Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Taze sanatın fuarı Mamut başladı

Taze sanatın fuarı Mamut başladı

Taze sanatın fuarı Mamut başladı27 Nisan 2017 - 10:04 | 'Canavar', Ares.
30 Nisan'a kadar devam edecek, daha önce sergi açmamış sanatçıların eserlerinden bir seçkinin yer aldığı Mamut Art Project başladı
FİSUN YALÇINKAYA
 
Sanat dünyasında henüz yolun başlarında olan, hiçbir galeride sergi açmamış olan sanatçıların eserlerini bir jüriyle seçen ve onlara birer stand ayıran Mamut Art Project 2017 önceki akşam kalabalık bir açılışla başladı. 30 Nisan akşamına dek devam edecek fuar bu yıl yine birbirinden şaşırtıcı keşiflere yol açmaya hazır. Farklı disiplinlerden 50 genç sanatçının 500’den fazla eserinin bir arada sergileneceği Mamut 2017’de bu sene, resim, video, heykel, fotoğraf, yerleştirme, dijital, kolaj, grafiti ve performans gibi alanların dışında oyun sanatı, dokuma sanatı, gif ve çizgi roman gibi farklı disiplinler ve türler de yer alıyor.
 
Fuarda gözden kaçırmamak gereken eser sayısı çok. Can Görkem Halıcıoğlu’nun ‘Tofaşk’ projesi onlardan biri. Halıcıoğlu projede Tofaş arabası sevgisinin bir araya getirdiği insanları belgeliyor.
 
Can Görkem Halıcıoğlu'nun 'Tofaşk' serisinden.
 
Ceren Saner’in ‘Can’an’ serisi ise bir kadının gündelik hayat portresini andırıyor. Sanatçının annesini fotoğrafladığı seri otobiyografik parçalarıyla zenginleşiyor ve görme, bakma, hafıza gibi kavramları gündeme getiriyor. Perihan Mağden’in romanı 'Ali ile Ramazan’ın gerçek kahramanlarını medya görünürlüğü üstünden yeniden anlatan Furkan Öztekin’in projesi de bir başka dikkat çekici çalışma. Hallederiz İnş. Kooperatifi ise şehrin değişen yüzünü Arapça ‘Harc bitti yapı paydos’ yazdıkları ‘Kıymetlimiz’ adlı eserle konu ediyor. Mamut’un performans programının küratörlüğü ise bu yıl Seyhan Musaoğlu ve Simge Burhanoğlu’na emanet. Akkök Holding sponsorluğunda düzenlenen Mamut’un jürisinde bu yıl günümüzün en önemli kavramsal sanatçılarından Sarkis, sanat danışmanı Elif Bayoğlu, küratör ve yazar Övül Durmuşoğlu ile eleştirmen Murat Alat yer aldı. 
 
İllüstrasyonlar da var
 
Mamut’un Krüw adlı kısmında graffiti sanatçılarından illüstratörlere, animasyon sanatçılarından, heykeltıraşlara geniş bir ekibin hazırladığı illüstrasyonlar bulunuyor. Bu kısmın amacı sanatın sokaktan çıktığını hatırlatmak… İllüstrasyonlar 100 TL fiyatla satılabiliyor. Yan taraftaki dükkan kısmındaysa yaklaşık 10 TL fiyata defter, silgi gibi ürünler satılıyor. Böylece en yüksek fiyatlı eserin yaklaşık 10 bin TL olduğu Mamut’tan her bütçeye uygun bir ürün almak mümkün oluyor.