Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Bir albümle hiphop devrimi: Outkast - "Stankonia"

Bir albümle hiphop devrimi: Outkast - "Stankonia"

Bir albümle hiphop devrimi: Outkast - "Stankonia"08 Aralık 2015 - 10:12
Georgialı ikilinin 2000 yılında çıkardığı albüm, hem gangsta rap'ten farklı şeyler anlatması, hem de müzikal anlamda maceracı tavrıyla hiphop'a bakışı değiştirdi

SELAY SARI

 

Türkiye'de İsrail üzerinden gelen MTV yayınına yetişmiş olanların defalarca izlemiş olması gereken bir video vardır: 

 

 

Kediler, köpekler, kopan fırtına, evlerini ve arabalarını tamir etmeye çalışan iki adam. Şarkı sözlerinde yürümeyen ilişkileri yüzünden kaynanalarını hem suçluyor hem de özür diliyorlar. Beat'te Wagner'in 'Lohengrin' operasında bulunan Düğün Marşı'nın piyanoyla çalınan bir varyasyonu var, bir yerde Mendelssohn'un Düğün Marşı ıslıkla çalınıyor. "Hiphop ile özdeşleşmiş kavramlardan ne kadar uzakta bir hiphop albümü yapabiliriz?" sorusuyla yola çıkmış gibi görünen André 3000 ve Big Boi, 2000 yılında memleketleri Georgia'nın Atlanta şehrinde aldıkları Stankonia stüdyosunda kaydettikleri, stüdyoyla aynı ismi taşıyan dördüncü albümleri ile soruyu hızlı bir şekilde yanıtladılar.

 

Albümün ilk single'ı 'B.O.B. (Bombs Over Baghdad)', dönemin son derece yavaş tempoya sahip hiphop şarkılarına isyan ederek 155 BPM ile yoluna çıkanı ezmeye kararlıydı. 14 yaşında hamile kalıp intiharı seçen bir genç kızı anlatan 'Toilet Tisha', karşı cinse kendini övme konusunda ironik bir ders niteliğindeki 'So Fresh So Clean', bugünlerde televizyonlarımızda yayınlanan bir reklamın çaldığı bir beate sahip 'Slum Beautiful' ve André 3000'ın albümün çıkmasına yakın ayrıldığı Erykah Badu'nun yer aldığı 'Humble Mumble'ın aralarında bulunduğu parçalar, Outkast'i müzik tarihinin en önemli gruplarından biri yaptı. Outkast'i başlıca ilham kaynakları arasında sayan hiphop ve Broadway dehası Lin-Manuel Miranda'nın deyimiyle 'Hiphop'ın Lennon&McCartney'si olan ikili, bir gruba fazla gelen yaratıcılıklarıyla bir sonraki albümleri 'Speakerboxxx/The Love Below'u herkesin kendi bölümü olan bir başyapıt halinde sunacaklardı.

 

Etiketler: Outkast  stankonia  ms jackson  b.o.b.