Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Hacivat ve Karagöz Balat sokaklarında

Hacivat ve Karagöz Balat sokaklarında

Hacivat ve Karagöz Balat sokaklarında14 Haziran 2017 - 11:06
Ayhan Hülagü'nün Balat sokaklarında sergilediği 'Salıncak', bugünün Türkiyesini hicvediyor
Oyuncu, yazar Ayhan Hülagü, Hayali Küçük Ali’nin ‘Salıncak Sefası’ndan uyarladığı 'Salıncak' oyunuyla Hacivat ve Karagöz'ü yeniden sokaklara indirdi. Hülagü'nün Balat’a özel tasarladığı ve semtin sokaklarında sergilediği 'gölge oyunu' yoğun ilgi görüyor.
 
Ayhan Hülagü.
 
Kültürel, tarihi dokusuyla yerli yabancı turistlerin gözde semtlerinden Balat’ın sokaklarında Karagöz ve Hacivat ile perde açan Hülagü, oyunu çocuklara ayrı yetişkinlere ayrı oynuyor. İşsiz kalan Karagöz'ün salıncakçı olma öyküsünü anlatan oyun, iş bilmez, kaba, bilgi yoksunu bir adamın başından geçen komik olayları konu ediniyor. Sırtını geçmişe yaslayan oyun, bugünün Türkiyesini de hicvediyor.
 
 
Hülagü, gölge oyununu sokakta oynamanın Karagöz ve Balat’ın dokusuyla uyumlu olduğu görüşünde. Gösteriyi cumbalı evlerle dolu, Arnavut kaldırımlarıyla döşeli sokaklarda yapan sanatçı, Balat’a özel projesinin büyük ilgi görmesinin sebebinin insanların nostalji arzusu ve oluşturulan samimi ortam olduğunu söylüyor. “Balat sakini olarak yaşadığım semtteki sinerjiye Karagöz ile dâhil olmak istedim.” diyen Hülagü, izlenimlerini şu cümlelerle özetliyor: “İftardan sonra sokağa perde kuruyorum. İnsanlar sokağın ortasına serilen halılara, küçük taburelere oturup çekirdek çitleyip çaylarını yudumlarken gösteriye dâhil oluyor. Çocuk, genç, ihtiyar, yerli-yabancı farklı yaş ve sınıftan insanlar bu nostaljinin bir parçası oluyor. Oyun interaktif olduğu için izleyici oyuna dahil oluyor ve seyir keyfi yüksek bir gece yaşanıyor. Bu samimi, sıcak buluşma izleyen kadar benim için de çok özel, değerli.”
 
Hayali Ayhan Hülagü ve Gül Şener’in performansı 17 Haziran’da saat 21.45’te Balat Rendeci Sokak’ta ücretsiz izlenebilir.