Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » 'Yusuf ile Züleyha' Süreyya Operası'nda

'Yusuf ile Züleyha' Süreyya Operası'nda

'Yusuf ile Züleyha' Süreyya Operası'nda27 Kasım 2012 - 07:11 | 2011-2012 sezonunda ADOB tarafından sahnelenen "Yusuf ile Züleyha" operasının provalarından bir görüntü.
Okan Demiriş'in bestelediği, Türk operasının önemli eserlerinden "Yusuf ile Züleyha", İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecekGeçmişten günümüze sözlü gelenek sayesinde gelen halk hikayelerinin en tanınmışlarından biri olan “Yusuf ile Züleyha”nın, Okan Demiriş tarafından bestelenen operası, İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor.

İlk gösterimi 24 Mart 1990 yılında Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan ve Cüneyt Gökçer tarafından sahneye konan eser, bu defa Aytaç Manizade rejisörlüğünde Kadıköy Süreyya operasında tekrar sahneye koyuluyor.



Müzikleri Okan Demiriş’e, librettosu Nezihe Araz’a ait olan “Yusuf ile Züleyha” operasında, orkestra şefliğini Serdar Yalçın üstleniyor. Eserin koro şefliğini Kevork Tavityan, koreografisini ise Çiğdem Öztürk yapıyor. Dekor tasarımı Çağda Çitkaya’ya ait eserin kostümleri Çimen Somuncuoğlu, ışık tasarımı ise Bülent Darcan imzasını taşıyor.

Geçen sezon yine Aytaç Manizade rejisiyle Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde sahnelenen Yusuf ile Zeliha hikayesinde Yusuf rolünü Ali Murat Erengül, Yoel Keşap; Züleyha rolünü Burçin Çilingir, Hande Soner; Yakup rolünü Kenan Dağaşan; Ana rolünü Aylin Ateş; Firavun rolünü Gökhan Ürben; Aziz rolunü ise Caner Akgün canlandırıyor.

Eser, Tevrat ve Kuran'da önemli bir yer tutan, Hz. Yusuf ve kendisini köle olarak alan Mısırlı komutan Potifar'ın (operada "Aziz") eşi Züleyha'nın hikayesini anlatıyor.

İlk gösterim tarihi 8 Aralık olan eser 11,12,14,15 Aralık 2012 tarihlerinde saat:20.00’de Kadıköy Süreyya Sahnesi’nde izlenebilir.