Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Bilkent Tiyatrosu'nda "Çıkmaz Sokak Çocukları"

Bilkent Tiyatrosu'nda "Çıkmaz Sokak Çocukları"

Bilkent Tiyatrosu'nda "Çıkmaz Sokak Çocukları"11 Aralık 2013 - 05:12
Bilkent Tiyatrosu, yeni sezonu 19 Aralık'ta ABD’li oyun yazarı Lyle Kessler’ın oyunu "Çıkmaz Sokak Çocukları"yla açıyor

ABD’li oyun yazarı Lyle Kessler'ın tüm dünyada yankı uyandıran oyunu "Çıkmaz Sokak Çocukları", Bilkent Tiyatrosu’nda 19 Aralık’tan itibaren beş temsille izleyiciyle buluşacak. ABD’li tiyatro yönetmeni ve eğitmen Jason Hale'in yönettiği oyun, Bilkent Tiyatro Bölümü son sınıf öğrencilerinin mezuniyet projesi olarak Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Salonu’nda 19, 20, 26, 27, 28 Aralık tarihlerinde izlenebilecek. 1980'ler Amerikası’nda geçen oyun, yoksulluk ve şiddetin hüküm sürdüğü Philadelphia’nın varoşlarında tek başlarına yaşam mücadelesi veren iki kardeşin hayatlarına esrarengiz bir yabancının girmesinin ardından gelişen dramatik olayları konu ediniyor.  

 

Ayrıksı karakterlerin sıradışı ilişkisi

 

Anne ve babalarını çocuk yaşta kaybetmiş olan iki erkek kardeşten Treat (Melih Efeçınar), dış dünyadan soyutlanmış bir hayat süren küçük kardeşi Phillip (Koray Alper)'le yaşamakta ve evi hırsızlık yaparak geçindirmektedir. Treat’in Philadelphia’nın köhne bir barında tanıştığı Harold'ı (Aytek Şayan) evlerine getirmesi ve ani bir kararla rehin almasıyla olaylar gelişir. Kendisi de öksüz büyümüş olan Harold'un evdeki varlığı iki kardeşin hayatında bir dönüm noktası oluşturacaktır. Şiddet, yalnızlık, aile ve dayanışma kavramlarını irdeleyen oyun izleyicilere eşine az rastlanır bir seyir zevki vadediyor.

 

Tiyatro gündeminden düşmeyen oyun


İlk defa 1983'te Los Angeles'ta sahnelenen Çıkmaz Sokak Çocukları/The Orphans, ABD'li oyun yazarı Lyle Kessler'in ilk ve en çok sahnelenen oyunu olma özelliğini taşıyor. Türkçe'ye Ali Neyzi tarafından Çıkmaz Sokak Çocukları olarak kazandırılan oyun, Meksika’dan Japonya’ya dünyanın pek çok ülkesinde sahneye konmaya devam ediyor. Toplumda yalnız bırakılan bireylerin, hayata tutunurken karşılaştıkları sorunları yoğun bir duygusal atmosfer ve teatral bir gerilimle sunan Çıkmaz Sokak Çocukları seyirciyi en çok etkileyen oyunlardan biri olarak anılıyor.

 

Ödüllü yönetmen Jason Hale sahneliyor

 

Oyunun yönetmenliğini Ankara seyircisinin, özellikle Sırça Kümes oyunuyla yakından tanıdığı Jason Hale üstleniyor. Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde konuk öğretim üyesi olarak görev yapan Hale oyunla ilgili görüşlerini, ''Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü’ nde bu yıl mezuniyet projesi olarak Amerikan Tiyatrosunun bu önemli yapıtını seçmemiz benim için oldukça anlamlı. Oyun, Amerika’da geçmesine karşın, şiddet ve saflık, bilgelik ve erdemsizlik gibi evrensel temaları ustalıkla bir araya getirmesi sayesinde sadece Amerika’da değil dünya tiyatrosunda kendisine çok önemli bir yer edindi. Her izleyicinin kendisinden bir şeyler bulabileceği bu oyunda, öğrencilerimin performanslarının oyunun tüm dünyada uyandırdığı etkiye denk bir etki uyandıracağına inanıyorum.’’ sözleriyle ifade ediyor.

 

Bilkent Tiyatrosu, Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü öğrencileri ve öğretim üyelerinden oluşuyor. Koray Alper, Melih Efeçınar ve Aytek Şayan’ın rol aldığı oyunun yönetmen yardımcılığını Meltem Keskin Bayur, ışık tasarımını Yılmaz Ertekin, dekor tasarımını Duygu Gökalp, reji asistanlığını ise Gülçin Kültür üstlendi. Çıkmaz Sokak Çocukları, 19 Aralık Perşembe, 20 Aralık Cuma, 26 Aralık Perşembe, 27 Aralık Cuma ve 28 Aralık Cumartesi saat 20:00’de Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Salonu’nda izlenebilir. Oyunun biletleri MyBilet’ten temin edilebiliyor. Oyun bitiminde Tiyatro Bölümü önünden Tunus Caddesi’ne servis bulunuyor.

Ayrıntılı bilgi için http://bilkenttiyatrobolumu.weebly.com/, https://www.facebook.com/groups/749349455079373/ ve https://twitter.com/orphansbilkent adresleri ziyaret edilebilir.

 

 

Yazar: Lyle Kessler

Çevirmen: Ali Neyzi

Yönetmen: Jason Hale

Yardımcı Yönetmen: Meltem Keskin Bayur

Oyuncular: Aytek Şayan, Koray Alper, Melih Efeçınar

 

Işık: Yılmaz Ertekin

Sahne Tasarımı: Duygu Gökalp

Afiş Tasarım: Ayça Eren

Reji Asistanı: Gülçin Kültür

Sahne Amiri:Adnan Atalan