Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Bergama’dan beş mekân beş oyun

Bergama’dan beş mekân beş oyun

Bergama’dan beş mekân beş oyun26 Nisan 2018 - 10:04
Antik tiyatrolardan fizyoterapi merkezlerine, kiliselere uzanan mekânlarıyla bu yıl ilki yapılacak Bergama Tiyatro Festivali, hem gelenekselleşme yolunda önemli adımlar atıyor hem de Berlin ve İstanbul arasında tiyatroyla ilgili önemli köprüler kuruyor.
Berlin ve İstanbul merkezli sanat kolektifi Kabak & Lin ve Bergama Belediyesi, yeni bir uluslararası tiyatro festivali için bir araya geldi. Bergama’nın binlerce yıllık mekânları ve kültürü ile beslenecek olan festival; yerel halk, seyirci ve sanatçı arasında gerçek anlamıyla karşılıklı bir ilişki kuracak. Festival etkinliklerinin gerçekleşeceği tarihle iç içe büyüleyici antik tiyatro Asklepion, modern kültür merkezi BerKM, ünlü kilise Kızıl Avlu, muhteşem Akropolis, ve Bergama’nın meydanları (Cumhuriyet Meydanı), bahçeli çınar altı kahveleri (Arasta), parkları (Çamlı Park) ve dar taş sokakları, etkinliklerin ve üretimin tüm şehre yayılmasını sağlayarak gündelik ve tarihi mekânların, aynı amaçla iç içe geçmesini sağlayacak.  
 
 
Bergama’yı kültür sanat takipçileri için bir buluşma noktası ve alternatif bir tiyatro şehri yapmak hedefiyle yola çıkan festival programı dört ana bölümden oluşuyor: ‘Berlin-Bergama’, ‘Asklepion’, ‘Müdahale’ ve ‘Birlikte Yapalım’. Dünyaca ünlü gruplarla, alanında tecrübeli bir ekibin oluşturduğu festival atmosferine bölgede yaşayan sanatçıları ve tarihi yerel üretim metotlarını da dahil edilerek çok yönlü bir program hazırlandı. 10 - 13 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan ve bilet satışları devam eden Bergama Tiyatro Festivali’nden beş mekân ve oyun seçtik...
 
- Asklepion - gastkollektiv - ‘Whispers’ (11 Mayıs Cuma)
 
Antik Çağın en önemli sağlık yurtlarından biri olan Bergama Asklepion’u, İÖ. 4. yüzyılda inşa edildi ve İS. 4. yüzyıla kadar ünlü bir tedavi merkezi olarak etkinliğini sürdürdü. Bergama Asklepion’unda telkin ve rüya tabirlerine dayalı tedavinin yanı sıra şifalı bitkilerden elde edilen ilaçlarla, müzik ve su sesiyle, çamur ve banyo kürleri ile perhiz gibi tedavi yöntemleri de uygulanırdı. Bu tarihi mekân 11 Mayıs’ta Alman grup gastkollektiv’in oyununa sahne olacak.
 
- Asklepion Antik Tiyatro - Bergama Şehir Tiyatrosu - ‘Zincire Vurulmuş Antigone’ (10 Mayıs Perşembe)
 
Anadolu’daki ilk üç katlı sahne duvarına sahip olan tiyatro yapısı 3 bin 500 kişi kapasiteli. Oturma yerleri ve sahne duvarı mermerden yapılan tiyatro, Roma döneminde inşa edildi ve günümüze kadar iyi bir şekilde korundu. Asklepion Antik Tiyatro, Bergama Şehir Tiyatrosu’nun ‘Zincire Vurulmuş Antigone’sini ağırlayacak.
 
- Bergama Arastası - Mekân Artı - ‘Yaşamak mı Zor Çince mi’ (12 Mayıs Cumartesi)
 
14. ve 15. yüzyıldan itibaren şekillenmeye başlayan Bergama Arastası, yüzyıllar boyunca farklı zanaatlara ev sahipliği yaptı. Bergama Arastası; çizmeciler, pabuççular, manifaturacılar, saraçlar ve zahireciler adında farklı loncaların bir araya gelmesinden oluştu. Her loncanın küçük ve yan yana sıralanmış dükkânları Çınarlı meydanlara bakar. Farklı dönemlerde arasta içine han ve bedesten gibi ticari faaliyetlerin daha kolay sürdürülmesini sağlayan birimler de eklendi. Burası 12 Mayıs’ta Mekân Artı’nın ‘Yaşamak mı Zor Çince mi’ oyununa ev sahipliği yapacak. 
 
- Mısır Tanrıları Tapınağı (Kızıl Avlu) - Felix Sodemann / Burak Safa Çalış - ‘Seni Görünce Oynayasım Geliyor’ (11 Mayıs Cuma)
 
 
Roma İmparatoru Hadrianus döneminde (M.S. 117-138) Mısır Tanrıları adına inşa edilen Tapınak, Pergamon’un ovadaki en görkemli yapısı... Kızıl Avlu olarak anılması, ana yapının tamamen tuğladan yapılmış olmasından kaynaklanıyor. Bu büyüleyici mekân 11 Mayıs Cuma günü Felix Sodemann / Burak Safa Çalış’ın - ‘Seni Görünce Oynayasım Geliyor’una sahne olacak. 
 
- Çamlı Park - Copenhagen Comedy School ‘Catastrophe’ - (13 Mayıs Pazar)
 
1970’li yıllarda Bergama’ya kazandırılan ve kentin sosyal yaşam merkezine yakın konumlanan Çamlı Park ağaçlık ve bitkisel alanları, iki adet açık hava tiyatrosu, çay bahçeleri ile geniş bir alana yayılır. Bu geniş alan 13 Mayıs Pazar günü Danimarkalı grup Copenhagen Comedy School’un ‘Catastrophe’una mekân olacak.