Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Uçak yolculuğunda doğan sanat eserleri

Uçak yolculuğunda doğan sanat eserleri

Uçak yolculuğunda doğan sanat eserleri15 Ekim 2013 - 03:10
Nina Katchadourian, uçaklarda bulunan malzemelerle 16. yüzyıl Hollanda resimleri stilindeki oto portreler üretiyorUçak yolculukları uzun oluşları, yol boyunca seyredilebilecek bir manzaralı olmaması sebebiyle 'sıkıcı' olarak nitelenir. Oysa ki, kitap okuyarak ya da uyuyarak zaman öldürmeye çalışan yolcuların arasında kimi zaman yaratıcılığıyla fark yaratan insanlar olabiliyor.

Nina Katchadourian işte tam olarak öyle bir uçak yolcusu. Uçak yolculuğunda, uçak tuvaletine girerek kağıt peçeteler yardımı ile kendini 15. yüzyıl Flaman resimlerindeki karakterlere benzeten sanatçı, uçak yolculuklarının sıkıntılı olmak zorunda olmadığını kanıtlıyor. "Lavatory Self-Portraits in the Flemish Style" adını verdiği seri aslında daha geniş bir seri olan "Seat Assignment"ın parçası. Seri tamamen uçuş sırasında yakında bulunan objelerin kullanılmasıyla yaratılan doğaçlama sanat eserlerinden oluşuyor.

Nina Katchadourian uçak tuvaletinde sanat eseri yaratıyor.


Nina Katchadourian bu serinin ortaya çıkışını ise şöyle açıklıyor: "2010 yılının Mart ayındayken gerçekleşen bir uçuşta tuvalete girdim ve başıma tuvalet kağıdı serip cep telefonumla fotoğrafını çektim. 15. yüzyıl Flaman resimlerindeki karakterlere benzemiştim. Uçak iniş yapana kadar farklı tasarımlarla defalarca çekim yaptım ve "Lavatory Self-Portraits in the Flemish Style" serisi ortaya çıkmış oldu. Boynuma sardığım siyah şalı kimi zaman arka plan olarak kullanarak farklı temalar yaratabildim."

Nina Katchadourian uçak tuvaletinde 15. yüzyıl Flaman resimlerinden fırlamış gibi görünebiliyor.


Ayrıca Nina Katchadourian fotoğraflarda hiçbir ekstra ışığın kullanılmadığını, fotoğrafların hepsinin de cep telefonuyla kendisi tarafından çekildiğini belirtiyor. Sanatçının bu serisinin dahil olduğu "Seat Assignment" serisindeki eserleri şu adresten görüntüleyebilirsiniz.