Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Havva'nın elma yemesi durduruldu

Havva'nın elma yemesi durduruldu

Havva'nın elma yemesi durduruldu05 Mayıs 2016 - 05:05
Işıl Eğrikavuk'un video eseri 'Havva Elmanı Bitir Kızım'ın The Marmara Pera Oteli'nin dış cephesindeki gösterimi durduruldu. Sanatçıya iletilen durdurma sebebi 'görüntü kirliliği'
Sanatçı Işıl Eğrikavuk'un YAMA projesi kapsamında Taksim The Marmara Pera Oteli'nin tepesinde yer alan bir ekranda gösterilen video eserinin gösterimi durduruldu. 23 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında otelin dış cephesinde yer alması planlanan animasyonda 'Havva Elmanı Bitir Kızım' yazısı yer alıyor ve bir elma çizimi, göz kırpan kadın yüzüne dönüşüyordu.
 
Işıl Eğrikavuk.
Sanatçı olayla ilgili sosyal medyada yer verdiği açıklamasında, "İşin açılmasından üç gün sonra, yani 26 Nisan 2016 tarihinde The Marmara Pera’ya gelen Beyoğlu Belediyesi zabıta yetkilileri işimin gösterimini durdurmuş. -Miş diyorum çünkü bunların hiçbiri bana birinci ağızdan iletilmedi. Övül Durmuşoğlu aracılığı ile ilk önce videoya dini değerlere hakaret sebebi ile şikayet geldiğini ve belediye yetkililerinin işi kapattırdıklarını (ki zabıtanın böyle bir yetkisi yok), daha sonra ise durumun öyle olmadığını ve videonun kentsel tasarım yönetmeliği altında 'görüntü kirliliği' sebebi ile kapatıldığını öğrendim. Bu açıklamaya göre bu uygulama sadece benim işime karşı değil, genel bir uygulama gibi gösteriliyor," diye belirtti. Sanatçı belediyenin görüntü kirliliğini neye göre belirlediği ve işin akıbetinin ne olacağı gibi sorularını da açıklamasına ekledi.
 
YAMA Çağdaş Sanat Derneği adına küratör Övül O. Durmuşoğlu ise konuyla ilgili açıklamasında otel ile iletişime geçtiğinde iki farklı bilgi edindiğini belirtti: "Birinci olarak, zabıta gelerek ekranın kapatılmasını istemişti, gösterilen video/animasyon dinsel değerleri incittiği sebebiyle şikayet edilmişti. Bunu The Marmara görevlileriyle yaptığım telefon görüşmelerinden öğrendim. İkinci olarak, Marmara Otelleri'nin dış ilişkilerden sorumlu müdürü Gönül Ayaydın belediyenin Pilvi Takala’nın Şubat ayında gerçekleşen 'İşçi Forumu' gösterimi sırasında gelerek ekranı kapatmak istediğini iletti. Marmara Pera belediyenin ihtarına 19 Şubat 2016 tarihli bir itiraz dilekçesi vermiş durumda ve bunu takip ediyor. Belediyenin kapatma gerekçesi sadece Işıl Eğrikavuk'un işine değil bütün ekrana karşı. İhtar bu işin gösteriminden önce yapıldı ve gerekçe olarak yine görüntü kirliliği gösterildi. Sanatçımızın ve birlikte ürettiğimiz projenin arkasındayız."
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise, eserin gösterildiği LED ekranın kaldırılmasının gerekçesini The Marmara Pera Otel'in sözleşme tarihi ile ilgili olduğunu açıkladı. Belediye, otelin bu konudaki sözleşme tarihinin video gösterilmeden önce bittiğini ve bunun üzerine otel tarafından alınan bir kararla kaldırıldığını ifade etti. Konuyla ilgili ulaştığımız The Marmara Pera Otel, açıklama yapmadı.
 
Sanatçı, videoyu "'Görüntü kirliliğine' sebep olan video budur." mesajıyla sosyal medyada paylaştı.