Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Vivian Maier'den yaşayan kareler

Vivian Maier'den yaşayan kareler

Vivian Maier'den yaşayan kareler 16 Nisan 2014 - 04:04
Ölümünden sonra keşfedilen Vivian Maier, fotoğraflarıyla bakanı 1950li ve 1960lı yılların Amerikasına götürüyor.

Vivian Maier, Amerikalı bir sokak fotoğraf sanatçısı. Çektiği birbirinden güzel binlerce fotoğrafla, 1950li ve 60lı yılların New York ve Chicago sokaklarına ışık tutmuş bir isim.  Aynı zamanda yaşarken kıymeti bilinmeyip öldükten sonra keşfedilebilmiş onlarca sanatçıdan sadece bir tanesi. 

 
Ölümünden iki yıl sonra, 2011’de fotoğraflarındaki doğal güzelliği keşfeden tarihçi ve koleksiyoner John Maloof’un seçkisiyle keşfediliyor Maier. Maloof, bir açık artırma esnasında fotoğrafçının negatiflerine ve eski basım eserlerinin yer aldığı koleksiyonla karşılaşır ve tüm koleksiyonu satın alır. Ne yazık ki koleksiyonerin negatiflerini satın aldığı fotoğrafçıyla tanışması ölümünden kısa bir süre önce gerçekleşir. 
 
 
 
 
Fotoğrafların nerelerde çekildiği tam olarak bilinemese de,  çoğunun New York ve Chicago’dan olduğu söyleniyor. Sanatçının fotoğrafları sadelik ve duyarlı tutumlarıyla dikkat çekerken dönemin ruhunu da en yalın haliyle yansıtıyor.
 

 

 
Ölümünden sonra bakıcılığını yaptığı çocuklar tarafından Maier,  “Sosyalist, feminist, film eleştirmeni ve her şeyi olduğu gibi aktaran bir kadın” olarak betimlendi. Bu tutumu ile fotoğraflarında da sıkça karşılaşabileceğiniz sanatçının özellikle işçi sınıfı ve yoksulluk üzerine odaklandığı görülüyor.