Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Osman Hamdi Bey’i nasıl bilirsiniz?

Osman Hamdi Bey’i nasıl bilirsiniz?

Osman Hamdi Bey’i nasıl bilirsiniz?04 Mayıs 2018 - 11:05
Milliyet Sanat dergisi mayıs sayısında görünenin ötesindeki Osman Hamdi Bey’i, SSM’de yeni açılacak sergisi vesilesiyle kapağına taşıyor.
Dergi her ay olduğu gibi yine plastik sanatlardan müziğe, edebiyattan sahne sanatlarına ve tasarıma uzanan dosya konularıyla Türkiye ve dünya sanatının nabzını tutmaya devam ediyor.
 
 
Milliyet Sanat dergisi mayıs ayının kapak dosyasında Osman Hamdi Bey’in eserlerinden oluşan bir sergiye yer veriyor. Dergide Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde açılacak sergi, müzenin Müdürü Dr. Nazan Ölçer ile yapılan bir söyleşiyle kapağa taşınıyor. Osman Hamdi Bey’in eserleri SSM’de incelemeye alındı ve yeniden sergilenmek için hazırlandı. Altı eser üzerinde yapılan çalışmalar bu öncü sanatçıyı tanımak için yeni fırsatlar yarattı. Bank Of America Merrill Lynch Sanatı Destekleme Programı kapsamında Osman Hamdi Bey’in, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde bulunan altı tablosu üzerinde konservasyon ve araştırma çalışmaları gerçekleştirildi. Sergi; ressam, arkeolog, müzeci, devlet adamı kimlikleriyle tanınan ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’nin ressamı Osman Hamdi Bey’in eserlerini nasıl ürettiği, çalışmalarını hangi aşamalardan geçerek hazırladığını mercek altına alıyor. Müzede 15 Mayıs’tan itibaren görülebilecek eserler, sanatseverlerin Osman Hamdi Bey’i daha yakından tanımasına olanak verecek. 
 
 
 
Derginin plastik sanatlar sayfalarında ayrıca Pera Müzesi’nde devam eden ‘İstanbul’da Deniz Sefası’ üzerine bir tanıtım, Cezayir asıllı Fransız sanatçı Kader Attia ve Fransız sanatçı Jean-Jacques Lebel’in sergisi ‘One and Other’ üzerine bir değerlendirme, Picasso’nun Tate Modern’daki yeni sergisi hakkında bir inceleme, Mardin Bienali’nin direktörü Döne Otyam ve Derya Yücel ile yapılmış bir röportaj yer buluyor. Milliyet Sanat’ın mimari bölümü ise merceğini Amsterdam’daki Eye Film Müzesi’ne çeviriyor. 
 
 
Derginin sinema sayfalarında dikkat çeken inceleme yazılarından biri Lynne Ramsey’nin yönettiği ve bazı eleştirmenlerce bir modern zaman başyapıtı olarak kabul edilen ‘You Were Never Really Here’a odaklanıyor. Geçen hafta gösterime giren ‘Taksim Hold’em’i yönetmeni Michael Önder ile başrol oyuncularından Kenan Ece ve Damla Sönmez’in anlattıkları bir söyleşi de sinema konuları arasında dikkat çekiyor. Sinema bölümündeki diğer bir söyleşi, Tayfun Pirselimoğlu’yla yeni filmi ‘Yol Kenarı’ üzerine. Bu ay genç Han Solo olarak sinemalarda yer alacak aktör Alden Ehrenreich’ın bir portesi de sinema sayfalarının konuları arasında bulunuyor. 
 
 
Sahne sanatları sayfalarında dikkat çeken bölüm ise Seray Şahiner ve Dolunay Soysert röportajı. İkili Şahiner’in ‘Kul’ romanından uyarlanan ve başrolünde Soysert’in oynadığı, TOY İstanbul’daki oyunu anlattı. Yanı sıra Bergama Tiyatro Festivali, Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun oyunu ‘İntiharın Genel Provası’, İkinci Kat’ın ‘Tezgâh’ı, A Corner in the World etkinliği üzerine yazılar tiyatroseverlerin karşısında. Seçkin Selvi ise bu ay Eskişehir Belediye Tiyatrosu’nun oyunu ‘39 Basamak’ üzerine bir değerlendirme kaleme aldı. 
 
Baharın kendini hissettirdiği bugünlerde İstanbul’un konser ve festival sezonu da resmi olarak başladı. Derginin müzik sayfaları da bu festivallerin en önemlilerinden biri olan 46. İstanbul Müzik Festivali’nin mayıs ayındaki konserlerine yer veriyor. Müzik sayfaları ayrıca bu yıl 40. yaşını kutlayan Echo and the Bunnymen’e, yeni albümünü yayınlayacak Beach House’a, önceki gün başlayan Zorlu PSM Caz Festivali’nin programına ve Şebnem Ferah’ın yeni albümü ‘Parmak İzi’ üzerine kaleme alınmış değerlendirme yazısına yer veriyor.
 
 
Edebiyat dünyası Orhan Pamuk için ne dedi?
 
 
Türk edebiyatının Nobelli yazarı Orhan Pamuk üzerine geçtiğimiz aylarda Amerika, Fransa ve İtalya’da peşi sıra çok önemli kitaplar çıktı. Milliyet Sanat dergisinde bu kitapları anlatan geniş bir dosyanın yanı sıra Pamuk’un kitaplar hakkındaki görüşleri yer alıyor. Yanı sıra yeni romanı ‘Burada Kalmak’ı Can Yayınları’ndan çıkan Sibel K. Türker ile yapılmış bir söyleşi, Nobel Edebiyat Ödülü’nde yaşanan taciz skandalı, bugün başlayacak ve 10. yaşını kutlyayan İTEF’in kurucuları ile yapılmış bir röportaj okurları bekliyor.