Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Afife Ödülleri ''Sessizlik'' dedi

Afife Ödülleri ''Sessizlik'' dedi

Afife Ödülleri ''Sessizlik'' dedi01 Mayıs 2013 - 10:05
Bu yıl 17.si düzenlenen Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'ne, İstanbul Devlet Tiyatroları'nın sahnelediği "Sessizlik" oyunu 3 dalda ödül kazanarak damgasını vurduYASEMİN BAY

Sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadını olan Afife Jale onuruna düzenlenen ve Türk tiyatrosunun en önemli ödüllerinden biri olan 17. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri önceki akşam Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. Gecenin açılış konuşmasını yapan Haldun Dormen, bu yılki ödüllerde bazı değişikliklere gittiklerini açıkladı: "Bu yıl değerlendirmeye alınacak oyunların en az 75 kişilik salonda oynanmış olması kriterini kaldırdık. Alternatif sahnelerde öyle güçlü prodüksiyonlar çıktı ki ortaya iyi ki bu kuralı kaldırmışız diyoruz. Alternatif tiyatrolarda öylesine heyecan verici oyunlar sahneleniyor ki, Türkiye'de tiyatro var dedirtiyor. 2. kat olsun 3. kat olsun, yerin dibinde olsun yine de gidip görün."

Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın ise kültür sanata yaptıkları yatırımlara ve desteğe dikkat çekerek "Bunların belki de en anlamlısı, 1951'de Muhsin Ertuğrul tarafından kurulan ve tiyatromuzun onlarca efsane ismine ev sahipliği yapmış Küçük Sahne'nin kuruluşuna verdiğimiz destektir. O gün başlayan tiyatro aşkımız, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri ile sürüyor" diye konuştu.

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa'nın konuşmasından sahneye Afife Ödülleri'nin değişmez sunucusu Korhan Abay çıktı. Abay "T.C. Afife Ödülleri'ne hoşgeldiniz" diyerek ödüllerin anonsunu yaptı ve faziletin akıldan daha önemli olduğunu dile getirerek "Beni akil sayma fazıl say" dedi.

Afife Ödülleri'nde bu yıl İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı "Sessizlik" öne çıktı. Yılın en başarılı prodüksiyonu ödülüne değer görülen "Sessizlik" ayrıca yönetmeni Mehmet Birkiye'ye de yılın en başarılı yönetmeni ödülünü kazandırdı. Yılın en başarılı erkek oyuncusu "Babamın Cesetleri"ndeki performansıyla Öner Erkan, yılın en başarılı kadın oyuncusu ise "Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi" adlı oyundaki transseksüel rolüyle Sumru Yavrucuk oldu. Yavrucuk "Ben bu rolü transseksüel olduğu için değil önce insan olduğu için oynadım. İnsanlık gittikçe daha da kabalaşan kanunlarla yönetiliyor" dedi.

Yılın en başarılı komedi / müzikal erkek oyuncusu ödülü Murat Garipağaoğlu'na ("Zengin Mutfağı" - Şehir Tiyatrosu); yılın en başarılı komedi / müzikal kadın oyuncusu ise Ayşe Selen'e ("Biz Küçükken Babamla Oyunlar Oynardık" - Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu) verildi.

Gecede ayrıca özel ödüller de sahiplerini buldu. Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü'ne Erol Keskin, Cevat Fehmi Başkurt Özel Ödülü'ne Yiğit Sertdemir ve Yapı Kredi Özel Ödülü'ne Adalet Ağaoğlu değer görüldü. Ağaoğlu konuşmasında şunları söyledi: "10 gündür hasta yatıyorum. Ama tiyatro dediniz mi elim ayağıma dolaşır. Tiyatronun müthiş bir geleneği vardır. Perde her zaman tam zamanında açılacak ve oyuncu ne kadar derdi, kaybı, üzüntüsü de olsa sahneye tam zamanında çıkacak. Sen de ölesiye gideceksin törene dedim kendime. Afife'nin ruhudur beni yataktan kaldırıp buraya getiren."

Afife Tiyatro Ödülleri'nin diğer kazananları ise şöyle sıralandı...

Yılın en başarılı yardımcı erkek oyuncusu - Süleyman Atanısev ("Sessizlik" - İstanbul Devlet Tiyatrosu)

Yılın en başarılı yardımcı kadın oyuncusu - Gözde Çetiner ("Çehov Makinesi" - İstanbul Devlet Tiyatrosu)

Yılın en başarılı komedi / müzikal yardımcı erkek oyuncusu - Rüzgar Aksoy ("Sanat" - Tiyatro Gerçek)

Yılın en başarılı komedi / müzikal yardımcı kadın oyuncusu - Pınar Çağlar Gençtürk ("Yalnızlar Kulübü" - İkinci Kat)

Yılın en başarılı genç kuşak sanatçısı - Cem Uslu ("Parti" - Ekip / "Nerede Kalmıştık" - Bulut Tiyatro)

Yılın en başarılı sahne tasarımcısı - Esat Tekand ("Oyun" - Şehir Tiyatroları)

Yılın en başarılı giysi tasarımcısı - Şirin Dağtekin Yenen ("Çehov Makinası" - İstanbul Devlet Tiyatrosu)

Yılın en başarılı sahne müziği - Çiğdem Erken ("Zengin Mutfağı" - Şehir Tiyatroları)

Yılın en başarılı ışık tasarımcısı - Şahika Tekand (Oyun" - Şehir Tiyatroları)