Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » SPOT.TER İlkbahar dönemi başlıyor

SPOT.TER İlkbahar dönemi başlıyor

SPOT.TER İlkbahar dönemi başlıyor06 Şubat 2018 - 02:02 | SPOT.TER Gündüz Polart DEPO, Erol Tabanca Koleksiyonu Ziyareti
Hayatta güzel şeyler de var dedirten ve özellikle sanat severlerin kalbini kurulduğu zamandan bu yana farklı çarptıran özel kuruluşlardan biri olan SPOT Projects, kültür ve sanat dünyasını yakından takip etmek isteyen sanatseverler için kurulan bağımsız bir sosyal girişim.

ELİF TANRIYAR

 

Hayatta güzel şeyler de var dedirten ve özellikle sanat severlerin kalbini kurulduğu zamandan bu yana farklı çarptıran özel kuruluşlardan biri olan SPOT Projects, kültür ve sanat dünyasını yakından takip etmek isteyen sanatseverler için kurulan bağımsız bir sosyal girişim.

 

Tansa Mermerci Ekşioğlu

 

SPOT Projects en temelde; SPOT.TER üyelik paketleri ve SPOT Destek Fonu’ndan oluşuyor. SPOT.TER paketleri bireylere, ailelere ve kurumlara sanat ve kültür alanında teori ve pratiğe dayalı programlar sunan bir oluşum…Yıl boyunca süregelen programlar farklı yaş gruplarında geniş bir kitleye hitap ediyor ve en önemlisi de tüm üyelik paketlerinden ve sponsorluklardan elde edilen gelir sayesinde oluşan SPOT Destek Fonu aracılığıyla, Türkiyeli sanatçılara üretim ve/ya eğitim desteği sağlıyor. Sunduğu çeşitli programlarla, hızla gelişen sanat ve kültür dünyası içinde, sanatsever bireylere, ailelere ve  kurumlara en hızlı, doğru ve güncel bilgi edinebilecekleri sosyal bir paylaşım alanı yaratan SPOT, sanat üretimi ve eğitimine gösterilen farkındalığı yaygınlaştırmayı ve dolaylı olarak katkıda bulunmayı amaçlıyor. Öte yandan sunduğu iş modeli ile her bir SPOT katılımcısının bir sanat destekçisi olmasını da sağlamış oluyor.

 

Akşam Küratörleri Eşliğinde 'Füreya' sergisi 
 

 

Her dönem kültür ve sanat dünyasını yakından takip etmek isteyenler için farklı bir tema üzerinden düzenlediği atölye ziyareti, konuşma, seminer, özel koleksiyon ziyareti, sergi ve fuar önizlemesi, direktörü / küratörü / sanatçısı eşliğinde müze, kurum ve galeri gezisi gibi pek çok farklı etkinlik sunan SPOT.TER’da, ilkbahar 2018 dönemi de 20 Şubat’taki ilk etkinlikle başlamaya hazırlanıyor. Sonbahar 2017döneminde “Koleksiyonerlik” teması etrafında organize edilen etkinlikler ile Marcus Graf, Levent Çalıkoğlu, Azade Köker gibi sanat dünyasının önde gelen isimlerinin yanı sıra pek çok farklı koleksiyoner, konuşmacı ve sanatçı SPOT.TER’lar ile biraraya gelmiş,tüm üyelik paketlerinde üç ay içerisinde 26 farklı etkinlik gerçekleştirilmiş, 35’ten fazla sanat ve kültür dünyası profesyonelini bünyesinde ağırlamıştı. SPOT.TER ilkbahar sezonuna da dopdolu girmeye hazırlanırken, SPOT Projects Direktörü Tansa Mermerci Ekşioğlu ile Spot Projects’in faaliyetleri ile SPOT.TER’in yeni dönem programı üzerine konuştuk.

 

Siz kendiniz de bir sanatsever ve koleksiyonersiniz. Sanata ilgi duymanız nasıl başladı ve yıllar içinde nasıl gelişti? Bugün ulaştığı noktada koleksiyonerlik tarzınızı nasıl tanımlarsınız?

 

Sanata oldukça ilgi duyan bir ailede büyüdüm. Ailemiz koleksiyondaki her bir parçaya büyük özen gösterir ve muhafaza ederdi. Sanatseverlik ve koleksiyonerlik iç içe olan kavramlar, dolayısıyla bu kültürde büyümüş olmam koleksiyonerlik açısından da vizyonumu oldukça etkiledi. Koleksiyon tutkum 2000’li yıllarda İslam ve oryantal sanat eserleriyle başladı. Modern sanat üzerine bilgim arttıkça, o alana da yöneldim. Güncel sanata olan ilgim ise 2008 yılında küratör yakınlarımın destekleriyle başladı. Güncel sanat anlamında ilk satın aldığım eserler Hakan Kırdar’a ait… O dönemde yaptığım diğer eser alımları kendimi geliştirebilmem ve koleksiyonerliğimi ilerletebilmem açısından bir eğitim niteliğindeydi ve bu eserler hala koleksiyonumda yer alırlar. Fluxus akımı da beni çok etkiler, fakat genel olarak baktığımda koleksiyonumda daha çok günümüz sanatına odaklanmış durumdayım. Tematik olarak ise kentsel dönüşüm, kimlik ve cinsiyet, ruhanilik gibi sosyal içerikli eserler ilgimi çekiyor.

 

SPOT Projects nasıl doğdu? Kuruluş amacı ve faaliyetleri nelerdir?

 

SPOT Projects 2011 senesinde ben, Zeynep Öz ve Laura Carderera tarafından kültür ve sanat dünyasını yakından takip etmek isteyen sanatseverler için kuruldu. Türkiye’de bu alanda çalışan bir kurum eksikliği vardı. Farklı sanat etkinliklerini belli bir takvim dahilinde ve sanat dünyasının profesyonelleri eşliğinde takip etmek isteyenler için bir adres yaratmış olduk. Bağımsız bir sosyal girişim olarak geliştirdiğimiz programlarla çalışmalarımıza devam ediyoruz. SPOT, bünyesinde SPOT.TER üyelik paketleri ve SPOT Destek Fonu’nu barındırıyor. SPOT.TER paketleri bireylere, ailelere ve kurumlara sanat ve kültür alanında teori ve pratiğe dayalı programlar sunuyor. Üyelerimiz samimi, güncel ve doğrudan bilgi edinebilecekleri bir diyalog ağının içindeler. Tüm üyelik paketlerinden ve sponsorluklardan elde edilen gelir de, direkt olarak  SPOT Destek Fonu’na gidiyor. Bu fon aracılığıyla Türkiyeli sanatçılara sanat üretimi ve eğitimi için destek sağlıyoruz. Üyelik programı ve destek fonu ile yurt dışında konuşma, sergi, etkinlik programına davet alarak Türk güncel sanatının tanıtılmasına katkı sağlıyoruz.

 

SPOT Projects’in misyonlarından da bahsedebilir misiniz? Örneğin hamilik kültürünün yerleşmesi, sanatçılara ulusal ve uluslararası bazda desteklerde bulunulması gibi… Bunları biraz açabilir misiniz?

 

SPOT Projects’i anlatırken altını çizerek söylediğimiz bir şey var: Her bir SPOT katılımcısı bir hamidir.  Her üye ve/ya katılımcı aslında bir ya da daha çok sanatçının üretimi veya eğitimi için oluşturduğumuz fona katkı sağlıyor. Üyelerimiz seminer ve etkinlikler aracılığıyla bir bilgi sürecinden geçerken, aynı zamanda genç sanatçıların destekçisi oluyorlar. Destek verdiğimiz sanatçılardan hiçbir  zaman kopmuyoruz. SPOT Projects olarak, bu sanatçıların kariyerini ve yeni üretimlerini takip etmeye ve atölyelerini ziyaret etmeye devam ediyoruz. Böylece üyelerimize de bilgi akışı sağlıyoruz.

 

Yıllar bazında ele aldığınızda, başlangıcından bugüne Spot Projects nasıl bir gelişim gösterdi? Yıllara göre neler öne çıktı? Ne tür değişimler ve yenilikler oldu?

 

2011 senesinden beri SPOT’un gelişim grafiği hep yükselişte oldu. Çünkü zaman geçtikte yaptığımız etkinlikler, gelen üye sayısı, tanıştığımız konuşmacı, sanatçı, direktör, küratör, koleksiyoner sayısı giderek arttı. Olumlu geri dönüşler aldıkça bizim de artan hevesimiz yaptığımız çalışmalara yansıdı. 2011 senesinde atölye ve seminer çalışmalarıyla başlamıştık, sonrasında SPOT.TER üyelik programı ve uluslararası seminerler geldi. 2012’de SPOT Destek Fonu’nu kurduk ve sanatçılara eğitim / üretim desteği vermeye başladık. Yine aynı sene destek verdiğimiz işleri gösterdiğimiz ve “Domates Biber Patlıcan” adını verdiğimiz serginin birincisi hayata geçti. 2013’te bireysel katılımların yanı sıra kurumlar ile iş birliği yapmaya başladık ve kurumlara da özel programlar oluşturduk.

2015 senesinde yetişkinlerin yanı sıra çocuklar için de etkinlik düzenlemeye başladık ve SPOT.TER Çocuk’u kurduk. Bu üyeliğimiz şimdi SPOT.TER Aile üyeliğine evrildi. Bu süreç boyunca bireysel üyelik programları tüm hızıyla devam etti; Seminer ve Aile Üyelik paketleri ile de SPOT.TER üyelikleri son halini aldı. Tüm bunların yanı sıra SPOT kurulduğu tarihten itibaren İstanbul’daki güncel sanat fuarlarına da katılıyor. Konuşma programları, çocuk etkinlikleri, sergi turları ve üyelik tanıtımları ile fuarların inisiyatifler bölümlerinde yer alıyor.

 

SPOT.TER Gündüz sanatçı atölyesi 
 

 

Etkinlikleriniz içinde seminerler ve atölye çalışmaları öne çıkıyor. Bunların içeriklerinden ve eğiticiler ile diğer destek veren kurum ve kuruluşlardan söz edebilir misiniz?

 

Seminer ve atölyeler etkinlik akışımız içinde oldukça ilgi çeken bir seçenek oldu. Hem sanata dair ufkunu genişletmek hem de öğrendiklerini pratiğe dökmek katılımcılar için farklı bir deneyim oluyor. Seminerlerimize aldığımız talep bu kategorinin zaman içerisinde ayrı bir üyelik paketine dönüşmesini sağladı.  Yeni dönemde de güncel sanat üzerine seminer programları için çalışmalarımız olacak. Aynı şekilde atölye çalışmalarımızı da bireysel üyelik programlarının içinde üyelerimize sunmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar hem üyeler, hem de SPOT olarak tüm konuşmacılarımız ile çok güzel bir enerji yakaladık. SPOT, kar amacı gütmeyen bir kurum, o nedenle manevi destekçilerimiz de etkinliklerimiz kapsamında sanat dünyasından yine galeriler, müzeler, küratör, direktör, sanatçı ve koleksiyonerler oluyor. Bugüne kadarki tüm çalışmalarımızla daha çok insan biriktirdik diyebiliriz.

 

SPOT.TER üyelik nedir ve bu üyelik kapsamında neler yer alıyor?

SPOT.TER, SPOT Projects’in üyelik platformu, bu platformun her bir üyesine de SPOT.TER deniyor.  SPOT.TER bünyesinde sanatseverlere farklı üyelik paketleri sunuyoruz. Herkes kendi zamanına uyan üyelik paketini tercih ediyor. SPOT.TER’lar bu paketler sayesinde sanatçı atölyelerini ve özel koleksiyonları ziyaret ediyor; sanatçı, küratör, direktör eşliğinde sergi, kurum, müze geziyor; konuşma ve atölyelere katılıyorlar. Bu etkinlikler yoluyla üyelerimiz sanat dünyasının aktörleriyle birebir tanışıp diyalog kurabiliyor, kültür-sanat ortamını yakından takip edebiliyor ve öncelikli olarak bilgi edinebilme olanağına sahip oluyor. SPOT.TER’lar, SPOT çatısı altında toplanarak hem paylaşım yapabiliyorlar hem de sanata destek vermiş oluyorlar. Yani her bir SPOT.TER aynı zamanda Türkiyeli sanatçıların eğitim imkanlarını arttırmak ve yeni sanat işleri üretilmesine kaynak yaratmak için çok büyük bir adım atmış oluyor. Kurulduğundan bugüne, SPOT Destek Fonu, Zeynep Öz küratörlüğünde 32 sanatçının yeni iş üretimi, sunum, konuşma ve film gösterimlerinin gerçekleşmesine destek verdi. Üretilen işler de bugüne kadar Domates Biber Patlıcan Festivallerinde yer aldı. Destek verilen her bir sanatçı daha sonra yurt içi ve yurt dışında başarılı pek çok farklı işe de imza attı.

 

Yıllar içinde bu üyelerle geliştirilen dostluklar oldu mu? Hem SPOT Projects’le hem de kendi aralarında… Onlar SPOT Projects’in kendilerine katkılarından nasıl bahsediyorlar? Daha sonra sanatla daha yakından, koleksiyoner ve hatta profesyonel olarak ilgilenmeye başlayanlar oldu mu?

 

Evet, “SPOT.TER” üyelerimiz arasında bir anlaşma kodu gibi oldu zaten. Üyeler arasında çok güzel dostluklar gelişti ve farklı hayatlardan gelen kişileri bir araya getirdi. Üyelerimiz SPOT etkinlikleri dışında da buluşuyorlar ve sosyalleşiyorlar. SPOT’un kapısı sanat konusunda bilgilenmek, bilinçlenmek isteyen herkese açık.  Üyeler ve/ya katılımcılar arasında sadece sanata özel ilgisi olanlar da var, senelerden beri koleksiyoner olan da, yeni koleksiyon oluşturmaya başlayan da ve hatta sanatçı olanlar da.  SPOT.TER’ın amacı farklı etkinliklerle sanatı birebir tecrübe ettirerek bilgi aktarmaktı.  Bunun kanıtı da üyelerden aldığımız geri dönüşlerde yatıyor.  

 

Bugüne dek gerçekleştirilen gerek etkinlikler gerekse de destek verdiğiniz özel kişi ve projeler arasında size göre en unutulmazları, en öne çıkanları hangileriydi?

 

Elbette gerçekleştirdiğimiz tüm etkinlikler bizim için çok kıymetli. Bu bağlamda her bir destek sürecinin sonunda ortaya çıkan Domates Biber Patlıcan Festivali de çok önemli SPOT için. Uzun süren emeğin ve çok büyük uğraşların verdiği bir sonuç çünkü…Bunun yanı sıra aklıma gelenlerden biri American Express iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz uluslararası seminerler. “Güncel Sanatta Risk: Başarılı Sanat Koleksiyonerliği: Çin Modeli” başlıklı bu seminerde küratör Defne Ayas, Çin güncel sanatı koleksiyoneri Uli Sigg ve sanat tarihçisi & Çin sanatı uzmanı Karen Smith yer almıştı. Bu seminer hem katılımcılar  hem  de SPOT açısından çok ufuk açıcı olmuştu.

 

Yeni ilkbahar programınız başlamak üzere. Bu programda öne çıkan neler var? Daha önceki dönemlere göre farklılıklar ya da yenilikler var mı? Üyelerinize özellikle neleri kaçırmamalarını salık verirsiniz?

İlkbahar 2018 programımız sanıyorum SPOT tarihinde gerçekleşecek en yoğun dönemlerden biri olacak. Bu dönem deyine, geçtiğimiz Sonbahar’da başlattığımız “Koleksiyonerlik” temasını devam ettiriyoruz. Program kapsamında buluşacağımız pek çok koleksiyoner, sanatçı, küratör ve sanat profesyonelinden video, resim, yerleştirme gibi sanatın farklı mecralarını dinleyeceğiz.

 

İlkbahar 2018 gündüz programında sanatçı Refik Anadol, İsmet Doğan, Volkan Aslan ve Ahmet Elhan, küratör Derya Yücel, koleksiyoner Selman Bilal ve Emin Hitay, Bozlu Art Project direktörü Oğuz Erten, Sotheby’s Türkiye’den Elif Bayoğlu, Pera Müzesi’nden Fatma Çolakoğlu ve Ulya Soley, Lamarts direktörü Sevim Sancaktar ve sanat hukuku alanında avukat Pınar Sönmez SPOT.TER’lar ile buluşacak.

 

Akşam programında ise Papko Art Collection kurucuları Tuğba & Öner Kocabeyoğlu, koleksiyoner Leyla ve Şevki Pekin, akademisyen ve yönetmen Ela Başak Atakan yer alacak. Tabii bu kadarla kalmayıp güncel sergi takvimi doğrultusunda direktör, sanatçı ve küratör eşliğinde gerçekleşecek pek çok galeri gezisi de yer alacak. Bu etkinliklerin her biri birbirini bütünlediğinden inanın ayırt etmek çok zor, sadece büyük bir merakla bekliyorum!  

 

SPOT.TER Gündüz galeri turu

 

 

Üyelik türleri neler? Bireysel, kurumsal, aile ve seminer üyelik paketleri ne tür özellikler ve avantajlar içeriyor? Gündüz ve akşam programları farklılıklar gösteriyor mu? İkisine de katılmak isteyen üyeler için bir seçeneğiniz var mı? Örneğin programdan yalnızca bazılarını izlemek isteyenler için günlük katılım mümkün mü?

 

Dediğiniz gibi temelde 4 üyelik opsiyonumuz var: bireysel, aile, seminer ve kurumsal üyelik paketi. Her bir üyelik paketimiz güncel sanat takvimi referans alınarak özel bir şekilde planlanıyor.

 

Bireysel üyelik kapsamında dönemlik, yıllık ve akşam üyelik paketlerini sunuyoruz. Dönemlik ve yıllık programlar eş zamanlı gidiyor. Dileyen tek bir dönem boyunca 10 etkinliğe, dileyen tüm sene boyunca 20 etkinliğe katılabiliyor. 10 - 20 dediğime bakmayın tabii, dönem içerisinde güncel sanat takvimi doğrultusunda pek çok ekstra özel etkinlik de düzenlediğimizden bu pakette katılabilecekleri etkinlik sayısı çok daha fazla oluyor. Bu etkinlikler her Salı günü 11.00-13.30 saatleri arasında, teori ve pratiğe dayalı, ders tadında keyifli bir sohbet eşliğinde gerçekleşen etkinlikler oluyor. Bir hafta koleksiyoner evi ziyaretindeyiz, diğer hafta bir bakmışsınız galeride sanatçı, küratör ya da direktöründen sergiye ait bir konuşma dinliyoruz ya da sanatçı atölyesinde yapım sürecinde olan eserler arasında sohbet ediyoruz. Bu üyelik paketini seçenler yurt dışı ve yurt içi sanat fuarlarına VIP giriş hakkından, galerilerden yapacakları eser alımlarında indirim elde etmeye uzanan farklı avantajlara sahip oluyor.

 

Akşam üyelik paketimiz ise daha çok çalışan ve iş çıkışında katılım gösterebilecek sanatseverler düşünülerek hazırlanıyor. Akşam üyeliği etkinlikleri Çarşamba akşamları 19.00-20.30 arasında gerçekleşiyor ve daha çok sohbet tadında ilerleyen, iş yoğunluğu arasında sanata özel ilgisi olup da vakit ayıramayanlar için pratik bir program sunuyor. Haftada iki gününü SPOT.TER’da geçirmek isteyen ve iki üyelik paketini de satın alan üyelerimiz de var tabii, o nedenle gündüz ve akşam programlarımızın içeriği birbirinden farklı. Tek günlük katılım ise sadece üyelerimizin yanında misafir olarak gelen ve SPOT ile tanışmak isteyenler için dönemde bir defaya mahsus mümkün.

 

Yeni sayılabilecek üyelik paketlerimiz ise Aile ve Seminer üyelikleri. Seminer üyeliğini tercih eden üyeler disiplinler arası konularda profesyonelinden 4 ya da 5 hafta sürecek sunumları dinleyebiliyor. Bugüne kadar bu kapsamda küratör ve akademisyen Marcus Graf çağdaş sanat, yine akademisyen ve yönetmen Ela Başak Atakan sinema okuma semineriyle SPOT.TER’da yer aldı ve oldukça keyifli ve öğretici geçen etkinliklerdi. Aldığımız geri dönüşler de devamının gelmesi yönünde…Gelecek dönem için bu konuda sürpriz isimler düşünüyoruz. Aile üyeliğimiz için ise çok heyecanlıyız çünkü çocukları da işin içine katabiliyor olma düşüncesi hem yaratıcılık hem öğreticilik açısından tatmini daha da yükselten bir durum. Bu üyeliği paket olarak sunmanın yanı sıra ilgi çekici içerikler ile tek seferlik olarak da sunmak gelecek planlarımız arasında.

 

İlkbahar 2018 dönemi gündüz programımız 20 Şubat, akşam programımız ise 14 Mart’ta başlayacak. Program için daha detaylı bilgi www.spot-projects.com’dan ya da info@spot-projects.com’dan SPOT ekibi ile iletişime geçilerek elde edilebilir. Yeni dönemde SPOT.TER’da görüşmek üzere!

Etiketler: Spot