Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun!

Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun!

Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun!27 Mart 2018 - 10:03
56 yıldan bu yana 27 Mart’ta kutlanan Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle bugün Devlet Tiyatroları’nda ve İstanbul Şehir Tiyatroları’nda birçok oyun ücretsiz olarak tiyatro severlerin karşısına çıkacak.
Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) tarafından 1962’den bu yana kutlanan 27 Mart Dünya Tiyatro Günü, Türkiye’de de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu kapsamda dünyanın çeşitli bölgelerinde yer alan Tiyatro Enstitüleri ulusal bildiriler yayımlarken Türkiye Ulusal Bildirisi’ni akademisyen ve yazar Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu kaleme aldı. İpşiroğlu, tiyatronun değiştirici ve iyileştirici gücüne vurgu yaptığı bildiriyi, “Şimdi bir oyun izleyeceğiz...
 
 Ne hissedeceğiz, ne düşüneceğiz? Acaba hüzünlenecek miyiz yoksa gülecek miyiz? Hoşumuza gidecek mi izlediklerimiz, yoksa anlamsız mı gelecek, neden? Kafamızdaki duvarları yıkacak mı, bize yeni bir güç, yeni bir umut verecek mi? Oyunun sonunda bütün bunları bizlere yaşatan tiyatrocuları büyük bir heyecan ve sevgiyle gönülden alkışlayabilecek miyiz? Şimdi söz izleyicide” sözleriyle noktaladı.
 
Tiyatrolar ücretsiz
 
Dünya Tiyatro Günü sebebiyle bugün İstanbul Şehir Tiyatroları’nda ve Devlet Tiyatroları’nda sahnelenecek oyunlar ücretsiz olarak seyircinin karşısına çıkacak. Devlet Tiyatroları tarafından 10 yerleşik bölgede yer alan 20 sahnedeki oyunlar ücretsiz perde diyecek. Tiyatro gösterilerinin yanı sıra Dünya Tiyatro Günü çeşitli konserlerle de kutlanacak. Bugün saat 20.30’da Enka İbrahim Betil Oditoryumu’nda Çiğdem Erken ve Orkestrası tiyatro oyunlarının unutulmaz şarkılarını seslendirecek. Ayrıca Kadıköy Tiyatroları Platformu, Kadıköy Bahariye Caddesi’nde iki yıldır gerçekleştirdiği 27 Mart yürüyüşüne bir yenisini ekleyecek. Bugün saat 17.30’da Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin önünden başlayacak yürüyüş etkinliği Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda son bulacak. 
 
 
Afife Tiyatro Ödülleri 22 yaşında
 
Yapı Kredi’nin Türkiye’nin ilk kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale’nin anısına düzenlediği ve geçen sürede Türkiye’nin en uzun soluklu ve prestijli ödülü haline gelen Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri bu sene 22. yaşını kutluyor.
 
Türk tiyatrosunu ve tüm tiyatro emekçilerini kesintisiz bir şekilde 22 yıldır destekleyen Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nin bu seneki sahiplerini bulacağı geceye sayılı günler kaldı. Bu senenin adayları ve özel ödül sahipleri ise 9 Nisan 2018 Pazartesi akşamı düzenlenecek basın toplantısıyla açıklanacak.
 
Jüri başkanlığını Prof. Dr. Merih Tangün’ün yaptığı ve 11 ana kategori, 4 özel olmak üzere toplamda 15 ödülün dağıtılacağı 22.Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri bu sene 14 Mayıs Pazartesi günü Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.