Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Heykeli selfie çekerken tahrip etti

Heykeli selfie çekerken tahrip etti

Heykeli selfie çekerken tahrip etti14 Kasım 2016 - 11:11
Selfie bir sanat eserinin daha sonunu getirdi. Lizbon Ulusal Antik Sanat Müzesi'nde sergilenen 18. YY'da yapılmış Aziz Miguel heykeli, selfie çeken bir turistin çarpması üzerine düşüp kırıldı. Heykelin tamiri mümkün görünmüyor
Çağımızın selfie çılgınlığı bu kez de 18. yüzyıldan kalma heykeli vurdu. Portekiz’in Lizbon şehrindeki Ulusal Antik Sanat Müzesi’ne (NMAA) gelen Brezilyalı bir turist 300 senelik Aziz Miguel heykeliyle selfie çekmeye çalışırken heykele çarptı ve heykel yere devrilerek parçalara ayrıldı. Bu duruma tanık olup dehşete kapılan diğer izleyiciler de parçalanan heykelin fotoğraf çekip Twitter’da yayınlayarak tepkilerini belli ettiler.
 
Müzenin direktörü Jose Alberto Seabra Carvalho ise bu durumla ilgili “Yıllardır bu müzede çalışıyorum, ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum. Neyse ki heykelin başına gelen hasar ne kadar ağır olsa da heykel onarılabilir durumda” dedi. Ancak sanat uzmanları heykelin onarılamayacağını söylüyor.
 
Bu olay sanat tarihinde ne bir ilk oldu, ne de son olacak gibi görünüyor. Ancak bu gibi kazalar müzelerde eserlerin yanında neden “Lütfen dokunmayınız” yazdığını izleyiciye tekrar hatırlatıyor.
 
 
Müzelerde hasar gören diğer eserler
 
1- Geçtiğimiz nisan ayında Çin’de, dört yaşındaki bir çocuk legodan yapılmış bir heykeli parçayarak 15 bin dolarlık hasara sebep olmuştu. Heykelin kurulumu üç gün sürmüştü ve müze açıldıktan sonra bir saat dayanabildi.
 
2- Ağustos 2015’te Tayvan’daki bir müzede, 12 yaşındaki bir çocuk, dengesini kaybedip elindeki kolayı 1.5 milyon dolarlık resme dökmüştü.
 
3- Mayıs 2015’te Yunanistan’da bir müzede dengesini kaybederken üç bin yıllık antik vazoya tutunmaya çalışan turist vazoyu parçalara ayırmıştı.
 
4- 2015’te İtalya’da bir müzede, boş içki şişelerinin bulunduğu parti temalı bir yerleştirme, akşam müzeyi temizleyenler tarafından çöp zannedilerek temizlenip çöpe atılmıştı.
 
5- Mayıs 2015’te, İtalya’da bir müzedeki Herkül heykeliyle fotoğraf çekilmeye çalışan bir çift heykeli tamir edilemez şekilde kırmıştı.