köyü’nün ilerisine kurduğu bu müze yani Baksı Müzesi, dağların ve ovaların ortasında güncel sanatı yeniden düşünmek için eşsiz bir alan. Baksı Müzesi, bugüne dek aldığı ödüllerle ve yer verdiği sergilerle hem bölgenin kültürünü müze ortamında göstermek hem de merkezdeki güncel sanat faaliyetlerini bu alana çekmek adına önemli işler başardı. Şu an hâlâ müzede devam etmekte olan Alev Ebüzziya’nın ilhamını Anadolu’dan Mısır’a uzanan geniş bir coğrafyadan alan ‘Toprak’ adlı sergisi bu sergilerden yalnızca biri. Koçan’ın anlatımına göre müze tüm faaliyetleriyle, zanaatla sanat arasındaki hiyerarşiyi kaldırıyor.
 
 
Sadece müze değil’
 
 
Müzenin çalışmaları arasında belki en geleceğe dönük, en anlamlı olanlardan biri ise çocuklara ve eğitime yönelik olanı, yani Baksı Çocuk Şenliği. Üstelik bu şenlik her yıl büyüyerek daha çok çocuğa ulaşarak devam ediyor. Şenliğin en önemli faaliyeti, düzenlenen atölyelerle çocukları daha önce çalışmadıkları malzemelerle tanıştırmak, zihinlerini sanatın farklı yönleriyle buluşturmak ve katılımcı çocukların bir kısmına eğitim desteği sağlamak. Bu yıl 1-4 Ekim tarihleri arasında altıncısı düzenlenen Baksı Öğrenci Sanat Şenliği’ne Erzurum, Bayburt ve Trabzon’dan çeşitli okullardan çocuklar katıldı. Şenliğin açılışına Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Mete Memiş de katıldılar. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, “Gerçekleştirdiği etkinliklerle müze olma vasfını fazlasıyla aştı. Baksı Müzesi artık bir yaşam merkezi, değerler merkezi, sanat ve kültür merkezi haline geldi” dedi. Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, “Baksı Müzesi aslında destansı bir yürüyüşü başlatan bir adamın ve onu takip eden oğlu, oğlunun eşi ve onları takip eden iyi niyetli insanların projesidir. Baksı salt sergi açan bir müze değil; içinde bulunduğu toplumun değerler dünyasına sahip çıkan bir kurumdur” dedi.