Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Portakal'dan özel eserlerle kış müzayedesi

Portakal'dan özel eserlerle kış müzayedesi

Portakal'dan özel eserlerle kış müzayedesi18 Aralık 2014 - 12:12 | "Sahilde Kıraathane", Hoca Ali Rıza, 1926.
Portakal Sanat ve Kültür Evi, özel koleksiyonlardan seçilen eserlerle bir müzayede hazırladı. Müzayede evinin sahibi Raffi Portakal, "Seçtiğimiz eserlerin birbiriyle iletişim kurmasına özen gösterdik," diyor
FİSUN YALÇINKAYA
 
Portakal Sanat ve Kültür Evi, 20 Aralık'ta önemli eserlerden oluşan bir Kış Müzayedesi düzenleyecek. Condrad Otel'de gerçekleşecek müzayede özel koleksiyonlardan seçilmiş, çoğu uzun yıllardır müzayedelerde görülmemiş, bir kısmı ise ilk kez müzayedeye çıkacak eserlerden oluşuyor. Türkiye'nin usta ressamlarından önemli örnekler, Osmanlı hat sanatından eserler, usta hattatlardan Kuran-ı Kerim'ler, Delail-i Hayrat'lar, Hilye-i Şerif'ler levhalar ve ayrıca fermanlar; Osmanlı ve Avrupa gümüşler; çeşitli özel koleksiyonlardan gravürler, seyahatnameler, haritalar ve kitaplar Portakal Kış Müzayedesi'nde yer alıyor.
 
Raffi Portakal müzayedeyle ilgili olarak, "Müzayedemizi yaparken her defasında, eserlerin birbiriyle ilişki kurmasına özen gösterdik. Bu müzayede de öyle oldu. Gelen eserler, İstanbul'un farklı ailelerinin koleksiyonlarından çıktı. Bazıları 40-50 yıldır, bazıları daha uzun süredir aynı ailede olan eserler," diyor.
 
Müzayede birbirinden dikkat çekici ressamlara ait tablolar yer alıyor. Erol Akyavaş, Ömer Uluç, Ergin İnan, Selma Gürbüz ve Kemal Önsoy'un yapıtları, uzun zamandır parçası oldukları özel koleksiyonlardan, ilk kez müzayedeye çıkıyor. Tablolar kısmında ayrıca ünlü saray ressamı Ivan Konstantinovich Ayvazovsky'nin yağlıboya ve suluboya tabloları, saray ressamı Leonardo De Mango'nun "Ramazan Bayramı" isimli eseri bulunuyor.
 
Raffi Portakal müzayedede öne çıkan eserler hakkında, "Farklı temalarda tabloları bir araya getirmeye çalıştık. Tablolar arasında Hoca Ali Rıza, Halil Paşa, Sami Yetik, Şevket Dağ'ın aralarında olduğu Türk resminin büyük kilometre taşlarının eserleri var. Yanı sıra önemli saray ressamlarından Ayvazovski'nin iki eseri var. Bir de çağdaş Türk resmi var, Burhan Doğançay, Erol Akyavaş, Ömer Uluç ve daha niceleri..."
 
Hat sanatının ender bulunacak örnekleri
 
Müzayedenin bir diğer dikkat çekici kısmı da son yıllarda giderek ilginin arttığı hat sanatından örneklerin yer aldığı bölüm. Bu bölümde, Osmanlı hat sanatının büyük ustalarından Yahya Hilmi'nin Hilye-i Şerif'i bulunuyor. Raffi Portakal bu bölümle ilgili olarak, "Hatlar oldukça önemli. Şaheser hatlar var bu müzayedede. Örneğin Türk kadın hattat çok azdır, onların en önemlilerinden biri de Emine Servet hanımefendidir. Onun bir eseri var müzayedede. Kazasker Mustafa İzzet'ten Hafız Osman'a çok önemli hattatların eserleri de yine müzayedemizde yer alıyor," diyor.